Hlavní obsah

Pittsburgh odstartoval obhajobu Stanleyova poháru výhrou

HELSINKY

Hokejisté Pittsburghu vykročili v NHL za obhajobu Stanleyova poháru vítězstvím. V prvním zápase sezóny porazili v domácím prostředí New York Rangers 3:2. O výhře rozhodli Penguins dvěma slepenými góly ve druhé třetině, v níž během 68 sekund zlomili nerozhodný stav 1:1.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Craig Adams z Pittsburghu se snaží překonat gólmana Rangers Henrika Lundqvista

Článek

Před zápasem proběhl slavnostní ceremoniál, během něhož vystoupal ke stropu arény prapor připomínající loňské vítězství Pittsburghu v soutěži. "Během těch dvou minut se mi hlavou prohnalo spousta myšlenek. Vzpomínal jsem na všechny ty roky tady. Vybavil jsem si i svou první sezónu, ve které jsme hodně prohrávali. Jakmile se ale vlajka dostala nahoru, nastal čas posunout se zase dál," uvedl kapitán Sidney Crosby, který ve 33. minutě dostal tým do vedení 2:1. Za 68 sekund ho napodobil Tyler Kennedy.

"Jejich útoky se na nás valily a my jsme to nemohli ustát. Třetí gól jsme jim doslova darovali," mrzelo po utkání trenéra Rangers Johna Tortorellu. "V zápase jsme střídali dobré minuty se špatnými. I v druhé třetině jsme měli šance vstřelit gól, ale neproměnili jsme je," dodal kouč.

Na mysli měl zejména příležitost Václava Prospala, který ve druhém dějství za nerozhodného stavu 1:1 gólově nedokončil brejkovou situaci dva na jednoho. Český útočník nastupoval v první formaci Rangers po boku Brandona Dubinského a Mariána Gáboríka. Právě slovenská hvězda ještě ve třetí třetina vstřelila kontaktní gól, vyrovnat se už ale Rangers nepovedlo.

Loňský finalista Detroit nezaváhal

Naopak loňský finalista Detroit nevkročil do nového ročníku úspěšně. V utkání hraném ve Stockholmu promarnili Red Wings se St. Louis dvoubrankový náskok a prohráli 3:4. Na obratu Blues se dvěma góly podílel Paul Kariya.

Byl skvělý, pochválil Vokouna kouč Floridy

Ve druhém zápase, jenž byl odehrán v další evropské metropoli, zazářili čeští hráči a pomohli Floridě v Helsinkách k výhře 4:3 po samostatných nájezdech nad Chicagem. Brankář Tomáš Vokoun byl i přes tři inkasované góly označen jako druhá hvězda utkání, neboť v zápase zlikvidoval 52 střel a dva nájezdy v penaltovém rozstřelu. Michael Frolík zaznamenal gól a asistenci.

"Nájezdy jsou dnes v NHL důležitou součástí zápasů. Loni jsme si v nich počínali špatně, ale plně doufám, že letos se nám budou dařit," uvedl Vokoun, který si vysloužil po utkání pochvalu z několika stran.

"Byl skvělý. Chicago mělo několik příležitosti dostat se do vedení o dvě branky, ale Vokoun předvedl několik vynikajících zákroků," rozplýval se trenér Floridy Peter DeBoer nad výkonem českého gólmana.

Brankářským výkonem na sebe v pátečních zápasech upozornil i Ray Emery. Po sezoně strávené v ruském Atlantu Mytišči se kontroverzní gólman vrátil zpět do NHL a svůj comeback okořenil čistým kontem. V premiéře za Philadelphii zlikvidoval všech 28 střel Caroliny a pomohl Flyers k vítězství na ledě soupeře 2:0.

Chicago - Florida 3:4 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 2:2 - 0:0) - hráno v Helsinkách.
Branky: 26. Kane, 44. Byfuglien, 52. Sharp - 48. a rozhodující sam. nájezd Koistinen (u první Frolík), 34. Frolík, 58. Booth. Střely na branku: 55:24. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celý zápas, inkasoval tři góly a úspěšnost zákroků měl 94,55 procenta. Diváci: 12 056.
St. Louis - Detroit 4:3 (1:2, 3:1, 0:0) - hráno ve Stockholmu.
Branky: 33. a 38. Kariya, 8. McClement, 35. Crombeen - 11. Ericsson, 15. Maltby, 27. Leino. Střely na bránu: 20:32.
Carolina - Philadelphia 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Branky: 21. J. Carter, 21. M. Richards. Střely na branku: 28:27. Diváci: 18 680.
Pittsburgh - New York Rangers 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky: 8. Malkin, 33. Crosby, 34. Kennedy - 17. Drury, 46. Gáborík. Střely na branku: 31:27. Diváci: 17 132.

Reklama

Související témata: