Hlavní obsah

Yzerman, Hull, Robitaille a Leetch byli přijati do Síně slávy NHL

TORONTO

Čtyři velké hokejové hvězdy nedávné doby byly v pondělí oficiálně přijaty do Síně slávy zámořské NHL. Ocenění se dočkali Steve Yzerman, Brett Hull a Luc Robitaille, tedy útočníci, kteří patří do desítky nejlepších střelců historie kanadsko-americké soutěže. Vedle nich byl přijat také dvojnásobný držitel Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce Brian Leetch. Za přínos hokeji byl do Síně slávy uveden i prezident New Jersey Devils Lou Lamoriello.

Foto: www.detroitredwings.com

Bývalý kapitán hokejistů Detroitu Steve Yzerman

Článek

Trojice útočníků, která společně v dresu Detroitu dobyla v roce 2002 Stanleyův pohár, dokázala v základní části nastřílet v součtu 2101 branek. Hull (741 gólů) je v historickém pořadí třetí, Yzerman (692) osmý a Robitaille (668) desátý. Leetch byl jednou z hlavních opor New Yorku Rangers při tažení vyřazovacími boji v roce 1994, kdy skončilo 54 let dlouhé čekání Jezdců na zisk Stanleyova poháru.

Všichni čtyři hokejisté mohli podle stanov vstoupit do slavného uskupení až letos, tři roky po skončení aktivní kariéry. "Měl jsem štěstí, že jsem mohl hrát s některými z největších hráčů historie, o čemž dobře svědčí i trojice, s níž prožívám tento večer. V historii NHL byli někteří opravdu velcí hráči a je pro mě velkou ctí být zařazen na jejich úroveň," prohlásil čtyřiačtyřicetiletý Yzerman, jenž byl 22 let věrný dresu Red Wings, z toho dvacet let zastával roli kapitána týmu. Stanley Cup vyhrál celkem třikrát.

O rok starší Brett Hull proslul jako elitní kanonýr, v historii zámořské soutěže nastříleli více branek už jen Wayne Gretzky a Gordie Howe. V Síni slávy již je zařazen i jeho otec Bobby, přičemž oba dohromady nastříleli 1351 branek (Brett - 741, Bobby - 610). "Nedá se ani slovy popsat, co to pro mě znamená. Už jen z toho důvodu, že se v Síni slávy připojím ke svému otci," řekl Brett Hull.

Robitaille drží rekord mezi levými křídly

Robitaille nastřílel za svou kariéru v NHL 668 branek, což je rekord mezi levými křídly. V roce 1987 získal cenu pro nejlepšího nováčka. "Vždy bylo mou touhou hrát v NHL, o ničem jiném jsem nesnil. Proto je pro mě velká čest zařadit se mezi takové osobnosti jako byli Maurice Richard, Guy Lafleur nebo Wayne Gretzky," uvedl třiačtyřicetiletý Robitaille.

Leetch jako první Američan získal Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off, když v roce 1994 dovedl Rangers k zisku Stanleyova poháru. V sezoně 1991/92 si připsal 102 kanadských bodů, přičemž překonat stobodovou metu v jediné sezoně se povedlo pouze pěti zadákům v historii. Společně s Hullem a tehdejším generálním manažerem Lamoriellem má jednačtyřicetiletý Leetch podíl i na zisku Světového poháru pro USA z roku 1996.

Lamoriello je ve funkci prezidenta Devils již 22 let. Mezitím si dvakrát odskočil i na střídačku jako trenér. Během této éry získali Ďáblové tři prvenství ve Stanleyově poháru (1995, 2000 a 2003). Sedmašedesátiletý Lamoriello se v hokeji pohybuje již přes 40 let a kromě funkce prezidenta zastává v New Jersey v současnosti i pozici generálního manažera.

Reklama