Hlavní obsah

Vrbata: Nejspíš máme šedesát lepších hokejistů

V době zahájení zimních olympijských her byl útočník Phoenixu Radim Vrbata s 20 góly nejlepším českým střelcem v NHL. Ve Vancouveru se však neobjevil. Neměl šanci. Trenér reprezentace Vladimír Růžička ho nezařadil ani do širší šedesátičlenné nominace, z níž poté vybíral národní tým.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Radim Vrbata překonává brankáře Edmontonu Jeffa Deslaurierse

Článek

Kompenzuje vám neúčast na olympiádě fakt, že váš tým prožívá skvělou sezónu?

Čtvrté místo v Západní konferenci čekal málokdo. V tabulce jste i před Detroitem…Máme nějakých deset bodů náskok na deváté místo, což vypadá hodně nadějně, abychom konečně uhráli play off. Není to ještě jistý, ale budeme se snažit, abychom o to nepřišli.

To už by byla opravdu velká smůla, nemyslíte?

My byli vždycky v pozici, že jsme se snažili to na poslední chvíli dohnat, a týmy, co byly před námi, si to už pohlídaly.

O Phoenixu se před začátkem sezóny mluvilo hlavně v souvislosti se stěhováním, s finančními potížemi a s odchodem Gretzkého z pozice kouče. Semkly vás tyhle problémy?

Všechno, co se říkalo, šlo ale mimo tým. Objevovaly se hlasy, že budeme poslední v celé lize, ale já věděl, že nemáme tak hrozný mužstvo. Dá se říct, že nás to i semklo. Bylo to, jako že stojíme my proti všem.

Jak vám pomohl nový trenér Dave Tippett?

Přišel týden před sezónou a dal naší hře systém. Bylo štěstí, že už jsme nehráli žádné přípravné zápasy a mohli si to trochu zažít v tréninku. Já proti Gretzkému nemůžu nic říct, dal mi šanci, pod jeho vedením jsem měl nejlepší sezónu. Ale Tippett toho má hodně odkoučováno. Dallas hrál pod ním vždycky výborně. Lidi říkají, že pokud to udržíme, měl by dostat cenu pro trenéra roku.

O Kojotech se tvrdilo, že mají hodně mladých hráčů a začnou vyhrávat, teprve až trochu dozrají. Takže už nastala ta doba?

To bývalo, před sezónou poslalo vedení mladý kluky na farmu a zůstali jen ti, co už tu jsou třeba tři roky, jako Martin Hanzal. Manažer vsadil spíš na zkušený hráče a přesně takové přivedl do týmu i při uzávěrce přestupů.

Ve své nejlepší sezóně jste nastřílel sedmadvacet gólů, stihnete letos překonat rekord?

Chybí patnáct zápasů do konce základní části, ale já na to moc nekoukám. Naše lajna hraje na nejlepší útoky soupeřů a máme hlavně úkol nedostat gól. Pod Gretzkým jsem byl na ledě i přes dvacet minut na zápas. To teď ani náhodou.

Od začátku sezóny hrajete v českém útoku s Hanzalem a Petrem Průchou, to je vcelku rarita, ne?

Je pravda, že i když kolem se to docela míchalo, tak my odehráli 95 procent zápasů spolu. Už na konci kempu nás dali dohromady a je to dobrý. Víme o sobě.

V Hanzalovi jste také našli ochránce. Párkrát už neváhal pustit se do pěstního souboje.

My s Průchyčem něco nastartujeme a on to pak žehlí (směje se). Někdy k tomu přijde jak slepej k houslím, ale když je tam nějakej blbej hit, tak Martin prostě jede na pomoc a to se hodně cení.

Už se probrali i vaši fanoušci? Mívali jste jednu z nejhorších návštěvností v zámořské lize.

Přes týden to není žádný velký zázrak. Hala je dost daleko od Phoenixu. O víkendu je to ale mnohem lepší. A když uděláme play off, tak už lidi chodit určitě budou.

Co olympiáda? Sledoval jste ji?

My byli v té pauze s Hanzim týden na Havaji, ale jo, díval jsem se. Mám na to svůj názor, ale měl by to hodnotit asi někdo jiný. Nějaké informace mám, jen se nechci pouštět do konkrétnějších věcí.

Vypadalo to, jako by Kanada s USA Evropanům pořádně utekly. Souhlasíte?

Užší hřiště bylo jejich velkou výhodou. Když se hrálo před čtyřmi lety v Turíně na širším ledě, vyhráli Švédové před Finy a třetí bylo Česko.

Co říkal váš gólman Bryzgalov na fakt, že Rusové na turnaji vyhořeli, ačkoli měli ohromné ambice?

Evropským týmům se nevedlo. A Rusové? Asi měli moc sebevědomí, ale opustila je forma.

Přijel byste na mistrovství světa do Německa? Pokud byste vypadli brzy v play off?

Já s Průchyčem tam ale nemůžeme, ne? To je přece daný. (Pozn. aut. – oba se omluvili z účasti na loňském MS ve Švýcarsku. Průcha nechtěl riskovat zranění, když neměl v NHL smlouvu, Vrbatovi skončila sezóna v Liberci už v únoru a navíc čekal narození syna. Růžička řekl, že o ty, kteří nechtějí reprezentovat, nemá zájem). Já to říkám spíš s nadsázkou, ale v širší olympijské nominaci bylo šedesát hokejistů, takže jsou asi lepší než my dva.

Oba byste se ale měli při startu příštího ročníku NHL podívat do Prahy na dva zápasy s Bostonem. Vy už jste to zažil s Tampou a sezóna pak pro vás dopadla neslavně.

S Tampou bych to nespojoval, to byla epizoda sama pro sebe. Na příští rok máme kontrakt jen já s Průchyčem, ale klub asi podepíše smlouvy i s Hanzalem a Zbyňkem Michálkem, což jsou nepostradatelní hráči. Uvidíme, co Robert Lang, který hraje výborně. V Bostonu je zase Chára, tak by mohlo přijet i hodně Slováků. Aspoň by v hale nebylo takové ticho, jako když jsme hráli v Praze s Tampou proti Rangers.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články