Hlavní obsah

Vokoun přišel o neprůstřelnost, Eliáš oslavil návrat do sestavy vítězně

Český hokejový brankář Tomáš Vokoun přišel v NHL po dvou vychytaných čistých kontech o neprůstřelnost. V pátečním utkání s Washingtonem pustil gólman Floridy tři z čtyřiadvaceti střel a jeho tým podlehl 1:4, když poslední gól dávali Capitals do prázdné branky při power-play.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Gólman Floridy Tomáš Vokoun

Článek

Vokounova úspěšná série se zastavila na 77 povedených zákrocích v řadě. Naposledy předtím inkasoval 28. října v druhé třetině zápasu s Ottawou, který Florida prohrála 3:4. Pak dvakrát udržel nulu, znovu na něho vyzrál až útočník Washingtonu Tyler Sloan, který v 5. minutě otevřel skóre pátečního zápasu.

Capitals se museli v druhém utkání po sobě obejít bez svého lídra Alexandra Ovečkina, který je kvůli zranění v horní části těla na několik dnů mimo hru. V první třetině navíc odstoupili ze hry další dva hráči Mike Green a Jeff Schultz, přesto hosté dokázali dovést zápas do vítězného konce.

Eliáš se vrátil, Ďáblové vyhráli

Vítěznou premiéru v této sezóně NHL prožil útočník Patrik Eliáš, jenž vynechal úvodních 13 zápasů kvůli rehabilitaci po dvou letních operacích kyčle a třísel. Do statistik se sice dlouholetý lídr New Jersey nezapsal, Ďáblové ale porazili New York Islanders 2:1 a připsali si čtvrté vítězství v řadě.

"Z mého pohledu to byl zápas nahoru dolů," popsal Eliáš, který strávil na ledě 16 minut a dvakrát vystřelil na branku. "V úvodu jsem se trochu trápil, druhá třetina byla docela dobrá, ale na konci jsem se už začal cítit unavený. Ale to se dalo čekat," řekl Eliáš.

New Jersey v sobotu čeká zápas v Ottawě, kde se budou snažit navázat na svou zatím parádní bilanci z hřišť soupeřů (sedm výher ze sedmi zápasů). Eliáš však s týmem do Kanady neodletěl, kouč Jacques Lemaire se mu rozhodl dát ještě čas na odpočinek. Český kanonýr by tak měl znovu zasáhnout do hry až ve středečním duelu s Anaheimem.

"Celkově jsem byl unavený a trochu jsem cítil bolesti," přiznal Eliáš. "Ale to jsou všechno pocity, které jsem v prvním zápase po pětiměsíční přestávce očekával. Snažil jsem se dělat krátká střídání, zvlášť ke konci zápasu. Chtěl jsem to pro začátek nepřepálit, zvlášť když jsme vedli, a myslím, že se mi to povedlo," dodal Eliáš, jenž měl hned při prvním střídání velmi slibnou šanci, ale netrefil branku. Když pak mířil na střídačku, domácí fanoušci skandovali jeho jméno "Patty, Patty".

Kaberle přispěl jedním bodem k obratu Toronta 

Jedním z hlavních strůjců vítězství New Jersey byl brankář Yann Danis, který dostal podruhé v sezóně přednost před Martinem Brodeurem. A v duelu proti svému bývalému klubu, za který v minulé sezóně odchytal 30 zápasů, se mu vedlo znamenitě. Danis nestačil pouze na jedinou z 24 střel Ostrovanů a byl vyhlášen třetí hvězdou večera.

Teprve druhou výhru v sezóně si připsali hokejisté Toronta, kteří zvítězili 3:2 na ledě trápící se Caroliny. Jednou přihrávkou se na úspěchu Maple Leafs podílel i český obránce Tomáš Kaberle. Hosté přitom prohrávali po první třetině 0:2. V druhém dějství však dokázali vyrovnat, vítězný gól vstřelil osm a půl minuty před koncem základní hrací doby v přesilové hře Jason Blake. Krize Caroliny se tak znovu prohloubila. Hurricanes prohráli již jedenáctý zápas v řadě a jsou nejhorším týmem celé NHL.

V Coloradu rozhodla až osmá série nájezdů

Naopak pozici nejlepšího týmu ligy si upevnilo Colorado díky vítězství 4:3 po samostatných nájezdech nad Chicagem. Avalanche se dokázali vypořádat s nepříznivým průběžným stavem 0:2 a zásluhu na tom měl především osmnáctiletý mladík Ryan O'Reilly, který vstřelil dva góly. O'Reilly tak prodloužil sérii zápasů, v nichž bodoval, na jedenáct a s 14 body je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu.

Diváci v Coloradu si v závěru užili drama, když se penaltový rozstřel protáhl až do osmé série. Teprve v ní získal pro Avalanche bod navíc útočník Chris Stewart, který překonal gólmana Blackhawks střelou zápěstím, zatímco na druhé straně Craig Anderson pokus Dustina Byfugliena vystihl.

Carolina - Toronto 2:3 (2:0, 0:2, 0:1)
Branky: 8. Sutter, 18. Samsonov - 22. Mitchell (T. Kaberle), 28. Kuljomin, 52. J. Blake. Střely na branku: 36:26. Diváci: 14 164.
New Jersey - New York Islanders 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky: 23. Murphy, 34. Rolston - 7. Nielsen. Střely na branku: 31:24. Diváci: 14 109.
Colorado - Chicago 4:3 po sam. nájezdech (1:2, 2:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 19. a 29. O'Reilly, 28. Jones, rozh. nájezd Stewart - 7. Byfuglien, 11. Keith, 37. Ladd. Střely na branku: 22:32. Diváci: 15 616.
Florida - Washington 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Branky: 51. Horton - 31. a 60. Morrison, 5. Sloan, 47. Pothier (Fleischmann). Tomáš Vokoun odchytal za Floridu 59 minut, z 24 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 87,5 procenta. Střely na branku: 29:25. Diváci: 15 877.
Dallas - Vancouver 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky: 29. B. Richards, 44. Morrow - 49. Raymond. Střely na branku: 47:33. Diváci: 17 235.
Buffalo - Philadelphia 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)
Branky: 25. Roy, 51. Myers - 19. a 60. Carcillo, 21. Pronger, 35. Van Riemsdyk, 43. Powe.

Reklama