Hlavní obsah

Brodeur se může stát legendou NHL a vyrovnat rekord brankáře Sawchuka

NEWARK

Hokejový brankář Martin Brodeur v sobotu vychytal v NHL čisté konto a jediný shutout dělí sedmatřicetiletého gólmana New Jersey od vyrovnání rekordu Terryho Sawchuka. Legendární brankář si připsal za svou kariéru 103 nul. "Marty zachytal skvěle," pochváli svého strážce svatyně trenér Devils Jacques Lemaire po výhře 2:0 nad Carolinou.

Článek

Brodeur si připsal v duelu s Hurricanes šestadvacet úspěšných zákroků a výrazně tak přispěl k výhře Devils 2:0. "Přesně takhle ho znám, dokáže tým podržet a je od začátku perfektně připravený," uvedl po utkání kouč Lemaire.

Hosté nedokázali obranu New Jersey překonat ani ve dvou přesilových hrách. Gólman Ďáblů se blýsknul několika skvělými zákroky a svůj tým výrazně podržel. Do vedení se dostali domácí na začátku třetí třetiny díky Langenbrunnerovi a výhru 2:0 pečetil gólem do prázdné klece Parise. "Na čistých kontech je krásné, že to znamená výhru," uvedl Brodeur.

"Je obtížné určit, kdy to přijde, jelikož každé utkání je jiné, nikdy nevíte, kdy se to může stát," podotkl rodák z Montrealu na téma 103. čistého konta, kterým by se zapsal do dějin NHL a vyrovnal rekord legendárního brankáře Terryho Sawchuka, který v NHL chytal za Detroit, Boston, Toronto, Los Angeles a New York Rangers.

Brodeur, jenž chytá 16. sezónu v nejvyšší zámořské lize, má na svém kontě řadu dalších rekordů a trofejí. V loňském play-off například vyrovnal s 23 nulami rekord gólmana Patricka Roye v počtu čistých kont ve vyřazovacích bojích. V březnu se stal brankářem s největším počtem vítězství (552) v celé historii NHL. Brodeur je držitelem čtyř Vezina Trophy (2003, 2004, 2007 a 2008) pro nejlepšího brankáře sezóny.

Sawchukův rekord může kanadský gólman překonat v dalším utkání v derby na ledě New Yorku Rangers, kde hrají Devils ve čtvrtek 22. října.

Reklama

Související témata: