Hlavní obsah

Útočník Kotalík se nakonec přece jen stal hráčem Calgary

CALGARY

Český útočník Aleš Kotalík se stal v NHL přece jen novou posilou hokejistů Calgary, kam byl vyměněn z týmu New York Rangers. O zamýšlené výměně, při níž společně s ním opouští Manhattan Chris Higgins, zatímco v kanadském týmu končí rovněž útočníci Olli Jokinen a Brandon Prust, se v zámoří mluvilo již v neděli. Nakonec byla uzavřena až po pondělním utkání Calgary s Philadelphiíí, které Flames prohráli 0:3.

Foto: Jimmy Jeong, ČTK/AP

Hokejista Aleš Kotalík vymění dres NY Rangers za Plameny z Calgary.

Článek

Jokinen s Prustem si tak odbyli svou derniéru již s vědomím, že mohou být vyměněni. "Hrajete pro ten dres a klubové logo. Dokud vám neřeknou, že už nejste součástí týmu. A to mi právě řekli," uvedl zklamaně finský hráč pro server tsn.ca. "Být vyměněn, to je facka," dodal. Zároveň ale připustil, že se mu nedaří podle představ. "Když máte plat pět miliónů dolarů, je jedenáct gólů málo," připomněl Jokinen svůj střelecký účet v této sezóně.

Celá transakce se pravděpodobně odehrála se zpožděním i proto, že podle zámořských médií se Kotalík nechtěl vzdát klauzule o tom, že ho klub nesmí vyměnit bez jeho svolení. Nakonec však své rozhodnutí přehodnotil.

Jednatřicetiletý Kotalík přišel do Rangers jako volný hráč loni v létě z Edmontonu a podepsal tříletý kontrakt na devět miliónů dolarů. V úvodu sezóny chodil na přesilovky a sbíral body, ale postupem času přestával dostávat důvěru. V osmi z poslední devíti zápasů jej posadil trenér John Tortorella jen na tribunu.

V posledním zápase v dresu Rangers dva záporné body

Do sestavy se Kotalík vrátil ve středečním utkání proti Carolině, které Rangers prohráli doma 1:5, a připsal si dva záporné body za účast na ledě při inkasovaných gólech. V sobotu při porážce 2:3 ve Phoenixu už znovu nenastoupil a před nedělním duelem v Denveru proti Coloradu opustil tým a odletěl do New Yorku s tím, že bude pravděpodobně vyměněn.

V dresu Rangers si připsal v 45 zápasech 22 bodů za osm branek a 14 asistencí. V bilanci plus/minus má na kontě 18 záporných bodů. Rodák z Jindřichova Hradce před loňským březnovým odchodem do Edmontonu strávil sedm sezón v Buffalu. Ve 490 utkáních v NHL zaznamenal 273 bodů za 129 gólů a 144 přihrávek. V play-off přidal ve 34 utkáních šest tref a devět asistencí.

Calgary po sérii špatných výsledků kleslo v Západní konferenci na deváté místo. Už v neděli vyměnilo elitního beka Diona Phaneufa, útočníka Fredrika Sjöströma a mladého obránce Keitha Auliea do Toronta za útočníky Matta Stajana, Niklase Hagmana, Jamala Mayerse a zadáka Iana Whitea. Rangers jsou ve Východní konferenci sedmí a čeká je rovněž perný boj o play-off.

Reklama

Související témata: