Hlavní obsah

Kotalíkovi se v Rangers líbí, že sázejí na útočnou hru

Útočníkovi Alešovi Kotalíkovi se v jeho novém působišti v New York Rangers líbí, že tým sází na ofenzivní hru. Připomíná mu styl, se kterým před několika lety jeho tehdejší klub Buffalo Sabres dvakrát za sebou prošel až do semifinále Stanley Cupu. Jednatřicetiletý český hokejista, jenž v Rangers má tříletou smlouvu, to řekl v rozhovoru s ČTK.

Foto: Winslow Townson, ČTK/AP

Útočník NY Rangers Aleš Kotalík před brankářem Bostonu Timem Thomasem

Článek

"Je to všechno zaměřené na útok a na vytváření tlaku na soupeře v útočném i ve středním pásmu. Je to takový riskantní styl, ale my tady na to teď máme typy hráčů, takže mi to přijde hodně podobné. A byl bych jenom rád, kdyby to v Rangers dopadlo jako v Buffalu, když jsme měli ty dvě úspěšné sezóny," řekl Kotalík.

Začátek sezóny se jemu i newyorskému týmu vydařil. Rangers vyhráli tři zápasy ze čtyř, Kotalík zatím vstřelil dva góly. "Už z minulosti vím, jak jsou starty důležité. Když ten tým odstartuje dobře, tak se mu jinak hraje, než když se ze začátku nedaří a potom se to dohrává a honí ke konci. Zatím to funguje a já pevně věřím, že to bude fungovat dál," podotkl Kotalík.

Útočné pojetí naordinoval týmu trenér John Tortorella, který v roce 2004 vyhrál Stanley Cup s floridským týmem Tampa Bay Lightning a Rangers vede od letošního února. Podle Kotalíka trenér klade důraz na fyzickou kondici. "Tréninkový kemp, který jsem teď zažil tady v Rangers, byl zatím nejnáročnější ze všech kempů, ve kterých jsem byl," uvedl český útočník.

Nejvíce času tráví s Gáboríkem

Kotalík v Rangers nastupuje ve třetí útočné řadě se dvěma mladými ruskými hráči - Artěmem Anisimovem a Enverem Lisinem. Kotalík očekával, že bude v útočné řadě s Chrisem Drurym, s nímž hrával v Buffalu, trenér Tortorella mu ale řekl, že potřebuje zkušeného hráče ke dvěma mladíkům.

Podle Kotalíka jsou oba Rusové velmi talentovaní, ale v NHL ještě nemají nic odehráno. Souhra ani počet minut strávených na ledě tak zatím vždy nejsou podle představ českého útočníka. "Já si pamatuju, jak to bylo těžké, když jsem začínal. Také jsem hrál se staršími hráči a prosadit se nebylo jednoduché. Já se snažím těm klukům pomoct, hodně s nimi mluvím a věřím, že to zápas od zápasu bude lepší," řekl Kotalík. Dodal, že sezona je ale teprve na začátku, a sestava týmu se tak ještě může změnit.

S dalšími českými hokejisty v Rangers Václavem Prospalem a Michalem Rozsívalem se Kotalík vídá hlavně na trénincích. Oba mají rodiny a bydlí blízko tréninkového centra Rangers ve Westchesteru, zatímco Kotalík má byt u jihozápadního rohu Central Parku. Nejvíce času tak tráví se slovenským spoluhráčem Mariánem Gáboríkem. "Bydlíme vlastně kousek vedle sebe a jezdíme spolu na tréninky a spoustu věcí řešíme spolu, takže on je tady takovou mou nejbližší osobou v tuto chvíli," podotkl český útočník.

V New Yorku se mu líbí

New York je pro něj po Buffalu a Edmontonu, kam byl z Buffala vyměněn na závěr minulé sezony, velká, ale vítaná změna. "Obě ta města jsou spíše klidná, nic moc se tam neděje, člověk tam má víc času na relaxování. Oproti tomu New York zase je kompletní opak toho všeho, co jsem doteďka zažil. Jsem rád i z životního hlediska. Poznal jsem život v klidných městech ve Spojených státech a Kanadě a teď to poznám z té druhé stránky. Je to pro mě nejenom hokejová, ale i výborná životní zkušenost do budoucna," podotkl. Kotalíkovi se na New Yorku líbí i to, že v něm pracuje, nebo sem přijíždí hodně jeho známých, takže neztrácí kontakt s českou komunitou.

Kotalík se narodil v Jindřichově Hradci. V NHL působí od roku 2000, kdy poprvé nastoupil za Buffalo Sabres. V New York Rangers má tříletou smlouvu na devět miliónů dolarů.

Reklama