Hlavní obsah

Útočník Smoleňák se v NHL stěhoval z Tampy do Chicaga

CHICAGO

Český hokejista Radek Smoleňák přestoupil v NHL z Tampy Bay do Chicaga. Blackhawks získali dvaadvacetiletého útočníka těsně před svým odjezdem do Evropy, kde je nejdříve čekají dva zápasy v Curychu včetně boje o Victoria Cup a v pátek a v sobotu v Helsinkách vstup do NHL proti Floridě. Smoleňák patří během léta už třetímu klubu, protože podepsal nejdříve smlouvu s ruským Nižněkamskem, ale ten o něj přestal mít ještě v přípravě zájem.

Článek

Smoleňák, jenž v minulém ročníku debutoval v NHL v dresu Tampy, je mezi devětadvaceti hráči, které bere Chicago do Švýcarska. Zda si zahraje proti Floridě ve finské metropoli, se rozhodne při pobytu v Curychu. Blackhawks tam nastoupí v pondělí v přípravě proti Davosu a o den později je čeká domácí Curych v duelu o Victoria Cup. Před odjezdem do Finska musí kouč Joel Quenneville zúžit soupisku.

Tampa Bay zařadila Smoleňáka na listinu volných hráčů v pátek a pokud by si jej nikdo nevybral, putoval by na farmu do Norfolku. Sáhlo po něm ale Chicago. V případě, že by Smoleňáka v příštích dnech opět zařadili na listinu volných hráčů i Blackhawks, bude mít Tampa přednostní právo získat jej zpátky.

Do prvního týmu Lightning nakoukl v uplynulém ročníku NHL v šesti zápasech a zaznamenal jednu asistenci. Jinak působil v Norfolku, kde v 71 zápasech AHL zaznamenal 49 bodů za 24 branek a 25 tref.

Do zámoří odešel Smoleňák v roce 2004 z Kladna a hrál nejdříve dva roky v juniorské OHL za Kingston Frontenacs. V roce 2005 jej draftovala ve třetím kole Tampa a o rok později s ní uzavřel tříletou nováčkovskou smlouvu. Pak hrál na farmách v Johnstownu v AHL, ve Springfieldu v AHL, v Mississippi v ECHL a Norfolku.

V květnu se rozhodl po pěti letech opustit Severní Ameriku a vydat se do Kontinentální ligy. Podepsal roční smlouvu s Nižněkamskem, ale na konci srpna v týmu předčasně skončil a před dvěma týdny uzavřel roční kontrakt s Tampou Bay.

Reklama

Související témata: