Hlavní obsah

Kotalík vstřelil v NHL vítězný gól New Yorku Rangers

NEW YORK

Český hokejista Aleš Kotalík vstřelil ve středečním utkání NHL vítězný gól New Yorku Rangers, který na svém ledě porazil Dallas 5:2. Jedenatřicetiletý útočník skóroval v druhém zápase za sebou, když v druhé třetině za stavu 2:2 překvapil soupeřova brankáře Martyho Turka střelou od pravého mantinelu. Dvě asistence si v utkání připsal jeho krajan Michal Rozsíval.

Foto: Jimmy Jeong, ČTK/AP

Hokejista NY Rangers Aleš Kotalík oslavuje svůj gól v Edmontonu.

Článek

Hlavním strůjcem výhry Rangers byl ale Sean Avery, který se podílel na čtyřech gólech: první vsítil a na další tři přihrál. Produktivní večer byl pro známého provokatéra o to sladší, že se prosadil proti týmu, s kterým se loni nerozešel v dobrém.

Po vulgárních urážkách, jimiž počastoval své bývalé přítelkyně chodící už s jinými hráči NHL, ho vedení soutěže suspendovalo. Dallas ho pak umístil na listinu volných hráčů, odkud si Averyho stáhli Rangers. Situace byla v zápase kuriózní i v tom, že se o jeho gáži, která činí 15,5 milionu dolarů na čtyři roky, dělí oba kluby.

Avery vyrovnal osobní maximum

Avery nastoupil proti Dallasu od svého nuceného odchodu poprvé a zisk čtyř kanadských bodů pro něho byl vyrovnáním osobního maxima. "To byla ukázka toho, jak by měl Sean Avery hrát," řekl o sobě kontroverzní útočník, jenž ukončil gólový půst, trvající 19 utkání.

"Myslel jsem na to hodně. Musím hrát svým stylem, abych byl efektivní. Teď je potřeba, aby mé výkony byly konzistentní," dodal Avery, jenž v utkání nasbíral i 12 trestných minut a často se na ledě "kočkoval" se svými bývalými spoluhráči, zejména s Mattem Niskanenem.

Řada z nich totiž Averyho nemá ráda a loni se kriticky vyjadřovala k jeho výrokům o bývalých přítelkyních. Mezi byl například Mike Modano nebo brankář Turco. U gólmana Stars nejspíš averze k Averymu přetrvává, neboť si při hodnocení výkonu hvězdy utkání do soupeře s gustem rýpl.

"Musel bych ho milovat, kdyby ten delikvent podobnou věc převáděl minulý rok pro nás. Nemyslím si ale, že to (zisk čtyř bodů) bylo možné. Má dobrou střelu, vždy tvrdě maká pro tým, ale jeho inteligence na ledě, to je jiná kapitola," prohlásil Turco.

Čeští Divočáci pomáhali asistencemi

Čeští hokejisté v dresu Minnesoty se asistencemi podepsali při výhře 4:1 nad Calgary pod tři branky. Obránce Marek Židlický, třetí hvězda zápasu, zaznamenal dvě přihrávky a útočník Martin Havlát byl součástí akce, z níž padl vítězný gól. Tým Wild vítězstvím přerušil sérii čtyř proher.

Naopak Calgary prohrálo po pěti vítězstvích. V utkání se sice hosté ujali vedení už v druhé minutě, ale v dalším průběhu domácí čtyřmi góly stav otočili. Dva góly si připsal Eric Belanger, který odehrál 600. zápas v NHL.

"I když výsledek v posledních dvou utkáních nebyl příznivý, cítil jsem, že hrajeme dobře. Sice jsme nezvítězili, ale byla tam pozitiva a věděl jsem, že když výkony zopakujeme, tak budeme brzy odměněni," uvedl Belanger.

Pohotovým baseballovým odpalem přispěl Robert Schremp k výhře New Yorku Islanders 3:2 na ledě Colorada. Kotouč, odražený do výšky, si sklepl rukavicí a ze vzduchu se trefil přesně pod horní tyč. Jeho branku sice hlavní sudí nejprve neuznal, ale po konzultaci s videorozhodčím verdikt změnil.

"Byl jsem přesvědčený, že to byl gól, a pravděpodobně nejunikátnější gól, jaký jsem kdy vstřelil. Neměl jsem čas nechat puk spadnout na led, protože se ke mně blížil obránce a věděl jsem, že to musím odehrát co nejrychleji," popsal netypickou situaci Schremp.

Střelci pomohlo i to, že v dětství často hrával baseball a je velkým fanouškem tohoto sportu. Jednu asistenci zaznamenal v utkání za Colorado Milan Hejduk.

Buffalo mělo raketový start

Raketovým nástupem položili hokejisté Buffala základ k výhře 5:3 nad Tampou Bay. Sabres už v čase 2:11 vedli 3:0, za posledních třicet let šlo o čtvrtý nejrychlejší start do zápasu.

Jejich začátek ostře kontrastoval s předchozími pěti domácími duely, kdy vstřelili v první třetině jen jeden gól. Navíc je v těchto pasážích soupeři celkově přestříleli 54:20. V minulém utkání na svém ledě vyslali Sabres v úvodní dvacetiminutovce jen dvě rány na brankáře Atlanty.

"Uvědomili jsme si, že pokud chceme vyhrát, musíme hrát celých šedesát minut a že musíme zlepšit starty do zápasů," uvedl Tyler Myers, který načal gólový účet utkání už po 23 sekundách.

"Nemohl jsem tomu uvěřit. Nemůžeme se dostat tak brzo do takovéhle situace. Těžko se s tím něco dělá," komentoval začátek zápasu útočník Tampy Martin St. Louis. Hosté se poté sice dvakrát přiblížili na rozdíl jediné branky, ale domácí už další drama nepřipustili.

Hokejisté Toronta patří k nejhorším v soutěži ve hře v oslabení, na což doplatili i ve Filadelfii. Domácí využili tři přesilové hry a vyhráli 6:2. Dvě branky vítězů vstřelil Danny Briere, jenž zaokrouhlil počet nasbíraných kanadských bodů v NHL na rovných 500. Jednu asistenci si v dresu poražených připsal Tomáš Kaberle.

Buffalo - Tampa Bay 5:3 (3:2, 2:1, 0:0)
Branky: 1. Myers, 2. Hecht, 3. MacArthur, 22. Stafford, 28. Pominville - 13. St. Louis, 14. Hedman, 26. Lecavalier. Střely na branku: 35:39. Diváci: 18 690.
NY Rangers - Dallas 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)
Branky: 6. Avery (Rozsíval), 16. Gáborík, 29. Kotalík, 49. Drury (Rozsíval), 59. Callahan - 3. B. Richards, 23. Lehtinen. Střely na branku: 25:27. Diváci: 18 200.
Philadelphia - Toronto 6:2 (2:0, 1:0, 3:2)
Branky: 5. a 45. Briere, 20. Syvret, 31. Carcillo, 42. M. Richards, 48. Van Riemsdyk - 45. Kuljomin, 46. Ponikarovskij (T. Kaberle). Střely na branku: 32:32. Diváci: 19 167.
Minnesota - Calgary 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky: 6. a 32. Belanger (na první Židlický), 25. Brodziak (Havlát), 52. Clutterbuck (Židlický) - 2. O. Jokinen. Střely na branku: 35:26. Diváci: 18 137.
Colorado - NY Islanders 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Branky: 3. Stewart (Hejduk), 50. Hendricks - 19. Sim, 38. Schremp, 57. Okposo. Střely na branku: 32:35. Diváci: 13 898.
San Jose - St. Louis 2:1 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)
Branky: 53. Marleau, 65. Heatley - 27. A. McDonald. Střely na branku: 44:29. Diváci: 17 562.

Reklama