Hlavní obsah

Vokoun vychytal sedmou nulu a vytvořil si rekord v NHL

PITTSBURGH

Český brankář Tomáš Vokoun si v NHL vytvořil osobní rekord v počtu vychytaných nul za sezónu. Karlovarský rodák v nedělním zápase zaznamenal už sedmé čisté konto letošního ročníku, když zneškodnil všech 33 střel New Yorku Islanders a dovedl Floridu k výhře 2:0. U obou branek Panthers, které se posunulo na sedmé místo ve Východní konferenci, si připsal asistenci Michael Frolík.

Foto: Rick Silva, ČTK/AP

Hokejisté Floridy po utkání s MY Islanders gratulují Tomáši Vokounovi (uprostřed) k sedmému čistému kontu v sezóně.

Článek

Česká brankářská jednička pro olympijské hry ve Vancouveru se dostala před vrcholnou akcí do velké formy. Během měsíce ledna nepustil Vokoun ve čtyřech utkáních žádný gól a společně s Martinem Brodeurem vévodí v lize statistice shutoutů. Zároveň je druhý v procentuální úspěšnosti zásahů (93,2) a uzavírá elitní desítku v průměru inkasovaných branek na zápas (2,32).

"Hráli jsme dnes velmi dobře a získali jsme dva body. To je vše, co si můžete od zápasu přát," prohlásil Vokoun, první hvězda utkání.

Góly Floridy obstarali po Frolíkových asistencích obránci Keith Ballard a Jordan Leopold. Trenér Panthers Peter DeBoer pak zdůraznil zejména význam druhého gólu, který domácí dali deset sekund před druhou sirénou. "Takový gól umí pořádně tým vzpružit. Zasloužili jsme si ho za aktivitu ve druhé třetině, v níž jsme měli řadu šancí a bylo by škoda z nich nic nevytěžit."

Přesto hosté ani za dvoubrankového manka nesložili zbraně a blízko překonání Vokouna byli ve 44. minutě, kdy Freddy Meyer trefil tyč, od níž puk směřoval do zad českého gólmana a následně k brankové čáře. Tu ale přešel dříve než kotouč v pádu zakončující hráč Islanders, proto branka nebyla po pětiminutovém zkoumání u videa uznána.

Do sestavy Panthers se vrátil člen první formace David Booth, který nastoupil poprvé od 24. října, kdy byl zraněn po tvrdém ataku Mikea Richardse z Philadelphie a musel vynechat 45 utkání.

Capitals vyrovnali letitý klubový rekord

Slovenský útočník Marián Gáborík i díky dvěma asistencím Václava Prospala zkompletoval na ledě Colorada desátý hattrick v kariéře a zasloužil se o výhru New York Rangers 3:1. Sedmadvacetiletý trenčínský rodák pomohl k prvnímu vítězství v soutěži brankáři Chadu Johnsonovi, jenž chytal místo nemocného Henrika Lundqvista.

"Ze všeho nejdůležitější je výhra, zejména po těch předchozích pěti porážkách. Je to vzpruha nejen pro mě, ale pro celý tým. Zvláště, když se Coloradu letos daří," podotkl Gáborík, jehož první trefa v zápase znamenala jeho 250. zásah v NHL.

Za Rangers nenastoupil Prospalův krajan Aleš Kotalík, kterého čeká výměna do Calgary, v dresu Colorada zase chyběl stále kvůli potížím s kolenem Milan Hejduk.

Hokejisté Washingtonu vyrovnali klubový rekord v počtu výher v řadě z roku 1984. Na svém ledě udolali Tampu Bay 3:2 a úspěšnou sérii prodloužili na deset zápasů. Dvěma asistencemi k tomu přispěl i útočník Tomáš Fleischmann. Po jeho akcích Capitals vedli před závěrečnou třetinou 2:0, ale v poslední části hosté vyrovnali. Rozhodnutí padlo až v 54. minutě, kdy se střelou z mezikruží prosadil Alexandr Ovečkin.

Washington je už jen bod za vedoucím týmem soutěže ze San Jose. Ještě ve dvou utkáních mu ale bude v chybět nejproduktivnější obránce ročníku Mike Green, který dostal třízápasový distanc za faul loktem na Frolíka.

Vrbata přispěl k výhře nad Dallasem

Útočník Radim Vrbata se v zápase mezi Dallasem a Phoenixem gólově prosadil ze sólového úniku a pomohl Coyotes k výhře 4:2. Vítězství mohlo těšit zejména trenéra Davea Tippetta, který působil na lavičce Dallasu od roku 2002 do loňského června. "Jakmile začal zápas, bral jsem ho jako jakýkoliv jiný," prohlásil Tippett.

V první vzájemném utkání Pittsburghu a Detroitu od loňského finále Stanleyova poháru byl úspěšnější obhájce trofeje, který zvítězil 2:1 po samostatných nájezdech. Hlavním strůjcem výhry byl Sidney Crosby, který vstřelil jediný gól Pittsburghu v základní hrací době a společně s Jevgenijem Malkinem se trefil i v penaltovém rozstřelu.

Penguins nenašli v nájezdech přemožitele ani posedmé v sezoně. "Vůbec se není čemu divit. Mají Crosbyho a Malkina. Crosby se trefil tak precizně bekhendem pod horní tyčku, že mi shodil láhev s pitím. Malkin zase perfektně míchal s kotoučem. S tím jsem mohl těžko něco dělat," uvedl brankář Detroitu Jimmy Howard, jenž kryl 46 střel.

Pittsburgh - Detroit 2:1 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 37. a rozhodující nájezd Crosby - 52. Cleary. Zásahy brankářů: Fleury 24/23 - Howard 47/46. Diváci: 17 105. Hvězdy utkání: Crosby, (PIT), Howard (DET), Fleury (PIT).
Washington - Tampa Bay 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)
Branky: 21. Bäckström (Fleischmann), 33. Laich (Fleischmann), 54. Ovečkin - 45. St. Louis, 48. Stamkos. Zásahy brankářů: Theodore 27/25 - Smith 31/28. Diváci: 18 277. Hvězdy utkání: Ovečkin (WSH), St. Louis (TB), Backström (WSH).
Florida - New York Islanders 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Branky: 16. Leopold (Frolík), 40. Ballard (Frolík). Zásahy brankářů: Vokoun 33/33 - DiPietro 25/23. Diváci: 16 023. Hvězdy utkání: Vokoun, Ballard, Leopold (všichni FLA).
New Jersey - Los Angeles 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Branky: 5. Oduya, 26. Zajac - 40. Handzuš, 59. Simmonds, 60. Doughty. Zásahy brankářů: Brodeur 22/19 - Quick 28/26. Diváci: 17 625. Hvězdy utkání: Doughty (LA), Parise (NJ), Simmonds (LA).
Dallas - Phoenix 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky: 28. Ott, 53. Brunnström - 5. Yandle, 23. Mueller, 45. Vrbata, 54. Doan. Zásahy brankářů: Auld 31/27 - Bryzgalov 40/38. Diváci: 16 498. Hvzědy utkání: Doan, Müller, Bryzgalov (všichni PHX).
Colorado - NY Rangers 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky: 53. McLeod - 14., 25. a 50. Gáborík (na druhou a třetí Prospal). Zásahy brankářů: Anderson 34/31 - Johnson 35/34. Diváci: 15 264. Hvězdy utkání: Gáborík, Johnson, Prospal (všichni NYR).

Reklama

Související témata: