Hlavní obsah

Pavelec podruhé vychytal nulu, Eliáš vstřelil první gól

DETROIT

Český hokejový brankář Ondřej Pavelec ve středu vychytal své druhé čisté konto v sezóně i celkově v kariéře v NHL, když 40 zákroky dovedl Atlantu k výhře 2:0 na ledě Detroitu. Svého prvního gólu v sezóně se dočkal útočník New Jersey Patrik Eliáš, který pomohl k vítězství 3:1 nad Ottawou.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Brankář Atlanty Thrashers Ondrej Pavelec uhájil s Detroitem Red Wings čisté konto.

Článek

Pavelec svými zákroky přiváděl domácí hokejisty a skoro dvacet tisíc fanoušků v Joe Louis Areně k šílenství. Už v první třetině na něho mířilo devatenáct střel, český gólman si však se všemi poradil. O góly se postarali v 6. minutě Nik Antropov a v 30. minutě Vjačeslav Kozlov a Thrashers tak ukončili sérii tří porážek.

"Byl to skvělý pocit chytat před tolika lidmi. Byli opravdu hodně hluční," řekl k atmosféře v hale Pavelec, jenž si první nulu připsal před dvěma týdny při výhře 7:0 nad Los Angeles. Tehdy mu ji statistici málem upřeli, protože se mylně domnívali, že na pár sekund přepustil místo v brance svému kolegovi. Tentokrát však o nule nikdo nepochyboval.

Nejlepší zákrok Pavelec předvedl v druhé třetině, kdy povyjel pro puk do hloubky obranného pásma, ale špatně rozehrál a před Henrikem Zetterbergem zívala odkrytá branka. Pavelec se však ještě stihl skluzem vrátit a máchnutím lapačkou nad hlavou zabránil jasnému gólu. "Snažil jsem se tam být co nejrychleji. Vymrštil jsem lapačku a on se do ní trefil," uvedl Pavelec. "Ta střela měla skončit v brance. Prostě měla," nechápal frustrovaný Zetterberg.

"V první třetině chytal Pavelec neuvěřitelně, o tom není pochyb. A v dalším průběhu zápasu se snad ještě zlepšoval," poznamenal trenér Atlanty John Anderson k výkonu dvaadvacetiletého rodáka z Kladna, který byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Brankář Atlanty Thrashers Ondřej Pavelec dostává gratulace po vychytané nule s Detroitem Red Wings od spoluhráče Christophera Schuberta. foto: ČTK/AP/Carlos Osorio

Svůj první gól vstřelil ve středu útočník Patrik Eliáš, jenž vynechal začátek sezony kvůli rehabilitaci po dvou letních operacích kyčle a třísel. Lídr New Jersey přispěl k výhře Devils nad Ottawou 3:1, když v 39. minutě dostal svůj tým do vedení 2:1 a připsal si tak vítěznou branku. Pojistku v podobě třetího gólu přidal až v poslední minutě zápasu trefou do prázdné branky Jamie Langenbrunner.

"Začínám se na ledě cítit dobře a můžu si tak čím dál tím víc dovolit. Dostávám se častěji do šancí a ke střelbě, to je pozitivní věc. Na druhou stranu to stále není stoprocentní. Ale dělám pokroky a dokud můžu hrát další zápas, je všechno v pořádku," řekl Eliáš, který vynechal prvních třináct utkání sezony.

Po návratu na led 6. listopadu vyšel ve čtyřech zápasech bodově naprázdno, v uplynulých třech si připsal pět asistencí, jenže jeho tým třikrát prohrál. Nyní se Eliáš dočkal současně vítězství i prvního gólu, když před brankou ze vzduchu tečoval střelu Andyho Greenea od modré čáry. "Udělali jsme v útočném pásmu pěkný kolotoč, Langenbrunner našel Greenea skvělou přihrávkou a pro mě se otevřel volný prostor. Andy mě naštěstí viděl a pěkně puk nahodil na teč," popsal Eliáš svůj zatím nejzářivější okamžik letošní sezóny.

Radost z něho měli i spoluhráči. "Patrik je pro nás klíčovým hráčem a bylo cítit, že už je trošku nesvůj, když nemohl dát gól. Ale v posledních zápasech hrál výborně a je vidět, jak mu roste sebevědomí. Myslím, že po tomhle gólu mu to začne zase 'lepit' jako dřív," prohlásil kapitán Langenbrunner.

Hokejista New Jersey Devils Patrik Eliáš se raduje po vstřelení gólu do sítě Ottawy Senators.foto: ČTK/AP/Bill Kostroun

Jediný gól Senators vstřelil další český útočník Milan Michálek, jenž v 13. minutě svou jedenáctou trefou v sezoně vyrovnal na 1:1. Nikdo další ale Martina Brodeura v brance Devils nepřekonal. "V prvních dvou třetinách jsme soupeře ani jednou pořádně nezatlačili, nenapadali jsme jeho rozehrávku. A když jsme v třetí třetině konečně vyvinuli nějaký tlak, Marty všechno pochytal," poznamenal Michálek. "Ale šancí jsme si chtěli vytvořit daleko víc, jenže jsme se nemohli dostat před branku," dodal.

Boston vyhrál počtvrté v řadě

Čtvrté vítězství v řadě vybojovali hokejisté Bostonu, kteří zvítězili v Minnesotě 2:1 po samostatných nájezdech. Rozhodující penaltu proměnil ve čtvrté sérii závěrečného rozstřelu český útočník David Krejčí. Naopak Petr Sýkora a Martina Havlát na druhé straně v dresu Wild chyběli kvůli zranění.

Bruins v Minnesotě zakončili úspěšnou čtyřzápasovou sérii po hřištích soupeřů, z něhož vytěžili plný počet osmi bodů. "Tohle byla přesně ta věc, kterou jsme potřebovali. Byli jsme předtím trochu frustrovaní a tenhle 'trip' nám pomohl stmelit se a získat zase sebevědomí. Teď jen zbývá, abychom to zúročili i v domácích zápasech," uvedl trenér Bruins Claude Julien.

Hlavním strůjcem posledních úspěchů Bostonu je brankář Tuukka Rask, který při zranění týmové jedničky Tima Thomase nastoupil k pátému utkání za sebou. V Minnesotě zneškodnil 28 střel a vychytal i tři ze čtyř samostatných nájezdů, včetně pokusu českého obránce Marka Židlického. "Holt narazili na gólmana, který má teď parádní formu," usmál se kouč Julien. "Myslím, že Tuukka má před sebou velkou budoucnost a my máme štěstí, že ho máme v týmu už teď."

Vokoun vychytal alespoň bod

Další povedený výkon předvedl i český brankář Tomáš Vokoun, jenž v duelu s New Yorkem Rangers vychytal pro Floridu alespoň bod za prohru 1:2 po samostatných nájezdech. Penaltový rozstřel rozhodl nováček P.A. Parenteau, který v nájezdech zajistil Rangers vítězství už podruhé během dvou týdnů.

Parenteau si v druhé sérii rozstřelu nabruslil až těsně před Vokouna, do poslední chvíle čekal na jeho pohyb a pak pohotově švihem zavěsil k levé tyči. "Snad nikdy jsem nejel nájezd proti brankáři, který chytá v opačném gardu. Chtěl jsem vidět, co mi dovolí. Nakonec mi nechal místo nad vyrážečkou. Nebyl jsem si jistý, co mám udělat, tak jsem zkusil jednoduše vystřelit a povedlo se mi to v pravý čas," popsal svůj hvězdný moment Parenteau, který sehrál teprve sedmý zápas v NHL.

Skvělou premiéru v dresu Chicaga prožil slovenský útočník Marián Hossa. V létě podepsal s Blackhawks velkolepý dvanáctiletý kontrakt na téměř 70 milionů dolarů, jenže vzápětí podstoupil operaci ramene a prvních osm týdnů sezony vynechal. Dlouhé čekání na první zápas si ale ve středu bohatě vynahradil. Dvěma góly se totiž podílel na výhře nad San Jose 7:2.

Na takový debakl to přitom dlouho nevypadalo. Až do 18. minuty se hrálo bez branek i větších šancí. Pak však Blackhawks zaveleli ke kanonádě a to paradoxně ve vlastním oslabení, v němž vstřelili první tři góly. Chicago si tak připsalo už osmé vítězství v řadě a upevnilo si pozici na prvním místě tabulky Centrální divize.

O pět bodů méně má Nashville, jenž porazil 4:3 v prodloužení Colorado a prodloužil svou vítěznou sérii na sedm zápasů. Avalanche k zisku bodu pomohl i Milan Hejduk, jenž vstřelil gól a na další přihrál.

Svým sedmnáctým gólem v sezóně přispěl Alexander Ovečkin k výhře Washingtonu nad Buffalem 2:0. Ruský kanonýr v 7. minutě otevřel skóre zápasu, závěrečné minuty ale sledoval pouze na televizní obrazovce v kabině.

V 44. minutě totiž za zákrok u hrazení na Patricka Kaletu inkasoval trest do konce utkání a své spoluhráče odsoudil k pětiminutovému oslabení. Capitals, kteří v poslední době právě v třetí třetině několikrát ztratili dobře rozehraný zápas, přesilovku soupeře přežili a následně přidali druhý pojišťovací gól.

"Nebyla to jednoduchá situace. Přišli jsme o nejlepšího hráče a měli před sebou pět minut ve čtyřech. Ale když Ovie opouštěl led, slíbili jsme mu, že to pro něho ubráníme. V každém zápase toho pro náš tým dělá tolik, že jsme mu to teď chtěli aspoň trochu vrátit," uvedl obránce Brian Pothier.

Ovečkin po zápase vyjádřil nesouhlas s vyloučením do konce utkání. "Bylo to maximálně na dvě minuty. Snažil jsem se o normální hit a Kaleta upadl na mantinel," zlobil se Ovečkin, jehož krajan a spoluhráč Semjon Varlamov si v brance Capitals díky 25 zákrokům připsal první čisté konto v základní části NHL.

New Jersey - Ottawa 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
Branky: 8. Bergfors, 39. Eliáš, 60. Langenbrunner - 13. M. Michálek. Zásahy brankářů: Brodeur 25/24 - Elliott 20/18. Diváci: 14 056. Hvězdy zápasu: Brodeur, Eliáš, Greene (všichni NJ).
NY Islanders - Philadelphia 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky: 9. Hunter - 40. M. Richards, 55. Hartnell. Zásahy brankářů: Biron 28/26 - Boucher 29/28. Diváci: 12 687. Hvězdy zápasu: Boucher, Hartnell (PHI), Hunter (NYI).
Tampa Bay - Toronto 3:4 (2:2, 1:2, 0:0)
Branky: 15. Meszároš, 15. Lecavalier, 28. Malone - 12. a 22. Hagman, 7. Kulemin, 39. Stajan. Zásahy brankářů: Niittymäki 35/31 - Gustavsson 31/28. Diváci: 15 333. Hvězdy zápasu: Stajan, Gunnarsson (oba TOR), Stamkos (TB).
Washington - Buffalo 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky: 7. Ovečkin, 54. Fehr. Zásahy brankářů: Varlamov 25/25 - Miller 24/22. Diváci: 18 277. Hvězdy zápasu: Varlamov, Ovečkin, Pothier (všichni WSH).
Detroit - Atlanta 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky: 6. Antropov, 30. Vjačeslav Kozlov. Zásahy brankářů: Howard 25/23 - Pavelec 40/40. Diváci: 19 751. Hvězdy zápasu: Pavelec, Kozlov, Kovalčuk (všichni ATL).
Pittsburgh - Montreal 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Branky: 10. Crosby, 27. Guerin (Škoula), 37. Gončar - 48. Pacioretty. Zásahy brankářů: Fleury 19/18 - Price 30/27. Diváci: 17 094. Hvězdy zápasu: Crosby, Guerin, J. Staal (všichni PIT).
Florida - NY Rangers 1:2 po sam. n. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 56. Moore - 40. Gáborík, rozh. nájezd Parenteau. Zásahy brankářů: Vokoun 28/27 - Lundqvist 26/25. Diváci: 16 281. Hvězdy zápasu: Parenteau, Lundqvist (oba NYR), Vokoun (FLA).
Minnesota - Boston 1:2 po sam. n. (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky: 31. Ebbett - 7. Bitz, rozh. nájezd Krejčí. Zásahy brankářů: Backström 16/15 - Rask 29/28. Diváci: 18 208. Hvězdy zápasu: Rask (BOS), Koivu, Ebbett (oba MIN).
Dallas - St. Louis 3:4 po sam. n. (2:2, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky: 6. Robidas, 11. Petersen, 60. Morrow - 10. Johnson, 13. Backes (R. Polák), 52. Oshie, rozh. nájezd Boyes. Zásahy brankářů: Turco 38/35 - Conklin 37/34. Diváci: 18 156. Hvězdy zápasu: Backes, Oshie (oba STL), Richards (DAL).
Colorado - Nashville 3:4 v prodl. (0:2, 3:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 24. Wilson (Hejduk), 32. Hejduk, 35. Svatoš - 4. Dumont, 11. Goc (Erat), 39. Weber, 64. Legwand. Zásahy brankářů: Anderson 27/23 - Rinne 22/19. Diváci: 12 356. Hvězdy zápasu: Legwand (NSH), Hejduk (COL), Weber (NSH).
Calgary - Phoenix 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky: 38. Langkow, 55. Dawes - 51. Yandle (Lang). Zásahy brankářů: Kiprusoff 28/27 - Bryzgalov 26/24. Diváci: 19 289. Hvězdy zápasu: Langkow (CGY), Yandle (PHX), Kiprusoff (CGY).
Edmonton - Los Angeles 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Branky: 18. Potulny - 27. Simmonds, 56. Greene, 60. Frolov. Zásahy brankářů: Deslauriers 34/32 - Quick 23/22. Diváci: 16 839. Hvězdy zápasu: Simmonds (LA), Cogliano (EDM), Kopitar (LA).
San Jose - Chicago 2:7 (0:1, 0:3, 2:3)
Branky: 57. Boyle, 58. Pavelski - 25. a 47. Marián Hossa, 18. Brouwer, 26. Sharp, 31. Byfuglien, 46. Seabrook, 52. Madden. Zásahy brankářů: Nabokov 29/25 - Huet 24/22. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: M. Hossa, Keith, Brouwer (všichni CHI).
Anaheim - Carolina 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)
Branky: 40. S. Niedermayer, 53. Nokelainen, 59. Selänne - 2. Kostopoulos, 60. Sutter. Zásahy brankářů: Giguere 30/28 - Legace 33/30. Diváci: 14 766. Hvězdy zápasu: Getzlaf, Giguere (oba ANA), Legace (CAR).

Reklama

Související témata: