Hlavní obsah

VIDEO: Pavelec chytal bez masky, připadal si jako gólmani před 50 lety

Ondřej Pavelec v NHL stylově připomněl 50. výročí chvíle, kdy se legendární Jacques Plante objevil na ledě poprvé v brankářské masce. Český gólman Atlanty předvedl proti Ottawě 50 zásahů a jeden z nich dokonce bez masky!

Foto: Petr Horník, Právo

Brankář Atlanty Ondřej Pavelec

Článek

Bylo 1. listopadu 1959, když brankář Montrealu po zranění v obličeji začal chytat s krytem na tváři. „Já si teď taky připadám jako Plante,“ řekl Pavelec po výhře 3:1. Okamžik, který se stal hitem zámořských televizí, nastal po kontaktu s bekem Pavlem Kubinou. Sudí si nevšimli, že gólman Thrashers ztratil masku, ottawský Kovaljov objel branku a vypálil Pavelcovi přímo do tváře. „Vypadalo to trošku hrůzostrašně, ale dopadlo to dobře,“ usmíval se 22letý brankář.

Na jeho výkon proti Senators všichni chrlili superlativy. „Bylo to jedno z nejlepších brankářských představení, jaké jsem kdy viděl,“ byl uhranut kouč Atlanty John Anderson. „Nehráli jsme moc dobře, spíš to vypadalo, že postáváme okolo a sledujeme, jak úžasně chytá náš gólman,“ tvrdil Rich Peverley. Pavelec vytasil velkolepý zákrok lapačkou i proti Milanu Michálkovi, s nímž v létě absolvoval přípravný kemp v Montrealu.

Reklama

Související témata: