Hlavní obsah

Eliáš se podílel na výhře New Jersey nad Nashvillem

NEW YORK

Český útočník Patrik Eliáš se v pátečním utkání NHL podílel gólem a asistencí na domácím vítězství New Jersey 5:2 nad Nashvillem. Kapitán české hokejové reprezentace pro olympijský turnaj ve Vancouveru nejdříve vyrovnal precizní střelou do horního růžku branky na 2:2 a poté připravil vítěznou trefu pro Ilju Kovalčuka.

Foto: Rich Schultz, ČTK/AP

Patrik Eliáš (26) z New Jersey

Článek

Ruský kanonýr se v novém působišti gólově prosadil poprvé, po odchodu z Atlanty zaznamenal v předchozích čtyřech utkáních dvě asistence. Po zápase pak ocenil důležitost celé formace na jeho premiérovém zásahu v dresu Devils, kterým v 49. minutě zlomil nerozhodný stav 2:2.

"Každý odvedl skvělou práci. Langenbrunner vytvořil tlak v rohu kluziště a donutil soupeřovu obranu k chybě. Patty (Eliáš) mě zase perfektně uvolnil mezi kruhy a já už jen vystřelil," popsal Kovalčuk svou branku, o niž se bekhendovým pasem zasloužil Eliáš.

"Očekával jsem to od něho. V mé pozici musíte předpokládat, že to tam přijde. Vždyť je to hráč, který už nasbíral 600, 700 bodů, ne? Takže je od takového hráče vždy potřeba očekávat skvělou přihrávku," vyzdvihl Kovalčuk hru českého útočníka.

Kšiltovky zasypaly led

O Rusově popularitě v novém týmu svědčila i reakce publika, které po jeho brance zasypalo led kšiltovkami, přestože se tento rituál provádí zpravidla při hattricku. "Vstřelil třetí gól týmu, proto ty čepice. Už je to nějaký čas, kdy jsme dali naposledy tři branky," podotkl s úsměvem trenér New Jersey Jacques Lemaire.

"Poté, kdy Kovy (Kovalčuk) skóroval, za námi přijel čárový rozhodčí a ptal se, zda mu něco neuniklo. Fanoušci jsou ale nadšení stejně jako my, že za nás dal první gól," dodal Jamie Langenbrunner.

A že rozhodně nešlo o jeho poslední gól, slíbila i sama ruská hvězda. "Je úžasné vidět, jak diváci stojí za vámi. Bylo to milé a oceňuji to. Příště už vsítím hattrick," prohlásil Kovalčuk, se sedmi střelami nejaktivnější hráč. Jen o jeden pokus méně než on měl útočník Predators Martin Erat, ale v zápase vyšel bodově naprázdno.

Skóroval i Prospal

Jednou brankou přispěl útočník Václav Propsal k výhře New Yorku Rangers 3:2 v prodloužení na ledě Pittsburghu. Čtyřiatřicetiletý českobudějovický rodák vstřelil čtvrtý gól ve čtvrtém zápase, v polovině utkání jím dostal Rangers do vedení 2:1.

Obhájci Stanleyova poháru si zásluhou Sidneyho Crosbyho, autora obou zásahů pittsburského týmu, vynutili v poslední části prodloužení. V něm ale po přihrávce Michala Rozsívala rozhodl o výhře Rangers Olli Jokinen.

Trenér vítězů John Tortorella vyzdvihl zejména fakt, že se jeho tým semkl navzdory slabší úvodní třetině, v níž navíc přišel o svého nejlepšího střelce Mariána Gáboríka i obránce Del Zotta. Slovenský útočník, jenž minulé utkání vynechal kvůli tržné ráně na noze, kterou mu na tréninku nechtěně způsobil brankář Henrik Lundqvist, strávil na ledě kvůli zranění jen čtyři minuty.

"Když v utkání ztratíte dva klíčové hráče, máte obavy, jaký to bude mít dopad na tým. Museli jsme složit nové formace, ale hráči se s tím dokázali poprat a táhli za jeden provaz," uvedl Tortorella.

Dvě asistence si připsal Kubina

Změna prostředí prospívá nováčkovi Niclasu Bergforsovi, jenž byl součástí výměny za Kovalčuka. Za Atlantu skóroval dvaadvacetiletý švédský útočník v třetím utkání za sebou, když v 52. minutě zařídil povedenou střelou na vyrážečku výhru Thrashers 3:2 na ledě Minnesoty. U předchozích dvou branek Atlanty asistoval Pavel Kubina, jednu finální přihrávku si za poražené připsal Martin Havlát.

V brance Atlanty, která v tomto týdnu vyměnila gólmanskou jedničku minulých sezon Kariho Lehtonena, chytal Johan Hedberg a předvedl 36 úspěšných zásahů. Ondřej Pavelec bude hájit branku Thrashers dnes na ledě Chicaga.

Jako nováček si nepočínal ani Matt Duchene, trojka loňského draftu, který dvěma góly zajistil Coloradu výhru 2:1 nad Phoenixem. Rozdílovou trefu zaznamenal teprve devatenáctiletý útočník čtyři minuty před koncem a zaokrouhlil tím počet vstřelených branek v sezoně na dvacet.

Za hosty vstřelil po asistenci Petra Průchy jediný gól Martin Hanzal, který v prostřední části vyrovnal na 1:1. Zanedlouho po něm mohl dostat Coyotes do vedení Radim Vrbata, který je společně s Milanem Michálkem nejlepším českým střelcem v soutěži, ale jeho samostatný únik brankář Craig Anderson se štěstím vyrazil. "Provedl to velmi rychle, ale přečetl jsem, že bude střílet nahoru na lapačku, a jejím koncem jsem to vyrazil," popsal důležitý okamžik Anderson.

Kuriózní branka dokonala obrat Vancouveru, který v Columbusu prohrával o dva góly, ale nakonec zvítězil 4:3. Útočník Columbusu Derick Brassard ve snaze zblokovat střelu Mikaela Samuelssona z mezikruží tečoval puk tak nešťastně, že ten vysokým lobem zapadl do branky za záda nic netušícího gólmana Steva Masona.

NHL
Philadelphia - Montreal 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)
Branky: 19. a 22. J. Carter, 24. Carle - 43. Metropolit, 44. Moore (Hamrlík, Špaček). Střely na branku: 33:25. Diváci: 19.803.
New Jersey - Nashville 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky: 10. Zajac, 23. Eliáš, 49. Kovalčuk (Eliáš), 54. Parise, 60. Langenbrunner - 19. O'Reilly, 21. Tootoo. Střely na branku: 28:21. Diváci: 17.625.
Columbus - Vancouver 3:4 (2:1, 1:1, 0:2)
Branky: 1. R. Nash, 3. Boll, 31. Torres (Voráček) - 3. Baumgartner, 31. Wellwood, 45. Salo, 48. Samuelsson. Střely na branku: 35:35. Diváci: 16.564.
Pittsburgh - NY Rangers 2:3 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Branky: 7. a 44. Crosby - 22. Dubinsky, 30. Prospal, 62. O. Jokinen (Rozsíval). Střely na branku: 29:37. Diváci: 17.132.
St. Louis - Toronto 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky: 15. A. McDonald, 30. Oshie, 34. Steen, 54. Crombeen. Střely na branku: 33:30. Diváci: 19.150.
Minnesota - Atlanta 2:3 (2:2, 0:0, 0:1)
Branky: 12. Brunette (Havlát), 15. Ebbett - 9. E. Kane (Kubina), 20. Antropov (Kubina), 52. Bergfors. Střely na branku: 38:24. Diváci: 18.257.
Colorado - Phoenix 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky: 8. a 56. Duchene - 25. Hanzal (Průcha). Střely na branku: 25:34. Diváci: 14.129.

Reklama

Související témata: