Hlavní obsah

Stanley Cup Šatanovi málem stopla policie, o víkendu jej uvidí i čeští fanoušci

PRAHA

Po dvouměsíčním tripu po amerických a kanadských městech dorazila nejslavnější hokejová trofej, Stanley Cup, do Evropy. Ve čtvrtek přistál cenný náklad na letišti ve Vídni, kde si jej do své péče převzal slovenský útočník Miroslav Šatan a odvezl jej do Bratislavy. O víkendu pak Stanley Cup uvidí i fanoušci v České republice. V sobotu jej Petr Sýkora předvede v Brně a o den později v Plzni.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Miroslav Šatan se Stanley Cupem v Bratislavě

Článek

Stanley Cup už toho od června, kdy jej pro sezónu 2008/09 získali hokejisté Pittsburgh Penguins, stačil zažít dost a dost. "Kdyby Stanley Cup uměl mluvit, byla by z toho senzační kniha, úplný bestseller. Ale jsem rád, že to neumí, protože to bych byl asi bez místa," tvrdí jeden z jeho strážců Phil Pritchard. Kustod týmu Danny Kroll jej v Pittsburghu přinesl do svého oblíbeného holičství, pyšně se s ním a také trofejemi ze Super Bowlu a Světové série v baseballu prezentoval guvernér Pennsylvánie Edward Rendell.

Trenér Pittsburghu Dan Bylsma vzal Stanley Cup na ryby v americkém Grand Haven, na svém člunu jej svezl i brankář Marc-Andre Fleury při projížďce po řece Svatého Vavřince v Quebeku. Další z hráčů Rob Scuderi jej zase ukázal policistům na Long Islandu, kde kdysi sloužil jeho otec. Poté se ale trofej dočkala ještě prestižnější uniformované společnosti.

Sedmý srpen je "Den Sidney Crosbyho"

Na začátku srpna přistál v Halifaxu vojenský vrtulník, z něhož vystoupil se Stanley Cupem v náručí Sidney Crosby. Ten ukázal pohár příslušníkům kanadského námořnictva včetně admirála Maddisona a také vojákům, kteří jej na oplátku i s trofejí svezli v tanku. Poté si Crosby ještě ozvláštnil své 22. narozeniny slavnostním průvodem ve svém rodišti Cole Harbour, jehož starosta od nynějška označil 7. srpen jako "Den Sidney Crosbyho".

Stanley Cup ve společnosti Sidney Crosbyho (vpravo) a admirála Paula Maddisona v Halifaxufoto: ČTK/AP

Před čtrnácti dny se Stanley Cup zastavil na návštěvě u Billa Guerina v Oyster Bay na Long Islandu. Na párty se kromě jeho rodiny a přátel ukázal i jeho bývalý spoluhráč Doug Weight nebo parťáci z Pittsburghu Matt Cooke a Miroslav Šatan, jenž bydlí nedaleko. Slovenský útočník si navíc už za pár dní vychutnal soukromou oslavu s pohárem, když ve čtvrtek přivezl Stanley Cup do Bratislavy.

Během cesty z vídeňského letiště, kam pohár dorazil z Toronta, však málem o část své oslavy přišel. "Kvůli dopravní zácpě jsme na letiště přijeli se zpožděním, tak jsme se cestou domů snažili časovou ztrátu dohnat. Ale málem jsme na to doplatili, když jedno z našich aut zastavili rakouští policisté," vykládal Šatan pro slovenskou tiskovou agenturu SITA.

V pátek ještě 34letý Šatan přivezl Stanley Cup do městečka Jacovce u Topolčan, kde se narodil a vyrůstal. Odtud by pak slavná trofej měla putovat do Brna, kde ji zítra ukáže jediný letošní český držitel Petr Sýkora. Ten ji následně předvede v neděli i v Plzni.

Reklama