Hlavní obsah

Prospal třemi body zařídil vítězství hokejistů Rangers v Atlantě

NEW YORK

Český hokejista Václav Prospal nasměroval v pátečním utkání NHL dvěma góly a jednou asistencí New York Rangers k výhře 5:2 na ledě Atlanty a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Pětatřicetiletý útočník zaznamenal všechny tři body ještě v první třetině, když první a třetí gól týmu vstřelil sám, u druhého asistoval Mariánu Gáboríkovi.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Radost hokejisty Václava Prospala a brankáře Henrika Lundqvista.

Článek

V souboji dvou týmů bojujících o play off si právě v úvodní části vypracovali Rangers klíčový náskok, přičemž dvakrát skórovali v přesilové hře. "Sebevědomí soupeře vždy nalomí, když se po těžké porážce z minulého zápasu vrátí do své arény a už po dvaceti minutách prohrává 0:3. Start do zápasu byl rozhodující pro další vývoj," prohlásil Prospal.

Elitní formace Rangers, v níž jsou vedle českého hokejisty i Gáborík a Olli Jokinen, zařídila čtyři branky. V předchozích čtyřech utkáních přitom společně vstřelili jediný gól.

"Úžasně sehráli přesilové hry a hlavně předvedli přesně to, co jsme od nich potřebovali: dostat se do střelecké listiny. Díky jejich příspěvku jsme pak měli blíže k vítězství, které bylo velmi důležité," uvedl trenér Rangers John Tortorella, jehož svěřencům patří deváté místo ve Východní konferenci. Na poslední postupovou příčku jim scházejí tři body.

"Cítili jsme, že je to zlomový zápas. Pokud bychom prohráli, ztrácíme pět bodů a z psychologického hlediska bychom byli dole, protože série neúspěchů by se natáhla. Takhle jsme si výhrou zvedli sebevědomí. Musíme ale makat dál, ještě nás čeká těžký boj," komentoval postavení v tabulce brankář Rangers Henrik Lundqvist.

Atlanta zůstala jedenáctá, její ztráta na osmý Boston činí 15 zápasů před koncem základní části stále šest bodů. "Situace vypadá zoufale, pár utkání to ale může velmi rychle změnit," řekl trenér Thrashers John Anderson. V sestavě Atlanty se poprvé fanouškům představil zkušený obránce Chris Chelios, jednu asistenci si v dresu poražených připsal Pavel Kubina.

Fleischmannův gól Capitals nestačil

Mezi hvězdy utkání se v pátečních zápasech zařadil i Tomáš Fleischmann, který jubilejní dvacátou brankou sezóny otevřel skóre střetnutí mezi Washingtonem a Tampou Bay. Trefa českého útočníka ale týmu Capitals nakonec k bodovému zisku nestačila a vedoucí mužstvo soutěže v domácím prostředí prohrálo 2:3.

Fleischmann se prosadil v přesilové hře, kdy ho perfektním křížným pasem našel Alexandr Ovečkin volného v pravém kruhu a kopřivnický rodák si střelou z voleje stanovil nové osobní maximum v počtu vstřelených branek. Pětadvacetiletý útočník je už šestým hráčem týmu, který zaznamenal v sezoně 20 branek.

Produktivní český hokejista opět trenérovi ukázal, že patří do základní sestavy. Z ní na jedno utkání vypadl, neboť Capitals před koncem uzávěrky přestupů získali útočníky a kouč Bruce Boudreau řešil přetlak v ofenzivě posazením českého forvarda na tribunu. Fleischmann se od návratu do kádru trefil v obou zápasech.

Jinak ale mnoho důvodů k radosti trenér Washingtonu neměl. Hosté ještě v závěru úvodní třetiny srovnali skóre a v prostředním dějství dalšími dvěma zásahy strhli vedení na svou stranu. Capitals už stihli jenom v poslední části zkorigovat.

"Ani zdaleka jsme nehráli na hranici svých možností, a proto jsme prohráli. Nemá to nic společného s brankářem. S touto sestavou bychom měli střílet v každém zápase tři branky. A dnes jsme nedali žádnou při hře pěti proti pěti, což je celou sezonu naše silná stránka. A když v této situaci nevstřelíte branku, můžete se vymlouvat, že jste neměli štěstí a podobně. Ve skutečnosti nás ale soupeř přehrál," konstatoval trenér Washingtonu.

Naopak hosté se výhrou opět přiblížili elitní osmičce. Na desáté příčce ve Východní konferenci zaostávají za osmým Bostonem jen o čtyři body. Navíc si brankář Antero Niittymäki pochvaloval způsob, jakým dosáhli cenné výhry na ledě nejlepšího celku NHL. "Byl to pravděpodobně náš nejlepší výkon venku. Ne protože jsme porazili Washington, mám na mysli celkovou naši hru," uvedl finský gólman.

Pittsburgh zase nestačil na Devils

Ani v pátém vzájemném utkání v sezóně nezískali hokejisté Pittsburghu bod proti New Jersey. V duelu dvou týmů usilujících o první místo v Atlantické divizi prohrál obhájce Stanleyova poháru na ledě soupeře 1:3 a jeho náskok před Devils se ztenčil na rozdíl dvou bodů. Jednou trefou se o to zasloužil i Patrik Eliáš, který už v druhé minutě otevřel gólový účet zápasu.

"Byl to zápas s nádechem play-off a šlo v něm v podstatě o čtyři body. Nyní na ně ztrácíme už jenom dva, navíc máme dvě utkání k dobru. Chceme toho využít a posunut se v tabulce před ně," řekl Ilja Kovalčuk, který v utkání figuroval u všech tří branek týmu: jeden vstřelil a na dva přihrál.

Dominanci proti Pittsburghu potvrdil i brankář Martin Brodeur. Pustil jediný gól z 34 střel soupeře, celkově v sezoně inkasoval od Penguins jen tři branky v pěti zápasech.

I ve zbývajících třech utkáních byli hlavními strůjci výher svých týmů gólmani. Pekka Rinne zastavil všech 31 střel Anaheimu a výrazně se podepsal pod vítězství Nashvillu 1:0. Predators se tak oklepali ze čtvrteční prohry v San Jose, kde během závěrečné třetiny obdrželi šest branek z celkových osmi. Jedinou trefu zápasu obstaral obránce Shea Weber. ´

Brankář Josh Harding se zase vytáhl v Buffalu, kde pokryl 43 střel soupeře a dovedl Minnesotu k výhře 3:2. Navíc si pětadvacetiletý gólman připsal stejně jako Marek Židlický jednu asistenci.

Poprvé letos nastoupil do branky Los Angeles Jonathan Bernier, který přiváděl k šílenství hokejisty Dallasu. Mladý gólman zlikvidoval až na jedinou střelu všechny pokusy domácích hráčů, navíc byl bezchybný i v penaltovém rozstřelu, v němž pochytal všech šest nájezdů domácích a zasloužil se o výhru Kings 2:1. Rozhodující trefu zaznamenal Jarret Stoll.

New Jersey - Pittsburgh 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Branky: 2. Eliáš, 43. Greene, 50. Kovalčuk - 3. Crosby. Střely na branku: 32:35. Diváci: 17.625.
Washington - Tampa Bay 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)
Branky: 17. Fleischmann, 52. Laich - 20. Bochenski, 32. M. Walker, 36. Lecavalier. Střely na branku: 30:27. Diváci: 18.277.
Buffalo - Minnesota 2:3 (0:2, 0:1, 2:0)
Branky: 44. a 59. Vanek - 4. Ebbett (Židlický), 11. Latendresse, 39. Brunette. Střely na branku: 45:33. Diváci: 18.690.
Atlanta - NY Rangers 2:5 (0:3, 1:1, 1:1)
Branky: 23. MacArthur (Kubina), 52. Hainsey - 8. a 14. Prospal, 9. Gáborík (Prospal), 38. Del Zotto, 59. Callahan. Střely na branku: 31:35. Diváci: 15.571.
Dallas - Los Angeles 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky: 47. Morrow - 20. Modin, rozh. nájezd Stoll. Střely na branku: 30:28. Diváci: 16.651.
Anaheim - Nashville 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka: 18. Weber. Střely na branku: 31:28. Diváci: 15.077.

Reklama