Hlavní obsah

Pavelec: Jednou nezachytáte a už se píše, že vás vymění

Z českých gólmanů působících v NHL zná ten pocit dobře jen floridský Tomáš Vokoun. Na startu nové sezóny si však roli týmové jedničky přisvojil i Ondřej Pavelec z Atlanty. Z osmi brankářů na tréninkovém kempu Thrashers byl jasně nejlepší. „Odchytal jsem ale zatím jen tři zápasy. Je brzy na to tvrdit, že jsem jednička,“ říká 22letý odchovanec kladenského hokeje.

Článek

Takže se necítíte jako jeden ze třiceti nejlepších gólmanů planety?

To určitě ne. Tady má každý tým dva super gólmany. Moje současná pozice má taky dvě strany. Je to nádherný po dvou letech pendlování mezi prvním týmem a farmou začít na postu jedničky, ale zápasy jdou rychle za sebou. Záleží na momentální formě. Chytat bude ten, kterému to víc půjde.

Teď jste takovým gólmanem v Atlantě vy. Co je za vaším vzestupem? Jen dřina?

Pro mě je hrozně důležitý každý trénink, kdy můžu být na ledě s naším trenérem gólmanů. Chytání je hlavně o zkušenostech a já se snažím získat jich co nejvíc.

Nebojíte se, že o vydřenou pozici přijdete, až se uzdraví Fin Lehtonen?

Já se starám hlavně o sebe. Slyšel jsem různé diagnózy. Někdo říkal, že se Kari vrátí za měsíc až dva, někdo, že za ještě za delší dobu. Uvidíme, jak to bude. Jestli ještě dostanu šanci.

Minulou sezónu se probírala Lehtonenova výměna do jiného klubu. Už to není aktuální?

To se ale probírala i moje výměna. Jednou nezachytáte dobře a už se píše, že vás vymění. Tak to tady chodí.

Měl jste už v kempu signály, že kouč Anderson s vámi na klíčový post počítá?

Já na kempu nikdy nezažil osm gólmanů, ale bylo to nakonec docela zábavný. Bylo skvělý vidět tam Legaceho, který vyhrál Stanley Cup a objevil se i v All Star Game. Člověk se mohl zase něčemu přiučit. Ale kemp je hlavně o tom, jak do něj hráč přijde připravenej. Vždycky se ukáže, jak v létě tvrdě trénoval.

Vy jste se chystal společně s Martinem Havlátem nebo Milanem Michálkem v Montrealu. Byla to jenom dřina nebo i zábava?

Trénoval tam i Míša Frolík, můj dlouholetej dobrej kamarád, takže trochu srandy bylo, ale celkově to je fakt dřina. Každej ví, že kdyby to v létě ošidil, v sezóně už to nedožene.

Po loňském kempu Atlanty jste si ale s vaším agentem Walshem museli trochu dupnout, aby s vámi v klubu nezametali. Takže to pomohlo?

(Směje se). Já už jsem loni říkal, že jsme se ozvali hlavně kvůli téhle sezóně, aby se neopakovalo, že jsem se v kempu skoro nedostal do brány. Loni jsem byl smířený s tím, že větší část sezóny odehraju na farmě. Dupnuli jsme si, abych to nezažil znovu.

Po třech odehraných zápasech vás chválí i švédský náhradník Hedberg. Vycházíte spolu bez problémů?

On mi hrozně moc pomohl hlavně první rok. Má toho hodně odchytáno, takže mi řekl, co a jak. Je super mít ho v týmu, sledovat ho na trénincích. Ale já nikdy neměl problém ani s Lehtonenem, náš vztah je na profesionální úrovni.

Který z těch tří odchytaných zápasů této sezóny považujete za nejvydařenější?

Myslím, že v každém z těch tří utkání jsem dostal gól, který jsem mohl chytit. Takže důležitější spíš bylo, že jsme vyhráli s Tampou a v St. Louis. Vlastně to zařídil Ilja Kovalčuk, který hned od začátku sezóny hraje neuvěřitelně. Bylo dobré, že jsme se takhle chytili, ale teďka nás čeká spousta těžkejch zápasů.

Chválíte Kovalčuka. Je v něčem lepší než fenomenální Ovečkin?

To je strašně těžký říct. Já proti Iljovi chytal jen na tréninku a to je o dost jiný než zápas. Každopádně má jednu z nejlepších střel, co znám. Taky se mi zdá, že líp zvládá kombinaci. Ovečkin bere všechno na sebe a pálí ze všech stran.

Za tři zápasy na vás mířilo dohromady přes 100 střel. Máte rád v brance větší zápřah?

To vám řekne každej gólman, že je dobrý být v permanenci. Ale nesmí se to přehánět. Lepší dostat z deseti střel jeden gól, než z padesáti pět (směje se).

Pavelec o rivalech v Jihovýchodní divizi NHL
Tampa Bay Lightning. „Proti nim jsem chytal docela často, takže je znám dobře. První mě napadnou St. Louis s Lecavalierem, ale k nim musím přiřadit i Malonea a Stamkose. Dneska už vcelku vím, jak tyhle hvězdy řeší důležité situace.“
Washington Capitals. „To snad ani nemá cenu říkat. Ovečkina můžete mít přečtenýho, jak chcete a stejně vám tam práskne bombu, na kterou nestačíte vůbec reagovat. Navíc Sjomin, Bäckström... Capitals mají čtyři útoky, které můžou rozhodnout zápas.“
Florida Panthers. „Nejnebezpečnější hráč? Hraje tam Frolda, kámoš. Tak to bych měl říct asi jeho (směje se). Tolik hvězd sice nemají, ale jsou tam i Horton nebo Dvořák.“
Carolina Hurricanes. „Ti spoléhají na Erika Staala, na toho je dobrý dát si pozor. Před každým zápasem máme poradu, kde dostávám instrukce, od koho hrozí největší problémy.“

V pátek byste měl nastoupit na ledě New Jersey, za které chytá jeden z nejlepších gólmanů historie Martin Brodeur. To je slušná výzva, nemyslíte?

Vždycky jsem říkal, že jestli je někdo můj vzor, tak Brodeur. Když si vezmete, že chytá na nejvyšší úrovni 16 let, tak to je už něco! Minulou sezónu jsem sledoval to jeho historický tažení a bylo to fantastický. Už jsem proti němu jednou málem nastoupil. Proti Devils jsem šel chytat v půlce zápasu, jenže on se dvě minuty předtím zranil. Takže teď by to měla být naše premiéra. Ale myslet na to budu tak pět minut, pak už to bude normální zápas.

Držíte si ještě byt v Chicagu, kde má Atlanta farmářský tým?

Už ne. Já si ho pronajímal vždycky na sezónu. Smlouva skončila a nebyl důvod ji prodlužovat. Teď čekám, jestli mi klub řekne, abych si hledal bydlení v Atlantě. Zatím jsem na hotelu, ale mně to zase tak nevadí. Já jsem mobilní.

Loni jste v týmu neměl žádného krajana, teď ale přišel Pavel Kubina. Jaké to bylo, vysvětlovat takovému mazákovi, jak to v klubu chodí?

Ale já mu žádného průvodce nedělal. Hraje NHL třináct let a nepotřebuje, abych mu něco vykládal. Když se na něco zeptal, tak jsem mu samozřejmě poradil. Pavel zařizoval před sezónou hlavně rodinné věci, sháněl školku pro dceru. V týmu jsme rádi, že máme konečně beka, který si zjedná respekt před brankou a trochu to tam vyčistí. A to Pavel plní skvěle.

Na olympiádě by se vám klubová spolupráce mohla hodit, co říkáte?

Já bych byl radši opatrný. V předběžné nominaci je nás gólmanů osm.Jednička je jasná - Vokoun. A sedm dalších brankářů má stejnou šanci.

Když ale vydržíte v prvním týmu, měl byste se do Vancouveru podívat, nemyslíte?

To je těžký. Dominik Hašek chytal v NHL dvacet let, na spoustě stadiónů v extralize je taky užší led jako v NHL. Trenéři si můžou vybírat.

Ozval se vám už reprezentační kouč Růžička?

Neozval. Má na starosti Slavii, nároďák bude hrát ještě několik turnajů. Takže uvidíme, jestli někdo zavolá předem, nebo se nominace prostě oznámí, jako to dělával pan Hlinka.

Reklama