Hlavní obsah

Útočník Lang bude hrát v NHL za Phoenix

Český hokejový útočník Robert Lang našel krátce před startem nového ročníku NHL působiště a podepsal jako volný hráč roční smlouvu s Phoenixem. Finanční podrobnosti kontraktu nebyly zveřejněny. Osmatřicetiletý olympijský vítěz z Nagana a mistr světa z Vídně z roku 1996 hrál v uplynulém ročníku za Montreal, kde měl roční příjem čtyři miliony dolarů.

Článek

Langa na začátku února vyřadilo ze hry vážné zranění Achillovy šlachy a hned se podrobil operaci. Kapitán českého týmu na olympijských hrách v Turíně v roce 2006, který v širším výběru trenéra Vladimíra Růžičky na další klání pod pěti kruhy ve Vancouveru chybí, si pochvaluje průběh léčení. "Všechno se vrátilo do normálu a cítím se velmi dobře. Byl jsem příjemně překvapený, jak se léčba dařila," řekl Lang deníku The Arizona Republic.

Ve Phoenixu si od Langa hodně slibují. "Jsme velice rádi, že se nám jej podařilo podepsat. Je to další zkušený hráč pro náš tým a v NHL dokázal, že je produktivní," prohlásil generální manažer Coyotes Don Maloney.

Kouč Dave Tippett, který vede Phoenix nově po odstoupení Wayna Gretzkého, s Langem mluvil už v pondělí. "Byl přesvědčený, že předchozí zranění pro něj nebude žádný problém. Cítil se v dobré dobré kondici a uvidíme, jak to všechno půjde v tréninku," prohlásil Tippett. Coyotes vstoupí do sezony v sobotu na ledě Los Angeles.

Lang bude v jinak mladém týmů Phoenixu nejstarší a zároveň jedním z pouhých čtyř hráčů, kteří překročili třicítku vedle Adriana Aucoina, Eda Jovanovského a kapitána Shana Doana. Loni byl Phoenix v Západní konferenci až třináctý, ale čerstvá posila věří ve vzestup. "Lidé si říkají, že je to mladý tým a v minulé sezoně hrál tak a tak. Ale já si myslím, že máme kvalitního brankáře (Ilju Bryzgalova), několik zkušených hráčů a mladé, kteří mají za sebou další rok zkušeností. Když budeme odvádět dobře svou práci, můžeme být dobří," podotkl Lang.

Lang do zranění v minulé sezoně patřil k hlavním tahounům Canadiens, když si v 50 zápasech připsal 39 bodů za 18 branek a 21 asistencí a byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu za obráncem Andrejem Markovem. V létě se v Rusku spekulovalo v souvislosti s Langem o zájmu Omsku, kde měl obnovit spolupráci s Jaromírem Jágrem, ale zkušený centr se do Kontinentální ligy nevydal. Bude pokračovat ve své úspěšné kariéře v NHL.

V nadcházející sezoně má rodák z Teplic možnost překonat hranici tisíce zápasů v NHL. Za Los Angeles, Boston, Pittsburgh, Washington, Detroit, Chicago a Montreal odehrál 925 utkání a připsal si 674 bodů za 252 branek a 422 asistencí. V 87 utkáních play off přidal 18 tref a 27 přihrávek.

V kádru Phoenixu je po Langově příchodu už pět českých hokejistů. Barvy Coyotes hájí útočníci Martin Hanzal, Petr Průcha, Radim Vrbata a obránce Zbyněk Michálek.

Reklama