Hlavní obsah

Michálek dvakrát skóroval, Ottawě to však k výhře nepomohlo

NEW YORK

Hokejový útočník Milan Michálek dal ve svém prvním utkání proti bývalému týmu dvě branky, přesto to nepomohlo Ottawě k bodovému zisku. Nikdo další se totiž v dresu Senators neprosadil a kanadský klub v úterním zápase NHL prohrál na ledě San Jose 2:5.

Foto: Kimberly White, Reuters

Útočník Ottawy Milan Michálek střílí branku svému bývalému zaměstnavateli San Jose.

Článek

Michálek, jenž byl společně s Jonathanem Cheechooem součástí letní výměny za Danyho Heatlyho, skóroval dvakrát ve druhém utkání za sebou. S patnácti góly je nejlepším střelcem týmu a lídrem mezi všemi českými hokejisty v soutěži.

"Oba góly bych hned vyměnil za vítězství. To by bylo lepší," konstatoval Michálek. "Cítil jsem se trochu divně během předzápasového rozbruslení, ale pak to bylo lepší a byl jsem schopen soustředit se na hru," popsal český hokejista pocity po návratu do arény, kde strávil od vstupu do NHL téměř pět sezon.

Michálek byl v zápase se šesti střelami nejaktivnějším hráčem Ottawy, jeho trefy ale znamenaly vždy jen snížení manka na 1:2 a 2:4. Mazácky si počínal zejména při první gólu, kdy se po rychlém průniku po levém křídle natlačil před branku a bekhendovým blafákem pohodlně skóroval. Druhý zásah přidal v přesilovce a za oba góly si od domácích fanoušků vysloužil bouřlivý potlesk i skandování jména.

Marleau nastoupil k jubilejnímu 900. utkání

Dvěma trefami se na straně San Jose blýskl i Patrick Marleau, jenž nastoupil k jubilejnímu 900. utkání v NHL. V obou případech mu nahrál Heatley, jenž se všemožně snažil prosadit proti bývalému klubu i gólově a brankáře Briana Elliota zaměstnal osmi pokusy. Heatley, jenž si odchod z kanadského hlavního města "vydupal", v zápase ale nepociťoval od bývalých spoluhráčů nějakou zášť.

"S některými z nich jsem mluvil krátce během komerčních přestávek. Ale jen stručně, snažil jsem se koncentrovat na zápas. Necítil jsem se ale vůbec divně," uvedl kanonýr, který má za sebou náročný dvojzápas. V minulém utkání totiž hrál proti Edmontonu, který o něho během léta jevil eminentní zájem, a fanoušci Oilers na něj neustále bučeli.

K vítězství Toronta 3:0 v Montrealu přispěl jednou asistencí Tomáš Kaberle a dostal se do čela kanadského bodování obránců před Mikea Greena. Hráči Maple Leafs položili základ k výhře už v první části, v níž dvakrát skórovali a nerozhodila je ani indispozice brankáře Jonase Gustavssona, který musel být během zápasu odvezen do nemocnice kvůli zrychlenému srdečnímu rytmu.

Gustavsson podstoupil menší operaci srdce

Gustavsson o svých potížích informoval tým po úvodní třetině a v dalším průběhu zápasu ho nahradil Joey MacDonald. "Jakmile jsem se o jeho potížích dozvěděl, hned jsem ho střídal. Nehledě na to, že se v kabině jeho srdeční rytmus zpomaloval. Nechci být zodpovědný za něčí smrt během zápasu. Utkání není tak důležité," uvedl trenér Toronta Ron Wilson.

Švédský gólman už měl podobné komplikace v průběhu přípravného kempu, kdy i podstoupil menší operaci srdce. "Při posledním incidentu se jeho srdce uklidnilo až v nemocnici, kde mu dali nějaké léky, kterými zpomalili srdeční rytmus," popsal Wilson nedávnou příhodu. V Montrealu si lékaři Gustavssona nechali v nemocnici přes noc na pozorování. V úterý by jej měl prohlédnout kardiolog v Torontu.

"Nejsme si jisti, co přesně prodělal, proto ho ještě pošleme za doktory," vysvětlil kouč Toronta. "Musíme být velmi opatrní," doplnil Brian Burke, generální manažer týmu.

Quenneville dosáhl hranice pěti set výher

Joel Quenneville se stal čtrnáctým trenérem v historii NHL, který dosáhl hranice pěti set výher. Magickou metu pokořil v dramatickém utkání, v němž díky gólu Brenta Seabrooka v jedenácté sérii nájezdů zvítězilo Chicago nad Columbusem 4:3.

"Působil jsem v řadě skvělých míst a měl jsem štěstí na výborné týmy i hráče," stručně komentoval dosažení milníku Quenneville, jenž v NHL vedl i týmy Colorada a St. Louis.

Před rozhodujícím zásahem Seabrooka se gólmani Cristobal Huet i Steve Mason překonávali v úspěšných zákrocích. Vyzráli na ně jen Marián Hossa, jenž si v Chicagu odbyl domácí premiéru, a Jakub Voráček.

Montreal - Toronto 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky: 10. Orr (Kaberle), 13. Finger, 27. Stajan. Zásahy brankářů: Price 31/28 - MacDonald 18/18, Gustavsson 8/8. Diváci: 21 273. Hvězdy utkání: Kessel, T. Kaberle, Stajan (všichni TOR).
Chicago - Columbus 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)
Branky: 14. Versteeg, 38. Sharp, 45. Toews, rozh. nájezd Seabrook - 29. Vermette, 35. Pahlsson, 41. Russell. Zásahy brankářů: Huet 23/20 - Mason 26/23. Diváci: 20 363. Hvězdy utkání: Keith, M. Hossa (oba (CHI), K. Russell (CLS).
Anaheim - Los Angeles 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)
Branky: 15. Perry, 38. Ryan Whitney, 46. Marchant - 6. Parse, 12. Justin Williams, 27. Jones, 58. Richardson. Zásahy brankářů: Hiller 42/38 - Quick 30/27. Diváci: 14 231. Hvězdy utkání: J. Johnson (LA), Perry (ANA), Simmonds (LA).
San Jose - Ottawa 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Branky: 8. a 32. Marleau, 9. McGinn, 34. Clowe, 60. Malhotra - 13. a 36. M. Michálek. Zásahy brankářů: Elliott 32/28 - Greiss 27/25. Diváci: 17 562. Hvězdy utkání: Marleau, Heatley, M. Michalek (všichni OTT).

Reklama

Související témata: