Hlavní obsah

Gretzkého u hokejistů Phoenixu nahradil Tippett

Nástupcem Wayna Gretzkého v týmu NHL Phoenix Coyotes se stal Dave Tippett. Osmačtyřicetiletý kanadský trenér vystřídal nejproduktivnějšího hráče historie soutěže, jenž se rozhodl po čtyřech letech odejít, protože ani jeden ze zájemců o zadlužený klub s ním na lavičce nepočítal.

Foto: Matt York, ČTK/AP

Nový trenér hokejistů Phoenixu Dave Tippett

Článek

"Daveova reputace mluví sama za sebe. V hokeji je dobře známý, má zkušenosti s olympiádou a Evropou, to všechno nás hodně posílí," uvedl generální manažer Phoenixu Don Maloney, jenž Tippettovo jmenování oznámil jen několik hodin po odstoupení Gretzkého. "Považoval jsem pouze jednu osobu za ideálního kandidáta, a tou byl právě Dave Tippett," dodal Maloney.

Tippett, jenž je o půl roku mladší než Gretzky, strávil posledních šest sezon v Dallasu, který dovedl v pěti případech do play off. Jako hráč působil v NHL jedenáct let v dresech Hartfordu, Washingtonu, Pittsburghu a Philadelphie a reprezentoval Kanadu na olympijských hrách v Sarajevu 1984 a Albertville 1992, kde získal stříbro. Na letošním mistrovství světa ve Švýcarsku byl u stříbrného týmu Kanady asistentem hlavního trenéra Lindyho Ruffa.

Bývalý útočník se nyní ujal týmu, jehož budoucnost je značně nejasná. O klub má zájem miliardář James Balsillie i sama NHL, navíc týmu hrozí stěhování z Glendale do Kanady. Gretzky svou funkci nezastával už dva týdny, protože je také menšinovým vlastníkem klubu a do rozhodnutí soudu o případném konkurzním řízení nechtěl do chodu týmu zasahovat. V přípravných zápasech zatím Kojoty vedl Ulf Samuelsson.

"Mimo led je tady spousta věcí, které nemohu ovlivnit, takže se musíme soustředit jen na hokej a vybojovat si právo postoupit do play off," uvedl Tippett na adresu svého nového týmu, jenž se pod Gretzkým do bojů o Stanley Cup ani jednou nedostal. "Moc se mi líbí někteří zdejší mladí hráči. Myslím, že je tu velká perspektiva," uvedl kouč, jenž má v kádru i české kvarteto Martin Hanzal, Petr Průcha, Radim Vrbata a Zbyněk Michálek.

Reklama