Hlavní obsah

Hokejový bek Kubina pokořil v NHL stovku vstřelených gólů

Gól ve víkendovém utkání na ledě New York Islanders sice nevedl k bodovému zisku, ale i přes prohru 3:6 měl pro hokejového beka Pavla Kubinu zvláštní význam. Dvaatřicetiletý obránce Atlanty se teprve jako druhý český obránce v NHL přehoupl přes hranici sta vstřelených gólů.

Článek

"Před sezónou jsem věřil, že stovku zdolám. Ne, že bych se na to soustředil, ale chyběly mi tři góly a věřil jsem, že je v průběhu sezóny dám," řekl Kubina v telefonickém rozhovoru pro Deník a ČTK. Na památku jubilejní trefy si schoval puk, kterým jí docílil. "Ve sbírce jich mám asi dvacet. Většinou ale spíše za jubilejní zápasy nebo od bývalých klubů. Ale mám i puk, kterým jsem dal první gól v NHL. Rok 1998, bylo to Ottawě," uvedl Kubina.

Statný bek, který v Atlantě tráví po letním přesunu z Toronta první sezonu, v novém působišti přitom v úvodních deseti zápasech střelecky mlčel. A to ho hnalo dopředu více než magická meta. "Já mám vždycky největší problém s prvním gólem. I letos jsem trefoval tyčky, gólmany. Ale když dám první gól, dostanu se do pohody. To je moje klasika," poznamenal Kubina s úsměvem.

Nejsou to plané řeči. Kubina po prvním střeleckém úspěchu skóroval třikrát v řadě a zbavil výsady Romana Hamrlíka, který byl v historii NHL dosud jediným českým "stobrankovým" obráncem. "Ani jsem to nevěděl, ale nepřekvapuje mě to, protože patří k našim nejlepším bekům," řekl Kubina, jenž teď za krajanem zaostává ještě o 46 gólů. "Dohánět se bude těžko. Hlavně to ale není věc, nad kterou bych přemýšlel a kterou bych řešil. Minulý týden jsme v Montrealu hráli a Roman tam hraje pořád v první obraně a pořád výborně," upozornil Kubina.

Až na nešťastný gól Pavelec NHL udivuje

Atlanta na startu sezóny přitahuje zajímavé okamžiky s titulním obsazením českých hráčů. Je to nedávno, co hokejový svět obletěly snímky s kuriózním gólem, který dostal gólman Ondřej Pavelec skoro přes celé kluziště. "Nedělal bych z toho takovou senzaci. Loni dostal podobný gól Toskala v Torontu. Gólman to má někdy dost složité, protože jeho chyba vypadá jinak než u útočníka nebo beka. Já mu říkal, že takové blbé góly dostávají jen velcí brankáři a že to je pro něj zkušenost," prohlásil Kubina.

Až na nešťastný gól však Pavelec NHL udivuje spíše výbornými výkony. Žasne nad nimi i zkušenější parťák. "Pro mě jsou Ondrovy výkony velikým překvapením, já ho před příchodem do Atlanty vůbec neznal. Na to, jak je mladý, udivuje klidem a přehledem. Myslím si, že pro celý český hokej to je dobrá zpráva. Roste nám v něm výborný gólman. Když odečtu Tomáše Vokouna, tak to je v této chvíli asi jediný český brankář, který má na to, aby se výrazně prosadil v NHL," složil Kubina kompliment jedinému českému spoluhráči v klubu.

Z Evropanů mají v šatně Thrashers navrch Rusové. A v olympijské sezoně tím pádem o špičkování není nouze. "Iljovi Kovalčukovi už jsem na večeři říkal, že se tam budeme mydlit jako v Turíně. Ještě spolu máme nějaké nevyřízené účty," usmál se Kubina, kterého právě současný spoluhráč na poslední olympiádě svým zákrokem vyřadil z boje. "Ale vycházíme spolu výborně. Musím říct, že právě Kovalčuk mě těsně po seznámení doslova šokoval, když mi říkal, že jsme narození ve stejný den 15. dubna," prozradil Kubina.

Účast ve Vancouveru je velkou motivací

Bývalý vítkovický zadák ujistil, že účast na zimních hrách ve Vancouveru je pro něj velkou motivací. Byl by to pro něj třetí olympijský turnaj. "Jestli mě trenér Růžička povolá, samozřejmě rád pojedu. Když to šlo, reprezentoval jsem vždycky rád," zdůraznil Kubina, který si i přes menší ústup z pozic myslí, že česká reprezentace má světu stále co nabídnout. "Dvacet hokejistů, kteří vytvoří silný tým, máme. Musí se s námi počítat," tvrdí.

I proto si přeje, aby se sezona obešla bez zdravotních komplikací. Zvlášť v době, kdy také NHL už obchází přízrak prasečí chřipky. "Naštěstí v klubu nikdo neonemocněl, takže jsme v pohodě. Vím ale, že v ostatních nejen hokejových týmech už řádí. Tak snad se virus Atlantě vyhne obloukem," dodal Kubina.

Reklama

Související témata: