Hlavní obsah

Colorado i bez Hejduka vyhrálo souboj o čelo Severozápadní divize

NEW YORK

Hokejisté Colorada si v nedělním utkání NHL i bez zraněného českého útočníka Milana Hejduka poradili na svém ledě s Calgary 3:2. Rodák z Ústí nad Labem vynechal páté utkání sezóny kvůli potížím s kolenem. V souboji o první místo v Severozápadní divizi zastoupil druhého nejlepšího střelce týmu Hejduka Darcy Tucker, jenž zaznamenal vítěznou trefu a gólově se prosadil po téměř dvou měsících.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Radost hokejistů Colorada

Článek

Zbývající dvě branky Avalanche obstarala formace ve složení Wojtek Wolski, Paul Stastny a Chris Stewart. Toto trio patří momentálně v NHL k nejúdernějším, v posledních osmi utkáních nasbírali celkově 31 bodů za 11 branek a 20 asistencí.

"Čím více spolu hrajeme, tím lépe dokážeme číst hru a předvídat, co každý z nás udělá," uvedl Stewart. "Oni jsou navíc oba prvotřídní hráči, mají už v NHL svoje jméno a jsou schopni rozhodovat zápasy," dodal útočník, který v polovině utkání zvýšil na 2:0.

Colorado bylo aktivní zejména v prvních dvou třetinách, v nichž přestřílelo soupeře 33:14. Zato v závěrečné části domácí vyslali na branku už jenom dva pokusy. "Mám pocit, že snad celé první dějství jsme byli na trestné lavici. Oni hodně stříleli a my jen stáli okolo a faulovali. Jen díky Kipperovi (Kiprusoff) byl stav těsný," řekl kapitán hostů Jarome Iginla.

Calgary inkasovalo pět dvouminutových trestů

V první třetině Calgary inkasovalo pět dvouminutových trestů, zatímco soupeř žádný. Navíc oba týmy svedly v této pasáži i dvě bitky. Jedné z nich se zúčastnil také David Kočí, který ale v pěstním souboji s Brianem McGrattanem inkasoval více ran.

Dvougólové manko dokázali hosté dvakrát snížit na rozdíl jedné branky, ale domácí těsně vítězství uhájili a Calgary porazili i v třetím letošním vzájemném utkání. Výhrou se osamostatnili v čele Severozápadní divize a dávají zapomenout na nevydařený minulý ročník, v němž skončili poslední v celé Západní konferenci. A to jim před sezonou odborníci nepřisuzovali o mnoho lepší umístění než loni.

"Máme odehráno 35 utkání a na prvním místě divize jsme z několika důvodů. Podáváme velmi bojovné výkony, naše hra má vysoké nasazení a hráči si věří. To je nejdůležitější věc. Věříme, že můžeme vyhrát divizi, a je to náš základní cíl," uvedl trenér Colorada Joe Sacco, jenž koučuje v NHL prvním rokem. "Do konce sezóny ještě zbývá ještě mnoho času, ale nevidím důvod, proč bychom nemohli zůstat v čele naší divize," dodal.

Niemi si připsal třetí čisté konto

Roli spolehlivého náhradního gólmana potvrdil Antti Niemi. Finský brankář ve službách Chicaga si ve svém osmém letošním startu připsal třetí čisté konto, když zneškodnil všech 18 střel Tampy Bay a dovedl Blackhawks k vítězství 4:0.

"Nikdy jsem nevychytal tolik nul. Měl jsem dobré série, ale žádná nebyla jako tato. Cítím se proto dobře, ale zase nechci působit přehnaně sebevědomě," sdělil Niemi. "Bylo to dnes celkem snadné. Nemusel jsem řešit příliš mnoho složitých situací," dodal finský brankář, kterému v třetí třetině pomohla i tyč po střele Stevena Stamkose.

Niemi tak ve vzájemném souboji předčil krajana Antera Niittymäkiho, který se i přes čtyři inkasované branky blýskl několika povedenými zákroky. Nejefektivnějším byl zásah v poslední minutě, kdy kotouč směřující do sítě vyškrábl z brankové čáry a odpálil ho do bezpečí.

Hossa zaznamenal gól a asistenci

V útočné fázi nejvýrazněji podpořil dvoubodový zisk Chicaga slovenský útočník Marián Hossa, který zaznamenal jeden gól a jednu asistenci. Po jedné trefě přidali Patrick Kane, Ben Eager a Jonathan Toews.

Autor první branky Kane nakonec utkání nedohrál, protože po střetu u hrazení s Mattem Smabym utržil krvavou ránu nad okem. "Není to vážné. Pár stehů to spravilo," poznamenal trenér Chicaga Joel Quenneville.

Hokejisté Tampy Bay nastoupili podruhé za sebou bez Lukáše Krajíčka. Český obránce je sice zdravý, ale trenér Rick Tocchet není spokojen s jeho výkony. Vedení Lightning v pátek Krajíčka zařadilo na listinu volných hráčů, odkud si jej však nikdo nevybral.

Nyní se vedení Tampy rozhodne, zda českého zadáka ponechá v týmu, znovu zařadí na listinu volných hráčů, nebo jej pošle na farmu do Norfolku. I v nižší AHL by ale Lightning museli Krajíčkovi platit plný roční příjem 1,475 milionu dolarů.

Chicago - Tampa Bay 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky: 8. Kane, 31. Eager, 40. Hossa, 47. Toews. Střely na branku: 29:18. Diváci: 21 081.
Colorado - Calgary 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Branky: 14. Wolski, 30. Stewart, 38. Tucker - 31. Bourque, 54. Giordano. Střely na branku: 35:21. Diváci: 11 448.

Reklama

Související témata: