Hlavní obsah

Manažer Montrealu chce prodloužit smlouvu s Plekancem

MONTREAL

Hokejista Tomáš Plekanec by mohl i po této sezóně NHL zůstat v Montrealu. Generální manažer Bob Gainey plánuje, že si vedení Canadiens s předstihem zajistí služby klíčových opor, které by se jinak staly volnými hráči. A připustil, že udržení sedmadvacetiletého českého útočníka je pro klub prioritou.

Článek

Gainey nechce opakovat loňskou zkušenost, kdy vše nechal až na konec sezóny. "Rádi bychom udrželi všechny naše dobré hráče včetně Tomáše Plekance," řekl deníku Montreal Gazette. "Ale nejde jen o to udržet jednoho hráče. Je to mnoho různých dílků do skládačky. Rádi bychom si je pojistili před 1. červencem," připomněl Gainey datum otevření trhu s volnými hráči.

Plekanec loni v létě odmítl arbitrážní řízení a podepsal roční kontrakt na 2,75 miliónu dolarů. Oproti minulému ročníku, kdy zaznamenal jen 39 bodů z 80 odehraných zápasů, ačkoliv sezónu předtím si připsal 69 bodů, v této sezóně září. Ve 45 zápasech nasbíral 46 bodů za 10 branek a 36 asistencí, je suverénně nejproduktivnějším hráčem týmu a pohybuje se na hraně první desítky kanadského bodování celé soutěže.

Bude to těžké, ví Gainey

Slavný kanadský klub tak nečeká nic jednoduchého. I s ohledem na to, že okolo 45 miliónů dolarů pod platovým stropem připadne v příštím ročníku na 13 hráčů ze základní sestavy. Platový strop je v současnosti 56,8 miliónu dolarů a pokud ho vedení NHL opět zvýší, nebude to pravděpodobně o moc. "Bude to těžké a my si to uvědomujeme, ať už se ta hranice zvýší nebo sníží," připustil Gainey.

Podle zámořských odborníků by mohl Plekanec jako volný hráč požadovat až 5,5 miliónu dolarů. Volnými hráči by se stali i zkušený útočník Glen Metropolit či obránci Paul Mara, Jay Leach a Marc-Andre Bergeron. Do částky 45 miliónů dolarů navíc nejsou zahrnuti brankáři Carey Price a Slovák Jaroslav Halák, kteří se mohou stát chráněnými volnými hráči.

Plekanec již dopředu avizoval svou touhu v klubu nadále setrvat. Nikde jinde v NHL dosud nehrál. Podle Gaineyho může i to sehrát při jednáních svou roli. "Už jsme spojeni skoro deset let. Jsem si jistý, že je mu u nás dobře a stejně tak jsme spokojeni i my s ním. Odpověď na otázku ohledně budoucnosti Tomáše Plekance do začátku července najdeme," uvedl Gainey.

Plekancovo setrvání by potěšilo i nejlepšího střelce Canadiens Mika Cammalleriho, jenž po příchodu z Calgary těží ze souhry s českým útočníkem. "Moc jsem o něm nevěděl, ani jsem ho neviděl moc hrát, i proto, že jsem hrál na západě a on ve Východní konferenci. Ohromilo mě, jaký má přínos pro tým," řekl. "Samozřejmě bych s ním rád hrál i nadále, ale teď už je to na Bobovi," dodal Cammalleri.

Reklama

Související témata: