Hlavní obsah

Plekanec: Už nejsem tak negativní, v chybách se nerýpu

Jubilejní stou sezónu v dějinách klubu by v Montrealu nejraději vymazali. Velké naděje vystřídalo ještě větší zklamání a v létě následoval mohutný třesk v týmu. Lídři jako Saku Koivu a Alexej Kovaljov odešli a místo nich se v kabině objevilo deset nových tváří. Jako vyměněný ale hraje i Tomáš Plekanec, v sedmadvaceti letech služebně nejstarší útočník Habs.

Článek

Vzhledem k předchozí zpackané sezóně to musí být příjemný pohled, když po 25 zápasech vévodíte klubové tabulce produktivity a v průměru máte skoro bod na utkání.

Moje úloha přece není v tom, abych vynikal v bodování. Je to pěkný, když se zadaří, jasně. Ale já chci hlavně dělat, co můžu. Chodit na přesilovky, pomáhat v obraně, i při oslabení.

Loni se od váš čekaly velké věci, ale sezóna vám vůbec nevyšla. Trochu to vypadá, že vám to jde zase až ve chvíli, kdy od vás nikdo moc nečeká...

Že jo? Zatím to tak bylo, ale spíš je to náhoda. Ta minulá sezóna se nepovedla nikomu. Chceme to napravit a je škoda, že teď nemáme o tři čtyři výhry víc. To bychom byli spokojenější.

Tomáš Plekanec po 25 zápasech:
Body:24 (1.)
Góly:5 (3.)
Asistence:19 (1.)
Plus/minus:+8 (2.)
Čas na ledě:19:42 (7.)
Pozn.: V závorce je uvedeno pořadí v klubovém žebříčku Montrealu.

Změnil jste něco na své hře?

Ne. Já myslím, že vůbec. Ale tentokrát jsem se chytil hned na začátku. Pak je všechno mnohem jednodušší.

Vždycky jste byl hodně sebekritický, neubližovalo vám to?

Všichni mi to říkali, ale já ty chyby prostě viděl. To je možná jediná změna, že se snažím nebýt tak negativní. Když mi předtím nevyšly dva tři zápasy, tak jsem se v tom rejpal. Teď už ne. Spíš se soustředím na každý zápas i trénink.

V souvislosti s vašimi výkony už v Hockey News vyšel článek, který nabádá montrealského manažera Boba Gaineyho, aby vám nabídl dlouhodobý kontrakt. Prý si zasloužíte dvacet miliónů dolarů na pět sezón.

(směje se) Jóóó? Tak není to špatný, ale tohle jde fakt úplně mimo mě. Lidi se na to ptají, což je logický. Až přijde čas, tak se do toho můj agent pustí.

Náročné montrealské fanoušky jste v minulém jubilejním ročníku moc nerozjásali. Nezanevřeli na vás?

Nemusíme se bát, že by na nás nebylo vyprodáno. Teď sice máme strašně moc zraněných, ale až se ti kluci vrátí z marodky, budeme určitě lepší.

Hned v prvním zápase sezóny jste na několik měsíců přišli o nejlepšího beka Andreje Markova. Nemělo to vliv na vaše výkony?

S ním bychom podle mě měli o ty čtyři vítězství víc. Je to velká škoda. Ale na druhou stranu Roman Hamrlík s Jardou Špačkem se toho chopili skvěle. Hrají 25 minut za zápas a perfektně.

Vy jste se cítil komfortně v útoku s Kovaljovem a starším z bratrů Kosticynů. S kým vám to jde nejlíp v této sezóně?

Je pravda, že s Kosticynem jsem hrál delší dobu, takže už víme, co od sebe čekat. My ale měli v téhle sezóně už snad 18 variant složení útoků... Hodně se to točí. A s kým mi to sedne nejlíp, fakt není lehký říct.

Kdo z těch nových posil je největším přínosem pro Habs? Cammalleri, Gionta nebo Gomez?

Všichni tři! To jsou kluci, kteří mají dlouhodobé smlouvy a další tři čtyři roky na nich bude stát hra Montrealu.

Pořád se mi ale zdá, že takový lídr, jako byl Saku Koivu, teď v kabině Habs chybí.

To je pravda. takovej tu teď není. Tím co Saku dokázal a čím vším si prošel, měl ohromnej respekt. Když přišel do kabiny, tak všichni stáli v pozoru...

Je to podobně, jako když přijde mezi hráče váš nový kouč Jacques Martin?

To je na disciplínu velkej ras. Musí být po jeho, ale s tím já problém nemám. Co mi řekne, udělám. A jestli něco změnil? Máme teď víc videomítinků, vlastně každý ráno.

Co říkal na montrealské poměry váš nový český spoluhráč Jaroslav Špaček?

Já znal Jardu vlastně jen tak okrajově, párkrát jsme se někde potkali. Ale samozřejmě jsem věděl, co je zač, že je s ním strašná sranda.

Nezakazují vám kvůli tomu v kabině češtinu?

Tady je to specifické, mluví se tu francouzsky. Nikomu nevadí, když zazní i čeština nebo ruština.

Se Špačkem a Romanem Hamrlíkem byste si měli zahrát i na olympiádě ve Vancouveru. Už se těšíte?

Hmm, nechci to zakřiknout, je to ještě daleko. Samozřejmě bych chtěl v nominaci být. To je jednoznačný.

Asistent kouče Růžičky Josef Jandač, který je momentálně v zámoří, už s vámi o olympiádě promluvil?

Já se s nikým neviděl, takže nic nevím.

Reklama

Související témata: