Hlavní obsah

Abramoviče v NHL zajímá Vancouver

Marek BurkertČTK

Ruský multimiliardář Roman Abramovič se intenzívně zajímá o koupi hokejového klubu NHL. Ropný magnát by rád finančně vstoupil do Vancouveru Canucks, u jehož současného majitele Johna McCawa už testoval cenu. Management jednoho z nejzadluženějších mužstev NHL však zatím veškeré kontakty s ruským kupcem popírá.

Foto: chukotka.org

Roman Abramovič

Článek

Prostředky na novou investici měl Abramovič získat i z prodeje 50 procent akcií v hliníkárenském gigantu. Gubernátor Čukotky a jeden z nejmajetnějších občanů světa z něj měl získat okolo 3 miliard dolarů. Abramovič, jehož majetek se odhaduje celkově na víc než 8 miliard dolarů, se tak zbavuje majetku na území Ruska a posiluje svoje podnikatelské aktivity v zahraničí.

Už před časem se majitel sibiřského klubu Avangard Omsk, kde působí i čeští hráči Pavel Patera a Tomáš Vlasák, zajímal o hokejový klub Dallas Stars, jednání však nebyla úspěšná. V červenci šestatřicetiletý boháč vyvolal rozruch koupí anglického fotbalového klubu Chelsea za 60 miliónů liber a následným ziskem hráčských posil, za něž utratil více něž 110 miliónů liber (celkem 7,8 miliardy korun).

Abramovič by případným vstupem do NHL mohl vyslyšet apel bývalého slavného obránce a současného ruského ministra sportu Vjačeslava Fetisova, jenž vybídl movité ruské podnikatele, aby svůj zájem zaměřili na nejslavnější hokejovou zámořskou soutěž. "Dovedu si představit, že bychom měli v NHL svoje mužstvo. Určitě by nám to neublížilo, naopak, jen by to ještě zvýšilo zájem o hokej," vysvětlil Fetisov.

Reklama

Související témata: