Hlavní obsah

Kotalík měl jít z Rangers do Calgary, ale z transakce asi sešlo

Český hokejista Aleš Kotalík měl být podle kanadské televizní stanice TSN vyměněn z New York Rangers do Calgary, ale z transakce zřejmě sešlo. Spolu s bronzovým medailistou z olympijských her v Turíně měl zamířit do kádru Flames další útočník Christopher Higgins, opačným směrem měli jít finský centr Olli Jokinen a další útočník Brandon Prust.

Foto: Jimmy Jeong, ČTK/AP

Hokejista NY Rangers Aleš Kotalík oslavuje svůj gól v Edmontonu.

Článek

Podle zdrojů TSN klub z Manhattanu čekal jen na poslední potvrzující podpis Calgary předtím, než výměnu oficiálně oznámí. Podle aktuálních zpráv kanadské stanice z transakce nejspíš sešlo.

Jednatřicetiletý Kotalík přišel do Rangers jako volný hráč loni v létě z Edmontonu a podepsal tříletý kontrakt na devět milionů dolarů. V úvodu sezóny chodil na přesilovky a sbíral body, ale postupem času přestával dostávat důvěru. V osmi z poslední devíti zápasů jej posadil trenér John Tortorella jen na tribunu.

Do sestavy se Kotalík vrátil ve středečním utkání proti Carolině, které Rangers prohráli doma 1:5, a připsal si dva záporné body za účast na ledě při inkasovaných gólech. V sobotu při porážce 2:3 ve Phoenixu už znovu nenastoupil a před nedělním duelem v Denveru proti Coloradu opustil tým a odletěl do New Yorku s tím, že bude pravděpodobně vyměněn.

Kotalík si v dresu Rangers připsal v 45 zápasech 22 bodů za osm branek a 14 asistencí. V bilanci plus/minus má však na kontě 18 záporných bodů. Rodák z Jindřichova Hradce před loňským březnovým odchodem do Edmontonu strávil sedm sezon v Buffalu. Ve 490 utkáních v NHL zaznamenal 273 bodů za 129 gólů a 144 přihrávek. V play off přidal ve 34 utkáních šest tref a devět asistencí.

Hvězdou transakce Jokinen

Největší hvězdou plánované transakce je Jokinen, který přišel do Calgary loni před koncem přestupního období z Phoenixu. V této sezoně si připsal v 55 zápasech 35 bodů. Bývalý hráč Los Angeles, New York Islanders a Floridy má na kontě v NHL z 854 zápasů 553 bodů za 248 gólů a 305 přihrávek. Play-off si v zámoří zahrál poprvé loni a v šesti zápasech si připsal dvě branky a tři asistence. Jednatřicetiletému Jokinenovi, jenž má roční příjem 5,5 miliónu dolarů, končí po sezoně smlouva a může se stát nechráněným volným hráčem.

Pětadvacetiletý Prust už paradoxně putoval výměnou za Jokinena loni v březnu z Calgary do Phoenixu. Hned v červnu se ale vrátil do týmu Flames. V této sezoně si útočník s platem 525 tisíc dolarů připsal v 42 zápasech pět bodů za gól a čtyři přihrávky. Celkem v NHL v 88 zápasech zaznamenal dvě trefy a šest asistencí.

O rok starší Higgins zamířil do Rangers loni z Montrealu a po sezóně mu vyprší roční kontrakt s příjmem 2,25 miliónu dolarů, takže podobně jako Jokinen může být nechráněným volným hráčem. V 55 duelech ze Jezdce nasbíral jen 14 bodů. V NHL má v 337 utkáních na kontě 90 gólů a 75 asistencí. V play-off ve 22 zápasech skóroval šestkrát, na pět gólů nahrál.

Calgary po sérii špatných výsledků kleslo v Západní konferenci na osmé místo. Už v neděli vyměnilo elitního beka Diona Phaneufa, útočníka Fredrika Sjöströma a mladého obránce Keitha Auliea do Toronta za útočníky Matta Stajana, Niklase Hagmana, Jamala Mayerse a zadáka Iana Whitea. Rangers jsou ve Východní konferenci také osmí a čeká je rovněž perný boj o play-off.

Reklama

Související témata: