Hlavní obsah

Hokejový útočník Sýkora už má jasno, bude hrát za Minnesotu

ST. PAUL

Hokejový útočník Petr Sýkora má po dlouhém čekání jasno o svém dalším angažmá a bude hrát v NHL za Minnesotu. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru se podle jeho evropského zástupce Vladimíra Vůjtka mladšího dohodl jako volný hráč s klubem na roční smlouvě. Generální manažer Wild Chuck Fletcher však na oficiálních stánkách klubu tvrdí, že Sýkora byl pozván na tréninkový kemp jen na zkoušku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Sýkora a Stanley Cup v Plzni

Článek

Generální manažer Wild Chuck Fletcher byl údajně podle zámořských zdrojů se Sýkorovým agentem Allanem Walshem v kontaktu celé léto. Sýkora měl ale také lukrativní nabídky z Kontinentální ligy. "Možností bylo více. Zájem o něj byl dlouhodobě v Rusku, probíhaly pohovory hned s několika kluby. Byli jsme v kontaktu třeba s Ufou nebo Magnitogorskem, dříve také s Omskem," řekl ČTK Vladimír Vůjtek mladší ze společnosti Eurohockey Services, která Sýkoru zastupuje v Evropě.

Sýkora působil v Rusku už v sezóně 2004/05 při výluce v NHL, kdy oblékl dres Magnitogorsku. Nyní ale zvolil pokračování úspěšné kariéry v zámoří. "V Rusku se to nedařilo uzavřít tak rychle, jak bychom si představovali. Nemohli jsme si už dovolit a Petr ani dále nechtěl čekat, proto se rozhodl pro nabídku Minnesoty, což je pro něj pozitivní v tom směru, že v NHL chtěl ještě zůstat," připojil Vůjtek, který nevyloučil ruskou variantu v příštích letech. "Smlouva je na rok, pak se uvidí, co bude dál," dodal.

Divočáci již šestým Sýkorovým týmem v NHL

Minnesota bude pro Sýkoru šestým působiště v NHL. V roce 1995 jej v prvním kole draftovalo New Jersey, kde působil do roku 2002. V týmu Devils vytvořil údernou formaci s krajanem Patrikem Eliášem a v roce 2000 se radoval poprvé ze zisku Stanley Cupu. Po odchodu z New Jersey strávil dvě a půl sezóny v Anaheimu, odkud byl v lednu 2006 vyměněn do New York Rangers. Následovalo roční působení v Edmontonu a pak přesun do Pittsburghu.

V uplynulém ročníku dal Sýkora v 76 zápasech 25 gólů a je jedním ze tří aktivních střelců, kteří v uplynulých deseti sezónách dokázali překonat hranici dvaceti branek. Nasbíral ale celkově jen 46 bodů, což je podle průměru na zápas jeho nejhorší bilance v kariéře vůbec.

Kouč Dan Bylsma jej na konci sezóny vyřadil ze základní sestavy a v play off dostal Sýkora příležitost jen v sedmi utkáních. Ve finále nastoupil jen do šestého zápasu, v kterém utrpěl zlomeninu nohy při blokování střely, v rozhodujícím sedmém duelu proto nemohl nastoupit. Podobně nemohl slavit plnohodnotně triumf ani v roce 2000, kdy ležel s otřesem mozku v nemocnici.

V Minnesotě bude Sýkora útočit na hranici tisíce odehraných zápasů v NHL. Zatím má na kontě 921 startů, při nichž zaznamenal 300 branek a 374 asistencí. Ve 115 utkáních play off skóroval dvaatřicetkrát a na 37 gólů přihrál.

Reklama

Související témata: