Hlavní obsah

Rusko tlačí na vedení NHL, aby pustilo hráče na OH v Soči

OTTAWA

Ruská vláda se snaží přitlačit na vedení NHL, aby na zimní olympiádu v Soči v roce 2014 pustilo hokejisty, kteří působí v zámořské soutěži. Ambasáda v Ottawě vydala ve čtvrtek prohlášení, ve kterém účast na hrách podpořily i největší hvězdy ligy Alexander Ovečkin z Washingtonu a Jevgenij Malkin z Pittsburghu.

Článek

"Zaplatím jakoukoliv pokutu, jen abych si na olympiádě zahrál," prohlásil Malkin, který v uplynulé sezóně pomohl Pittsburghu k zisku Stanley Cupu, vyhrál kanadské bodování základní části a získal Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play-off.

"Nikdo mi nemůže olympiádu zakázat," citovala agentura Reuters Ovečkina. "Za Rusko jsem toho odehrál dost, abych věděl, co to je vlastenectví. Vím, jací jsou lidé v Rusku - hokejisty a reprezentaci milují. Když si na ně vzpomenu, chci olympiádu vyhrát dvojnásob," dodal nejlepší střelec a majitel Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL z posledních dvou sezon.

Vedení zámořské soutěže uvolnilo hráče z NHL poprvé na olympiádu v Naganu 1998, posléze i do Salt Lake City, Turína a pustí je i příští rok do Vancouveru. Nyní však zvažuje, že v budoucnu už nebude ligu přerušovat. Podle ruské vlády za to může vleklý spor s Kontinentální hokejovou ligou kvůli regulím přestupů hokejistů.

"Nic z toho by nemělo hrát roli. Jde přece o olympiádu, kam nejlepší hokejisté patří," uvedl prezident KHL Alexander Medveděv. "Když se budeme hádat, zničíme olympiádu a uškodíme hokeji," dodal.

Reklama

Související témata: