Hlavní obsah

I děti musí být soutěživé, říká hvězdný trenér mladíků Pittsburghu Mario Lemieux

PITTSBURGH/PRAHA

Je jednou z největších hvězd hokejové historie, vyhrál olympiádu i prestižní Stanley Cup. Někdejší hvězda Pittsburghu Mario Lemieux se stále drží u ledu. Čtyřiačtyřicetiletý Kanaďan trénuje třináctileté klubové naděje. „Občas se sice rozčílím na hráče nebo rozhodčí, ale už ne tak jako v aktivní kariéře. Za střídačkou je to mnohem větší relax,“ řekl Lemieux stránkám NHL.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Mario Lemieux drží Stanley Cup

Článek

Na střídačkách se pohybuje hodně bývalých hokejistů, málo z nich se může pochlubit kariérou jako Mario Lemieux. Ten v minulé sezóně dělal asistenta mládežnického týmu Penguins (ročník narození 1996), před aktuálním ročníkem se ujal trenérské taktovky. Má tak pod dohledem svého syna Austina. S manželkou Natalie mají další tři děti.

„Užívám si trénování dětí, je úžasné být součástí mládežnického hokeje. Nemáte-li v sobě oheň už v tomto věku, jste na špatném místě. Je hezké vidět děti, jak mezi sebou soutěží,“ citují Lemiexe stránky NHL. „Je skvělé mít šanci předat svoji zkušenost dalším a vrátit hokeji to, co dal on mně,“ dodává hokejová legenda.

„Kluci si pochvalují, že se mohou učit od někoho, jako je táta. Opravdu ví, o čem mluví,“ citují stránky Austina Lemieuxe. „Je to obrovská zkušenost, je to úžasný kouč,“ doplňuje kapitán Davis McNulty.

Lemieux šestkrát vyhrál produktivitu NHL, v letech 1991 a 1992 dotáhl Pittsburgh k vítězství ve Stanley Cupu. I Wayne Gretzky o něm říká, že nikdo jiný neměl takový talent jako „Le Magnifique“. Rodák z Montrealu během aktivní kariéry nastoupil v 915 zápasech NHL, v nichž zaznamenal 1723 bodů. Dalších 172 přidal v play-off. V roce 2002 byl členem vítězného kanadského týmu na olympiádě v Salt Lake City, jako kapitán dovedl Kanaďany k vítězství na Světovém poháru 2004.

Reklama