Hlavní obsah

Michálek se poprvé trefil za Ottawu, prohře ale nezabránil

NEW YORK

Ani premiérový gól českého útočníka Milana Michálka nezabránil v pondělním utkání NHL prohře hokejistů Ottawy s Pittsburghem 1:4. Michálek sice otevřel v 16. minutě skóre a připsal si první bod od letního přestupu ze San Jose, jeho týmu to ale nebylo nic platné.

Foto: Fred Chartrand, ČTK/AP

Hokejisté Pittsburghu oslavují gól Tylera Kennedyho (druhý zleva) v utkání v Ottawě.

Článek

Brankář Marc-André Fleury už za svá záda nic nepustil a obhájce Stanleyova poháru čtyřmi góly zápas otočil. Podobně dopadl i Radek Dvořák z Floridy, jehož první letošní gól k výhře nad Tampou Bay také nepomohl. Milan Hejduk jednou trefou přispěl k vítězství Colorada na ledě Bostonu.

Michálek sice Fleuryho překonal parádním bekhendovým blafákem z pravé strany a zdálo se, že Ottawa vykročila po nepovedeném úvodním utkání sezony ke čtvrté výhře v řadě, jenže pak se úřadující šampioni rozehráli a skóre rychle otočili. Výrazný podíl na tom měl i brankář Fleury, který pochytal 30 střel a vyrovnal svůj letošní rekord. Pittsburgh vyhrál čtvrté utkání na ledě soupeře za sebou.

Zápas rozhodl dvěma góly ve druhé třetině Tyler Kennedy. Hvězdné duo Penguins Sidney Crosby a Jevgenij Malkin vyšlo bodově naprázdno. "Je to nejlepší hráč na světě, takže je jasné, že má takovou publicitu. Zaslouží si to," smál se Kennedy v rozhovoru pro agenturu AP, když jej po zápase vyzpovídali jen dva novináři, zatímco u Crosbyho byl chumel. V dresu Ottawy vynechal už čtvrtý zápas pro nespecifikované zranění v dolní části těla český obránce Filip Kuba. Na první start za Pittsburgh zatím marně čeká bek Martin Škoula.

Dvořák zavěsil do prázdné branky

Podle podobného scénáře se hrálo i v Tampě, kam zavítala v zápase dvou sousedů Florida. Už po osmi minutách ujeli ve vlastním oslabení Kamil Kreps s Dvořákem, který po situaci dva na jednoho zavěsil do prázdné branky. Tampa ale přidala, ve třetí třetině při vyloučení Krepse vyrovnala na 2:2 a nakonec zápas zlomila ve svůj prospěch. Gólman Tomáš Vokoun 28 úspěšnými zákroky prohře 2:3 nezabránil.

Florida s pěticí českých hráčů v sestavě prohrála už počtvrté za sebou, když vyhrála jen úvodní zápas sezony v Helsinkách nad Chicagem po samostatných nájezdech. "Bylo to našich nejlepších 60 minut v sezoně. Dodržovali jsme systém, udělali jsme hodně dobrých věcí. Musíme ale najít cestu k vítězství," řekl kouč Floridy Peter DeBoer.

Skóre utkání otevřel i další český útočník Milan Hejduk z Colorada v Bostonu, který v sedmé minutě zužitkoval přesilovku a bodoval i v pátém utkání sezony. Bruins na rychlé vedení 2:0 odpověděli, ale v druhé části opět dvakrát inkasovali a trefa Davida Jonese v oslabení z 37. minuty rozhodla. První body si díky dvěma asistencím připsal David Krejčí, ale Bostonu ani to nepomohlo.

Toronto opět prohrálo

Ještě horší start do sezony než Florida má Toronto, které podlehlo na ledě New York Rangers vysoko 2:7 a má na kontě z pěti utkání pět porážek. Maple Leafs jsou s jediným bodem v soutěži nejhorší. Rangers, kteří v závěrečné třetině rozhodli čtyřmi góly, naopak už popáté za sebou vyhráli. Dvěma asistencemi se na tom podílel Václav Prospal, jednou přihrávkou Aleš Kotalík.

"Měli jsme skvělý start do druhé třetiny, ale pak jako bychom přestali hrát," podotkl Prospal s tím, že kouč John Tortorella byl ve druhé přestávce hodně nespokojený. Jeho domluva zabrala. "Začali jsme hrát zase u nich v pásmu, vstřelili jsme čtyři branky a bylo to o hodně jednodušší," dodal Prospal.

Na rozdílnou formu brankářů doplatil Nashville v zápase s Edmontonem. Fin Pekka Rinne pustil za svá záda čtyři z devíti střel hostů a oporu v zádech nezískali Predátoři ani po jeho vystřídání, zatímco na druhé straně ledu se překonával nepříliš známý Jeff Drouin-Deslauriers. Ve svém jedenáctém zápase v kariéře pochytal 40 střel a kapituloval jen při dorážce Jasona Arnotta. Jednou asistencí přispěli k výhře Edmontonu 6:1 i Češi Aleš Hemský se Ladislavem Šmídem.

Chicago vydolovalo výhru

Parádní kousek se povedl Chicagu, které dokázalo napravit zdánlivě zpackaný zápas s Calgary a v prodloužení vydolovalo výhru 6:5. Hosté přitom během úvodních sedmi minut nasázeli Francouzi Cristobalu Huetovi tři góly z pěti střel a ve 12. minutě vedli 5:0, jenže pak se domácí rozjeli k velké stíhací jízdě.

Ve zbylých dvou třetinách pustili Calgary jen k deseti střelám a sami naopak zasypali Miikku Kiprusoffa salvou, která na konci zápasu čítala 40 ran. Ve třetí třetině vyrovnal Patrick Sharp a jen 26 sekund po začátku prodloužení dokonal obrat střelou z kruhu obránce Brent Seabrook.

Ještě po zápase se autor rozhodující trefy divil, jak se obrat povedl. Obratem z pětibrankového manka Blackhawks vyrovnali rekord NHL. "Fanoušci nebyli moc spokojení a dali nám to znát. Nehráli jsme naši hru. Ale pak jsme začali forčekovat, střílet a zjistili jsme, že se můžeme vrátit do zápasu a vyhrát," řekl Seabrook.

Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin z Washingtonu se proti New Jersey střelecky neprosadil, ale díky dvěma asistencemi se s 12 body osamostatnil v čele produktivity. Porážce 2:3 po samostatných nájezdech však nezabránil. Zkušený Martin Brodeur v rozstřelu chytil jeho pokus a předtím i další hvězdy Alexandra Sjomina. Při porážce New York Islanders s Los Angeles 1:2 vyšel poprvé bodově naprázdno John Tavares. Jednička letošního draftu si připsala v prvních třech vystoupeních za Ostrovany dvě branky a tři asistence.

Ze zápasu San Jose s Phoenixem si udělali vlastní show ruští brankáři Jevgenij Nabokov a Ilja Bryzgalov. Za jejich záda neprošla ani jedna z celkem 56 střel, a tak vyšla bodově naprázdno i pětičlenná česká enkláva v barvách Phoenixu. Když došlo na samostatné nájezdy, neuspěl při nich ani jediný český exekutor Radim Vrbata. Phoenix to ale mrzet nemuselo, protože ve třetí sérii rozhodl o zisku druhého bodu mladý Fin Lauri Korpikoski.

NY Rangers - Toronto 7:2 (2:1, 1:1, 4:1)
Branky: 21. a 54. Girardi, 42. a 59. Avery, 3. Callahan (Kotalík), 9. Redden (Prospal), 44. Gáborík (Prospal) - 20. Ponikarovsky, 38. Blake. Střely na branku: 33:29. Diváci: 18 200.
Washington - New Jersey 2:3 po sam. n. (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0)
Branky: 10. Green, 15. Knuble - 29. Rolston, 54. Clarkson, rozh. nájezd Langenbrunner. Střely na branku: 33:29. Diváci: 18 277.
Tampa Bay - Florida 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)
Branky: 19. Stamkos, 48. St. Louis, 54. Malone - 9. Dvořák (Kreps), 26. Horton. Tomáš Vokoun odchytal za Floridu 59 minut, z 31 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 90,32 procenta. Střely na branku: 32:33. Diváci: 14 126.
Ottawa - Pittsburgh 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky: 16. M. Michálek - 27. a 38. Kennedy, 17. Guerin, 50. Staal. Střely na branku: 31:28.
Chicago - Calgary 6:5 po prodl. (1:5, 3:0, 1:0 - 1:0)
Branky: 18. Madden, 28. Kane, 35. Byfuglien, 35. Bolland, 55. Sharp, 61. Seabrook - 7. Boyd, 7. Nystrom, 8. Iginla, 11. Bourque, 12. Jokinen. Střely na branku: 40:20. Diváci: 20 074.
Nashville - Edmonton 1:6 (0:4, 0:2, 1:1)
Branky: 40. Arnott - 14. a 20. Stortini, 8. Horcoff (Hemský), 12. Brule (Šmíd), 23. Cogliano, 38. Grebeškov. Střely na branku: 41:20. Diváci: 12 179.
York Islanders - Los Angeles Kings 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky: 59. Moulson - 39. Kopitar, 46. Doughty. Střely na branku: 29:22. Diváci: 12 145.
Boston - Colorado 3:4 (0:2, 2:2, 1:0)
Branky: 28. Recchi, 31. Wheeler (Krejčí), 47. Ryder (Krejčí) - 7. Hejduk, 7. Hannan, 34. Svatoš, 37. Jones. Střely na branku: 32:22. Diváci: 16 393.
San Jose - Phoenix 0:1 po sam. nájezdech
Branka: Rozh. nájezd Korpikoski. Střely na branku: 26:30. Diváci: 17 562.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články