Hlavní obsah

Hejduk zářil v duelu s Edmontonem, jeho Colorado vede NHL

EDMONTON

Hokejisté Colorada zvítězili v úterním utkání NHL na ledě Edmontonu 3:0 a s dvaceti body vládnou pořadí celé soutěže. K deváté výhře z úvodních dvanácti duelů dovedl Avalanche především český útočník Milan Hejduk, jenž vstřelil první gól zápasu a na další přihrál.

Foto: Jerry S. Mendoza, ČTK/AP

Coloradský Milan Hejduk skóroval i asistoval, přivedl Avalanche k vítězství v Edmontonu.

Článek

Hejduk otevřel skóre utkání svou pátou trefou v sezoně už po 25 sekundách hry, na 2:0 pro Colorado pak zvýšil až v polovině třetí třetiny po Hejdukově přihrávce Wojtek Wolski. Stejný hráč přidal v předposlední minutě pojistku gólem do prázdné branky při power play Oilers.

"Myslím, že jsme opět podali skvělý týmový výkon," prohlásil po zápase brankář Colorada Craig Anderson, jenž k druhému čistému kontu v sezoně potřeboval 25 úspěšných zákroků. "Příliš jsme toho soupeři nepovolili, a když už se někdo dostal ke střele, měl jsem dobrý výhled a spoluhráči se pak postarali o to, aby nikdo nemohl dorážet," pochválil výkon obrany Anderson.

Colorado patří k největším překvapením sezony. Loni třetí nejhorší tým má nyní nejvíc bodů v celé NHL. A hlavní zásluhu na tom má útočná formace s Hejdukem, Wolským a Paulem Stastným, která se v úterý postarala o všechny tři branky.

"S Paulem a Milanem se nám teď opravdu daří, vytváříme si spoustu šancí. Dát gól pak není tak těžké," prohlásil Wolski, se sedmi góly nejlepší střelec mužstva.

Téměř 20 minut odehrál za Edmonton obránce Ladislav Šmíd, který se podle informací klubu nakazil takzvanou prasečí chřipkou. Podle trenéra Oilers Pata Quinna je ale třiadvacetiletý český hráč už opět zdráv.

Ovečkin režíroval obrat Washingtonu

Skvělý obrat předvedli hokejisté Washingtonu v duelu s Philadelphií. Po 35 minutách prohrávali 0:2, ještě do druhé přestávky však dokázali vyrovnat a v třetí třetině dvěma góly rozhodli o vítězství 4:2.

Hlavními strůjci triumfu Capitals byli útočník Alexandr Ovečkin, který vstřelil dva góly, a brankář Jose Theodore, jenž zneškodnil 34 střel. Svůj tým podržel hlavně v 47. minutě, kdy za stavu 3:2 chytil trestné střílení Darrollovi Powemu.

"Byl to vzrušující zápas. Theo zachytal skvěle, zachránil nás," prohlásil Ovečkin, jenž se s 11 góly vrátil do čela pořadí střelců NHL. "Theo dnes podal fantastický výkon. Lépe jsem ho chytat nikdy neviděl," doplnil trenér Capitals Bruce Boudreau.

A Theodore, který bojuje o post týmové jedničky s ruským mladíkem Varlamovem, byl po zápase pyšný jako páv. "Už v přípravném kempu před sezonou jsem říkal, že se cítím nejlépe od výluky v roce 2004. Dříve či později museli lidé přijít na to, že jsem to nevykládal jen tak pro legraci," uvedl Theodore.

Přestřelka ve Vancouveru

Gólovou přestřelku si užili fanoušci ve Vancouveru, avšak se špatným koncem pro domácí Canucks, kteří podlehli Detroitu 4:5. Vše podstatné se odehrálo v třetí třetině, do níž Vancouver vstoupil s vedením 2:1, ale závěrečnou dvacetiminutovku prohrál 2:4.

První hvězdou večera byl vyhlášen Pavel Dacjuk, který prolomil střelecké trápení a připsal si první dva góly v sezoně. Dacjuk nejprve v 47. minutě vyrovnal na 3:3 a o tři minuty později zvýšil na 4:3.

"Naši nejlepší hráči musejí vést tým k vítězství, to znamená vytvářet si šance a dávat góly. Jsem rád, že se to dnes večer stalo," poznamenal trenér Rudých křídel Mike Babcock.

Jeho tým většinu zápasu na ledě dominoval, což dokazuje i poměr střel 42:26 pro hostující mužstvo. Dlouho však hráči Red Wings naráželi na skvělého Roberta Luonga v brance Canucks. Až v třetí třetině gólman Vancouveru náporu hostů neodolal. "Nebýt jeho, zápas by byl rozhodnutý daleko dřív," doplnil Babcock.

Výsledky NHL
Washington - Philadelphia 4:2 (0:0, 2:2, 2:0)
Branky: 37. a 60. Ovečkin, 39. Bäckström, 46. Sjomin - 24. Hartnell, 35. Coburn. Střely na branku: 36:43. Diváci: 18.277.
Vancouver - Detroit 4:5 (2:1, 0:0, 2:4)
Branky: 1. a 53. H. Sedin, 8. Ehrhoff, 46. Schneider - 47. a 50. Dacjuk, 16. Holmström, 44. Kronwall, 55. Jason Williams. Střely na branku: 26:42. Diváci: 18.810.
Edmonton - Colorado 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Branky: 50. a 59. Wolski (na první Hejduk), 1. Hejduk. Střely na branku: 25:33. Diváci: 16.839.

Reklama