Hlavní obsah

Prospala chtěl do Rangers Tortorella

Martin KézrPrávo

Přijel se podívat na motocykly do Brna a už věděl, že není nezaměstnaným hokejistou. Václav Prospal, kterého Tampa Bay koncem července nečekaně vyplatila ze smlouvy, se totiž dohodl na jednoročním kontraktu s Rangers za 1,1 miliónu dolarů.

Článek

„Peníze jsem ale až tolik neřešil, nejdůležitější pro mě bylo zůstat v NHL. Nemínil jsem nejprestižnější ligu světa opouštět po čtrnácti sezónách jako nechtěný hráč,“ říká 34letý útočník, jenž si šance od newyorského klubu váží. „Věřil jsem, že se někdo ozve dřív, než začnou kempy. Teprve kdybych neměl nic do začátku září, začala by situace být vážná.“

O hokejovém návratu domů či o jiném evropském angažmá neuvažoval, hleděl jen směrem do zámoří. „Minulá sezóna se mi sice zrovna nepovedla, o to větší výzvou je pro mne nové angažmá,“ dodává útočník, jemuž musí Tampa příštích šest let vyplácet 1,17 mil. dolarů jako dvoutřetinový podíl z předčasně vypovězeného kontraktu.

Navíc tahoun mužstva Lecavalier odchodu českého spoluhráče litoval, Prospal si však může polepšit. Z nejhoršího celku zámořské ligy posledních dvou sezón přichází k ambiciózním Rangers. „Kývnul jsem solidní nabídce a vzhledem k poloze New Yorku si můžu i nechat i dům na Floridě, kam si děti s manželkou občas vyrazí za sluníčkem. Těší mě, že mohu dál hrát za oceánem, i kvůli synovi, který si tam už zvykl ve škole,“ tvrdí Prospal.

Těší se na setkání s Rozsívalem a Kotalíkem

Už se těší i na setkání s krajany Rozsívalem a Kotalíkem v kabině. „Vždycky je fajn mít v mužstvu české spoluhráče.“ Z Rangers zní hlasy oceňující Prospalovu univerzálnost. „Jsem schopen hrát centra i na křídle,“ tvrdí hráč, jenž může nahradit Gomeze, který odešel do Montrealu. „Už ta myšlenka padla. Na úvahy o sestavě je ale ještě brzy,“ míní Prospal, jenž by se nebránil hrát třeba v česko-slovenském útoku s Gáboríkem a Kotalíkem.

Zajímavé bude pro něj také další setkání s trenérem Tortorellou, pod nímž působil v Tampě před i po zisku Stanleyova poháru. Ke své smůle si však při triumfu v roce 2004 zrovna odskočil do Anaheimu. „Mám s koučem hodně silné vazby, všechna dřívější pnutí jsme si vyříkali a teď vím, že mě do Rangers chtěl. Bere si mě tam jako hráče, kterého zná, chce s ním pracovat a věří v jeho přínos týmu.“

Vedle Prospala přichází do newyorského klubu i bývalý kapitán a legendární hráč Mark Messier, nyní ale v roli poradce generálního manažer Glena Sathera. „Na práci v Rangers se těším,“ tvrdí šestinásobný vítěz Stanley Cupu, který by mohl od roku 2011 Sathera ve funkci nahradit.

Reklama