Hlavní obsah

NHL odkládá rozhodnutí, zda pustí hráče i na další olympiádu

VANCOUVER

Nejdřív za dva roky se vedení NHL rozhodne, zda pustí své hráče i na příští olympiádu do ruského Soči. Komisionář kanadsko-americké soutěže Gary Bettman ve čtvrtek v dějišti olympijských her odmítl přislíbit, že NHL své hráče uvolní anebo o tom alespoň v blízké době rozhodne.

Článek

Bettman si na společné tiskové konferenci s předsedou IIHF Reném Faselem odmítl dát jakýkoli konkrétní horizont pro rozhodnutí, i když ho o to Fasel žádal. "Ten bod, v němž se budeme muset rozhodnout, určitě přijde, ale i do Turína (2006) jsme šli v podstatě v hodině dvanácté a stačilo to," uvedl Bettman. Vyloučil, že by mohla NHL ignorovat olympiádu kvůli své rivalitě s ruskou KHL.

"Je nad slunce jasné, že účast na olympiádě je pro nás dobrá zkušenost, ale měli bychom se nejdřív vypořádat s jinými věcmi," dodal. Podle agentury AP tím nejspíše naznačil, že rozhodnutí přijde až poté, co se v roce 2011 dohodne vedení soutěže s hráči na nové kolektivní smlouvě.

Hráči z NHL se začali účastnit olympiád v roce 1998 a od té doby jsou už na čtvrtých hrách za sebou. Majitelům klubů ale vadí, že musí kvůli olympiádě na dva týdny přerušit soutěž. Navíc nad hráči, programem zápasů ani nad televizními právy nemá kontrolu NHL, nýbrž olympijský výbor. Souhrnnou hodnotu hráčů na olympiádě, respektive jejich smluv, odhadla AP na 2,1 miliardy dolarů (asi 39,8 miliardy korun).

Jisté je to, že IIHF o účast NHL eminentně stojí. "Je to vrchol sezony. Potřebovali bychom vás, Gary, pro naši hru, naše fanoušky... Myslím, že to můžeme odehrát i bez NHL, hokej zůstane hokejem, ale prostě by se tam hodili," prohlásil směrem k Bettmanovi emotivně Fasel. Dodal, že třeba problém s přerušením ligy podle něj není nijak žhavý, protože NHL si beztak v neolympijských sezonách bere až pět dnů volna kvůli Zápasu hvězd.

Angažmá NHL ale zřejmě ohrožují docela jiné věci. Časový posun mezi Severní Amerikou a jihem Ruska znamená pro zámořský trh značnou komerční nevýhodu, která sledovanost olympijského turnaje zřejmě výrazně sníží, nejistá jsou televizní práva i celkové zázemí olympiády.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články