Hlavní obsah

Šéf MOV tlačí na váhající NHL, aby schválila účast hráčů v Soči

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge vyzval vedení hokejové NHL, aby schválilo účast hráčů nejlepší klubové soutěže světa na olympijských hrách v Soči 2014. Vedení soutěže ale zatím navzdory kritice některých hvězd, zejména ruských, váhá. Komisionář NHL Gary Bettman uvedl, že na rozhodnutí je ještě dost času.

Článek

Start hráčů v Soči je tak stále na vážkách, přestože hokejový turnaj je už od olympiády v Naganu 1998, kdy NHL poprvé přerušila soutěž a vyslala na hry své zástupce, ozdobou soutěží pod pěti kruhy. „Není to důležité jen pro olympiádu, ale i pro NHL, aby měla na vrcholné zimní soutěži své hvězdy,“ argumentuje Rogge.

Bettman si ale není zcela jist, zda start v Soči může NHL prospět. Již dříve řekl, že proti hraje obrovský časový posun. „Když hrajete v Salt Lake City, jako tomu bylo před osmi lety, nebo teď ve Vancouveru, vše ohledně zastřešení akce médii funguje dobře. Ale o půl zeměkoule jinde už si kladete otázku, jak to bude vypadat,“ prohlásil komisionář.

Zatím tak nevyslyšel názory některých hvězd NHL v čele s Alexandrem Ovečkinem. Ten dokonce vyhrožoval, že na olympiádu odjede i bez souhlasu NHL a klubu. „Chci reprezentovat svou vlast a nikdo mi nebude říkat, jestli můžu. Prostě pojedu, ať se to komu líbí, nebo ne,“ prohlásil loni ruský forvard a za svým názorem si samozřejmě stojí i nadále. Přidávají se k němu i další hokejisté.

Z Bettmanových vyjádření je však znát velká opatrnost a jak se zdá, zatím se spíše přiklání k myšlence hráče na olympiádu již dále neuvolňovat. "Musíme to velmi dobře zvážit ze vše stran a říct si, zda to za to stojí. Pro každý obchod, pro každou soutěž je obtížné na dva týdny zavřít, ztratit tak pozornost diváků a vůbec vše, co z toho vyplývá," řekl Bettman k nutnosti přerušit základní část NHL.

„Nevzdali jsme se nadějí, že najdeme správné řešení, aby v Soči nehrálo jen pár hvězd v čele s Ovečkinem, ale všechny dostupné hvězdy,“ prohlásil Rogge.

Reklama