Hlavní obsah

Hanzal: Trenér vyhrožuje, že se začne učit češtinu

O olympiádě ve Vancouveru sní útočník hokejistů Phoenixu Martin Hanzal, v rozhovoru pro deník Právo přiznává, že si hru pod nástupcem legendárního Wayna Gretzkého užívá. „Co přišel nový trenér Tippett, mám ještě větší důvěru,“ těší Hanzala.

Foto: Sport Invest

Martin Hanzal

Článek

V posledních týdnech šly vaše výkony hodně nahoru. Sbíráte body a hokejistům Phoenixu se daří...

Teď jsem se sebou docela spokojený. I mužstvo si vede dobře. Jsme v první osmičce, rádi bychom udělali play-off, které se tady hrozně dlouho nehrálo. Nikdo toho od nás moc nečeká, což je svým způsobem výhoda. Velkou zásluhu na našich výkonech má i brankář Bryzgalov, který chytá super.

V klubu patříte mezi nejvytěžovanější hráče. Překvapuje vás to?

Co přišel nový trenér Tippett, mám ještě větší důvěru. V téhle sezóně hodně chodím i na přesilovky, tam mě bývalý kouč Gretzky nedával. Hraju i oslabení, a když jsem se díval na statistiky, kolik mám průměr na zápas, je to docela dost.

V čem je jiný Dave Tippett, než býval Wayne Gretzky?

Má asi větší trenérskou praxi. Jeho hra je založena na systému, který všichni respektují. Hrajeme defenzívnější hokej, nikdy nepadá tolik gólů. Vyhráváme třeba 2:1, 3:1. Tippett je takový klidnější trenér. Třeba vůbec neřve na hráče před týmem v kabině. Když chce někomu něco říct, vezme si ho stranou.

V týmu jsou kromě vás další čtyři Češi: Vrbata, Průcha, Michálek a Lang. Jak funguje česká kolonie?

Je to super. Na začátku sezóny jsme s Vrbatou a Průchou dokonce hráli v jedné lajně. Pak se pár zápasů prohrálo a trenér nás trošku rozházel, ale pořád spolu chodíme na přesilovky a dáváme si to dobře. Jinak hraju jen s Vrbičem a dali k nám Pyatta. Ale česká stopa se prostě nezapře.

Novou posilou Kojotů je v této sezóně Robert Lang. Zapadl do týmu dobře?

Lanýž je výborný hokejista a bezvadný parťák. Dokáže si dělat srandu ze všeho.

Už zaplatil zápisné?

On už toho má odehráno tolik, že by asi bylo troufalé po něm něco chtít. Ale my Češi si ho samozřejmě zkasírujeme sami někde na večeři…

V kabině máte dovoleno mluvit česky? V některých klubech s tím hráči mívali problémy…

Zatím nám nikdo nic nezakázal. Ale trenér už vyhrožoval, že se začne češtinu učit, aby rozuměl těm blbostem, kterým se pořád smějeme… Když jsme někde na tripu a sedíme jako Češi u jednoho stolu, nikdo si k nám nechce přisednout, protože by jen koukal s otevřenou pusou a nevěděl by, která bije.

Trávíte spolu jako Češi čas i mimo hokej?

Michálek s Vrbatou mají malé děti, Lanýž už patří k té starší generaci, má rodinu. Takže občas vyrazím někam na večeři jen s Průchou. S Langem se chystáme na golf, ale vůbec na to není čas. Program je kvůli olympiádě strašně nahuštěný, teď jsme hráli deset zápasů v sedmnácti dnech. Maximálně to vyjde, že máme dva dny volna, a to člověk spíš odpočívá.

Phoenix má nejnižší divácké návštěvy v celé NHL. Čím to je?

Stadión je postavený na blbém místě, daleko od centra. Lidi jsou líní sednout do auta a dojet k hale. Holt jsme v Arizoně a tady jim hokej nic moc neříká. V žebříčku popularity sportů je možná tak pátý: za americkým fotbalem, basketem, baseballem a golfem. Navíc nám nepomohla aféra s bankrotem klubu. Nikdo nevěděl, jestli tady zůstaneme, nebo se budeme stěhovat.

Hrozí ještě to stěhování?

Práva patří NHL a ta to chce prodat novému majiteli s podmínkou, že klub nechá ve Phoenixu.

Vaše jméno figuruje v širším výběru pro olympiádu. Věříte, že do Vancouveru pojedete?

Dělám pro to v každém zápase maximum. O olympiádu se určitě poperu, je to velká výzva a sen. Záleží na tom, jestli se trenérovi budu hodit do koncepce. Ve výběru je od nás i Zbyněk Michálek, který podává výborné výkony. Dokonce ho zvolili zástupcem kapitána. Vím, že se sem chystá na nějakou inspekční cestu reprezentační asistent Jandač, tak snad ho příjemně překvapíme.

Reklama