Hlavní obsah

Wayne Gretzky už není trenér, ve Phoenixu s ním totiž nepočítají

PHOENIX

Hokejisty zadluženého Phoenixu nepovede Wayne Gretzky. Bývalý legendární hráč podle serveru tsn.ca odstoupil z funkce kvůli tomu, že ani jeden ze zájemců o koupi klubu s ním ve svých plánech nepočítá. "Bylo to těžké rozhodnutí a dlouho jsem o něm přemýšlel," řekl osmačtyřicetiletý Gretzky.

Článek

"Všichni jsme doufali, že o majiteli se rozhodne brzy, ale nakonec to trvá déle, než kdo předpokládal. A vzhledem k tomu, že oba zájemci dali jasně najevo, že se mnou do budoucna nepočítají, řekl jsem generálnímu manažerovi Donu Maloneymu, aby našel někoho jiného," dodal nejproduktivnější hráč historie NHL.

Tým, v jehož kádru působí i české kvarteto Martin Hanzal, Petr Průcha, Radim Vrbata a Zbyněk Michálek, po Gretzkém převzal Ulf Samuelsson. Vedení také najalo jako asistenta Davea Kinga.

Gretzky rezignoval dva týdny poté, co oznámil, že funkci dočasně opustí. Spolu s rolí trenéra je totiž menšinovým vlastníkem klubu a do rozhodnutí soudu o případném konkurzním řízení nechtěl do chodu klubu zasahovat.

Gretzky se stal spolumajitelem Coyotes v roce 2000 a o pět let později byl jmenován trenérem. S týmem ani jednou s ním nedokázal postoupit do play-off NHL.

O koupi klubu má dlouhodobě zájem šéf společnosti BlackBerry James Balsillie. Ten za Coyotes nabízí 242,5 miliónu dolarů, tým však chce ponechat v Arizoně jen jednu sezónu a poté ho přestěhovat do Hamiltonu.

Tomu se snaží zabránit vedení NHL, které předložilo nabídku 140 miliónů dolarů s tím, že ho následně prodá třetí straně mimo konkurzní řízení. Tím chce udržet klub v arizonském Glendale, jež je vzdáleno zhruba 14 kilometrů od centra Phoenixu.

Reklama