Hlavní obsah

Fleuryho krušný život. Zneužíval mě trenér, přiznal hokejista

CALGARY

Známý kanadský hokejista Theoren Fleury několik dnů po oficiálním konci své kariéry vydává autobiografii, v níž zveřejňuje všechny temné kapitoly ze své minulosti. Mimo jiné i to, že byl v mládí sexuálně zneužíván trenérem.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Dojatý Theoren Fleury při oznámení ukončení aktivní kariéry.

Článek

Kniha jednačtyřicetiletého Fleuryho má vyjít příští týden, nicméně ukázky z ní uveřejnil už nyní na webu týdeník Maclean's. Vítěz Stanley Cupu a držitel zlaté olympijské medaile mimo jiné popisuje, že ho juniorský kouč Graham James dva roky zneužíval.

"Úplně zničil mou důvěru v lidi. Člověk, který mě v té době nejvíce ovlivnil, mi říkal, že to, co jsem považoval za špatné, je dobré. Už jsem neměl žádnou sebedůvěru v sebe sama a svůj úsudek. A když na to přijde, to je vlastně všechno, co člověk má," napsal v knize Fleury, jenž dává otřesné zážitky z mládí do souvislosti se svým pozdějším alkoholismem, drogovou závislostí a promiskuitou.

O zneužívání Jamesem už v roce 1996 poprvé promluvil jiný bývalý hráč NHL Sheldon Kennedy. Kouč, který vedl v juniorské WHL týmy Moose Jaw Warriors, Swift Current Broncos a Calgary Hitmen, byl na základě toho odsouzen k třem a půl letům vězení.

Byla to noční můra

"Dělo se to jednou nebo dvakrát týdně dva roky. Byla to absolutní noční můra, každý den mého života," vzpomínal na domu strávenou v týmu Warriors Fleury, jemuž v té době bylo šestnáct let.

Jeho tehdejší spoluhráč Kennedy řekl korporaci Sun Media, že o Fleuryho zneužívání věděl. "Věděl jsem, ale nebylo na mně, abych to říkal. Tušil jsem, že si s tím Theo bude muset poradit sám," uvedl bývalý hokejista, jenž se od konce kariéry snaží pomáhat dětem, které byly oběťmi zneužívání.

Fleury během své patnáctileté kariéry bojoval nejen na ledě, ale i se svými démony a závislostmi. V roce 2003 byl suspendován vedením NHL za porušení odvykacího programu a letos se pokusil do soutěže vrátit, aby nekončil v trestu. Ve svém milovaném Calgary si však smlouvu v přípravných zápasech nevybojoval a ukončil kariéru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články