Hlavní obsah

Obránce Hejda září mezi všemi a na jeho hlavu se snáší chvála

COLUMBUS

Pokud je na ledě český obránce Jan Hejda, mohou si být fanoušci týmu Columbus Blue Jackets jisti tím, že jejich hokejisté gól nedostanou. V dosavadních pěti zápasech nového ročníku NHL nebyl Hejda ani jednou u inkasované branky. Zato při jeho účasti na ledě jeho tým skóroval už osmkrát, a Hejda je ve sledované statistice plus/minus vůbec nejlepší v celé NHL.

Foto: ČTK/AP

Jan Hejda zachraňuje situaci před brankou v zápase s Phoenixem

Článek

Po pěti zápasech ční Hejda v čele statistiky plus/minus nad všemi ostatními hráči NHL, krok s ním dokáže držet se stejnou bilancí jen Nicklas Grossman z Dallasu. V Columbusu je pak v těchto ukazatelích suverénně vůbec nejlepší, vždyť Mathieu Roy a R.J. Umberger umístění za ním mají v kolonce jen tři plusové body.

Americký deník Columbus Dispatch spočítal plusové a minusové body všech hráčů za poslední tři sezóny a zjistil, že Hejda za tu dobu v dresu Columbusu nasbíral 50 plusových bodů. Lepší výsledek měli za stejnou dobu jen Pavel Dacjuk z Detroitu (74), jeho spoluhráč Nicklas Lidström (73) a obránce Chicaga Duncan Keith (64).

Nedoceněný hráč

Ovšem dosáhnout takové statistiky v klubu jako Columbus, který mnohem více gólů dostává než sám střílí, je ohromující. "Podle mne je Jan jeden z nejméně doceněných hráčů v lize," myslí si útočník Blue Jackets Kristian Huselius. "A to přitom každý zápas nastupuje proti nejlepším řadám soupeře. Skutečně se mu nedostává dost uznání za práci, kterou pro nás odvádí," pokračoval švédský forvard.

Hejda nepatří mezi ofenzivní beky, kteří sbírají body za góly a přihrávky. jeho úkolem je především zabránit vstřelení gólu z hole soupeře. Neváhá dělat nepopulární černou práci - blokovat střely a bojovat o puky u mantinelu. "Na jeho hře není na první pohled nic oslňujícího. Ale pak skončí zápas a vy najednou zjistíte, že posbíral čtyři plusové body," usmívá se další spoluhráč R.J. Umberger.

Generální manažer: Jeho výkony nejsou náhoda

Ve hře dozadu se zlepšuje celé mužstvo. Zatímco do ročníku 2007/08 byli všichni hráči Columbusu pravidelně v záporných číslech, v loňské sezóně mělo pět hráčů bilanci plus 11 nebo vyšší. "Ukazuje to, že se náš tým pořád zlepšuje. Nezůstali u nás sice Malhotra a Peca, ale přesto máme na soupisce řadu kvalitních hráčů. Ostatně generální manažer Scott Howson ví, co dělá," myslí si Hejda.

Právě on byl ale zřejmě jednou z nejlepších Howsonových akvizicí. S českým obráncem podepsal v roce 2007 roční smlouvu za milión dolarů, loni už ale Hejda prodloužil kontrakt na dva roky za celkem 4 milióny. A svou cenu si podle Howsona určitě zaslouží. "Když máte ve statistice plus/minus kladná čísla několik sezón po sobě, tak to podle mně není náhoda," tvrdí.

Hejdova cena na trhu hráčů přitom nejspíše ještě poroste. A může tomu pomoci i olympiáda ve Vancouveru, kde by 31letý obránce neměl chybět. Zatím alespoň figuruje na širším seznamu trenéra Vladimíra Růžičky. Konečná nominace na ZOH musí být zveřejněna do 18. ledna příštího roku.

Reklama