Hlavní obsah

Tlustý byl v NHL vyměněn z Toronta do Caroliny

Český hokejový útočník Jiří Tlustý přestoupil v NHL z Toronta do Caroliny. Maple Leafs získali výměnou za jednadvacetiletého kladenského odchovance práva na osmnáctiletého centra Philippa Paradise, který hraje v juniorské lize QMJHL za Shawinigan. V novém působišti začne Tlustý na farmě v Albany v nižší soutěži AHL.

Článek

"Tato výměna nám dala možnost získat mladého, šikovného útočníka, který už je dál ve svém vývoji, i když v něm ještě pokračuje," řekl internetovým stránkám kanadské televizní společnosti TSN prezident a generální manažer Caroliny Jim Rutherford. "Cítíme, že Jiří má šanci být v kádru Hurricanes dříve než Philippe, který je kvalitní, ale stále velice mladý talent."

Tlustého si vybralo Toronto v roce 2006 v prvním kole draftu jako celkově třináctého v pořadí. Rodák ze Slaného už v sedmnácti letech odehrál celý ročník v extralize v dresu Kladna a ve 44 zápasech si připsal deset bodů za sedm branek a tři asistence. Po draftu hrál rok juniorskou OHL za Sault Ste. Marie Greyhounds, pak se prosadil do NHL.

V sezoně 2007/08 si připsal v 58 zápasech v prestižní zámořské soutěži 16 bodů za 10 gólů a šest přihrávek. V minulé sezoně ale už dostal příležitost v NHL jen ve 14 duelech, v nichž zaznamenal čtyři asistence. Na farmě v týmu Toronto Marlies přitom nasbíral v 66 zápasech 66 bodů. V této sezoně si zahrál za Maple Leafs jen dvakrát a nebodoval. V AHL má bilanci osmi tref a sedm nahrávek z 18 duelů.

Paradise draftovala Carolina letos v prvním kole jako celkově 27. hráče v pořadí. V QMJHL má v této sezoně bilanci 11 branek a 12 asistencí z 45 utkání. K výměně mezi sebou sáhly aktuálně nejhorší týmy soutěže. Carolina je s 15 body poslední ve Východní konferenci, Toronto jen o místo před ní se ziskem 21 bodů.

Reklama