Hlavní obsah

Hejduk se gólem a asistencí podílel na výhře Colorada

NEW YORK

Hokejisté Colorada zvítězili v pátečním utkání NHL nad Carolinou 5:4 a připsali si sedmou výhru z úvodních deseti zápasů sezony. Jedním gólem a asistencí se na triumfu Avalanche podílel i český útočník Milan Hejduk. První hvězdou večera se stal Paul Stastny, který skóroval dvakrát a na jeden gól přihrál.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Brankář Caroliny Cam Ward (vlevo) likviduje šanci Wojtka Wolskiho z Colorada.

Článek

"Byl to vzrušující zápas," prohlásil trenér domácích Joe Sacco, jenž s třetím nejhorším týmem uplynulé sezóny nyní vládne tabulce Severozápadní divize. "Jako fanoušek bych určitě nelitoval utracených peněz za lístek. K vidění byla spousta šancí na obou stranách a jsem opravdu rád, že jsme našli cestu k vítězství," dodal Sacco.

Hráči Colorado se představili na domácím ledě poprvé od 3. října a do zápasu nevstoupili vůbec šťastně, když po šesti minutách prohrávali 0:2. V 17. minutě však dokázali dvěma góly v rozmezí 31 sekund vyrovnat a díky dalším dvěma slepeným brankám v 31. minutě otočili skóre na 4:2.

Třetí gól Milana Hejduka a čtvrtý gól Wojtka Wolskiho dělilo 40 sekund a oba padly krátce poté, co byl do konce zápasu vyloučen Tuomo Ruutu za ostrý faul na Darcyho Tuckera. Toho Ruutu tvrdým zákrokem narazil na mantinel a útočník domácích opustil led na nosítkách s otřesem mozku.

"Řekl jsem hráčům na střídačce, že nejhorší, co by mohli udělat, by bylo chtít se nějak pomstít. Zdůraznil jsem jim, aby udrželi nervy na uzdě a soustředili se jenom na hru a na náš cíl získat dva body," poznamenal kouč Sacco.

Další klíčový okamžik přišel ve 44. minutě za stavu 4:3, kdy útočník Caroliny Ray Whitney neproměnil trestné střílení. O tři minuty později naopak zvýšil na 5:3 Paul Stastny trefou v dvojnásobné přesilové hře. Hurricanes pak už dokázali pouze snížit a připsali si pátou porážku za sebou.

Pittsburgh vyhrál posedmé v řadě

Na skvělé výkony naopak navázali už sedmým vítězstvím v řadě hokejisté Pittsburghu, kteří poprvé v sestavě i s obráncem Martinem Škoulou udolali Floridu 3:2 po samostatných nájezdech. Panteři v Mellon Areně dlouho usilovali o překvapení, když i díky 41 zákrokům brankáře Tomáše Vokouna hájili až do 43. minuty vedení 2:0. Pak však začal úřadovat kapitán obhájců Stanley Cupu Sidney Crosby, jenž dvěma trefami v třetí třetině vyrovnal a jediným gólem rozhodl i penaltový rozstřel.

"V první polovině zápasu jsme bojovali sami se sebou. Ale dokázali jsme se odrazit zpátky k naší hře," pochvaloval si Crosby. "Že jsme tento zápas otočili ukazuje hodně o charakteru našeho mužstva," doplnil hvězdný útočník po svém jubilejním 300. utkání v NHL.

První gól Crosbyho vyústil z dlouhé přesilové hry pěti proti třem - padl sekundu po návratu prvního vyloučeného Gregoryho Campbella. O vyrovnání se zase Crosby postaral necelé čtyři minuty před koncem třetí třetiny při přesilovce soupeře a vstřelil svůj první gól v kariéře ve vlastním oslabení.

"Chybou bylo, že jsme nedokázali dát třetí gól," litoval po utkání trenér Floridy Peter DeBoer. "Měli jsme šance, možná čtyři nebo pět, párkrát jsme byli v přečíslení dva na jednoho... Musíme najít cestu, jak dávat víc gólů," dodal DeBoer, jehož svěřenci se v osmi zápasech trefili jen sedmnáctkrát.

V třetím pátečním zápase porazili St. Louis Blues 3:1 Minnesotu. O výhru domácích se zasloužil především útočník David Perron, který přihrál na první gól a druhý sám vstřelil ve vlastním oslabení. Pro Perrona, který loni nasbíral 50 bodů, ale v úvodu letošního ročníku se trápil a byl přeřazen do čtvrté formace, to byly první body v sezóně.

Pittsburgh - Florida 3:2 po sam. n. (0:2, 0:0, 2:0 - 0:0)
Branky: 43., 57. a rozh. nájezd Crosby - 13. a 16. Reinprecht. Zásahy brankářů: Johnson 29/27 - Vokoun 43/41.  Diváci: 16 971. Hvězdy utkání: Crosby, Malkin (oba PIT), Vokoun (FLA).
St. Louis - Minnesota 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky: 1. McClement, 26. Perron, 60. Boyes - 39. Kobasew. Zásahy brankářů: Mason 21/20 - Backström 25/23. Diváci: 19 150. Hvězdy utkání: Mason, Peron (oba STL), M. Koivu (MIN).
Colorado - Carolina 5:4 (2:2, 2:1, 1:1)
Branky: 17. a 47. Stastny (na druhou Hejduk), 17. O'Reilly, 31. Hejduk, 31. Wolski - 4. Corvo, 6. T. Ruutu, 37. Cullen, 49. Whitney. Zásahy brankářů: Anderson 36/32 - Ward 36/31. Diváci: 13 673. Hvězdy utkání: Stastny (COL), E. Stall (CAR), O'Reilly (COL).

Reklama

Související témata: