Hlavní obsah

Eliáš pomohl New Jersey k vítězství nad obhájcem Stanley Cupu

Český útočník Patrik Eliáš přispěl ve středečním utkání NHL gólem a přihrávkou k vítězství New Jersey 5:2 nad Pittsburghem a byl vyhlášený první hvězdou zápasu.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Hokejista New Jersey Devils Patrik Eliáš

Článek

Třebíčský rodák nejprve asistoval u první branky Devils a poté na začátku druhé třetiny ze samostatného úniku zvýšil gólem v oslabení na 3:1. Jednu přihrávku zaznamenal i jeho spoluhráč Martin Škoula.

Vzájemná utkání dvou mužstev bojujících o prvenství v Atlantické divizi vyzněla v této sezoně vždy ve prospěch Devils, kteří uspěli ve všech šesti případech. I proto se z hlediště vyprodané arény Prudential Center ozývalo hromové: "Neporazíte nás". "Play off bude úplně něco jiného. Pro sebevědomí hráčů je ale dobré, že jsme v této sezoně nad nimi vždy zvítězili," uvedl trenér New Jersey Jacques Lemaire.

 Hrubky hráčů Pittsburghu

Obhájce Stanleyova poháru Pittsburgh v předchozích pěti zápasech překonal brankáře Martina Brodeura jen třikrát, tentokrát ale utkání začal dobře a už v páté minutě vedl. Jeho hráči se ale dopouštěli hrubých individuálních chyb a Devils své první čtyři góly dali z přečíslení nebo sólového úniku, poslední přidali při soupeřové závěrečné hře bez brankáře.

"Tento tým je dobrý ve vytváření tlaku na protihráče a donucování k chybám. Jenže my jsme udělali řadu těch nevynucených. Oni měli v zápase snad jen dvanáct střel za zápas, pět z nich ale bylo ze samostatných brejků," zlobil se trenér Pittsburghu Dan Bylsma.

I Eliášovi se v utkáních proti Pittsburghu daří. Ve čtyřech startech dal tři góly a připojil dvě asistence. "Vyjma úvodních šesti sedmi minut jsme odehráli dobré utkání. Skvěle jsme zvládli oslabení a zbytečně jsme neplýtvali energií. Bylo i úžasné vnímat podporu fanoušků, v nádherných retrodresech jsme i my jim připravili dobrou zábavu," uvedl kapitán české reprezentace na olympijských hrách.

V oslabení Eliáš skóroval poprvé v sezoně a celkově podesáté ve své kariéře v NHL. "Chvíli před tím brankář Fleury skvěle zlikvidoval sólo Zajace, který vystřelil na lapačku. Proto jsem zkoušel jít do kličky a zakončit na vyrážečku. Nebylo to provedené dokonale, ale prošlo to," popsal vítězný gól Eliáš.

Poprvé po zlomenině ruky naskočil do zápasu obránce Devils Paul Martin, který vynechal 59 zápasů. Svůj návrat oslavil hned gólem, když využil chybné střídání soupeře. "Prokázal, že je skvělý obránce. Vzadu to uklidňoval, rozdával výborné pasy, skákal do střel. Po tak dlouhé absenci měl v sobě hodně adrenalinu. Hrál naprosto jednoduše, přesně, jak jsem mu před zápasem radil," vyzdvihl Eliáš spoluhráče, který byl označen druhou hvězdou střetnutí.

Milan Hejduk dokázal podesáté za sebou nastřílet v jedné sezoně alespoň dvacet branek, jeho jubilejní zásah v tomto ročníku však Coloradu k bodovému zisku nestačil. Čtyřiatřicetiletý útočník v posledních minutě snížil proti hostům z Calgary na 2:3, pak už se skóre nezměnilo.

"Měli jsme velmi špatný začátek utkání, hráli jsme špatně celou první třetinu," uznal Hejduk, jehož tým po první části prohrával 0:2 a ve druhé třetině už to bylo o tři góly. "Až potom jsme se zlepšili, soupeře jsme přitlačili a zle mu zatápěli. Klidně jsme mohli ještě vyrovnat. Přihrál jsem puk před branku, ale Chris Stewart ho do sítě nedopravil," dodal Hejduk.

Calgary udrželo kontakt s elitní osmičkou Západní konference a z deváté pozice ztrácí jeden bod na poslední postupové místo. Colorado před nimi disponuje stále relativně pohodlným náskokem sedmi bodů.

O play off usilují i hokejisté Anaheimu, kteří v domácím prostředí udolali Chicago 4:2. Rozhodující gól vstřelil pět minut před koncem základní hrací doby Saku Koivu, který zlomil nerozhodný stav 2:2. Vítězné akci předcházel diskutabilní zákrok Corey Perryho, který krosčekoval Brenta Sopela.

"Myslel jsem, že to rozhodčí pískne. Vždyť to byl evidentní faul. Snažil jsem se chytit letící puk a on mě srazil na led. Nemohl jsem jim tak zabránit ve vstřelení gólu," rozčiloval se obránce Chicaga, které prohrálo potřetí v řadě.

Wisniewski sestřelil Seabrooka 

Blackhawks navíc postihla v utkání ještě jedna rána. Po Brianu Campbellovi, na něhož si před časem vyšlápl Alexandr Ovečkin, který svým atakem způsobil obránci Chicaga zlomeninu klíční kosti a žeber, přišli v defenzivě o dalšího klíčového beka Brenta Seabrooka. A opět po nešetrném zákroku soupeře. Tentokrát se provinil James Wisniewski, který v minulosti v Chicagu působil. Otřesený Seabrook musel po tvrdém střetu a nárazu na hrazení odstoupit ve druhé třetině.

Otřesený Brent Seabrook po faulu Jamese Wisniewského. foto: ČTK/AP/Jae C. Hong

New Jersey - Pittsburgh 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)
Branky: 11. Zubrus (Eliáš), 19. Martin, 24. Eliáš, 31. Parise (Škoula), 59. R. Niedermayer - 5. Kunitz, 46. Fedotěnko. Střely na branku: 19:26. Diváci: 17.625.
Colorado - Calgary 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky: 34. Durno, 60. Hejduk - 4. a 27. Bourque, 8. Nyström. Střely na branku: 34:34. Diváci: 12.770.
Anaheim - Chicago 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky: 5. a 60. Ryan, 27. Marchant, 55. S. Koivu - 12. Seabrook, 46. Hossa. Střely na branku: 36:41. Diváci: 15.243.

Reklama