Hlavní obsah

Voráček připravil vítěznou branku Columbusu proti Minnesotě

Český hokejista Jakub Voráček se v pátečním utkání NHL podílel asistencí na vítězné brance Columbusu, který v domácím prostředí zdolal Minnesotu 4:2. Dvacetiletý útočník připravil třetí gól týmu v 52. minutě, když za nerozhodného stavu vyslal z obranného pásma přihrávkou o mantinel do sólového úniku Ricka Nashe, jenž překonal Joshe Hardinga střelou mezi betony.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jakub Voráček v dresu Columbusu (vpravo) se raduje se spoluhráčem Krisem Russellem.

Článek

Pro Voráčka se jednalo o jubilejní třicátou asistenci v sezóně a v mužstvu Blue Jackets jsou v této statistice lepší jenom dva hráči.

Minnesota, bojující o účast v play-off, přitom měla utkání dobře rozehrané a více než polovinu zápasu vedla 2:0. V závěru prostředního dějství ale Kristian Huselius snížil a po akci téhož hráče vyrovnal Kris Russell. Zbylé dva zásahy obstaral Nash, který předchozí čtyři zápasy vynechal kvůli zranění. Nejdůležitější pasáží utkání byla 52. minuta, v níž domácí vstřelili v rozmezí 27 sekund druhý a třetí gól. Wild se ale nelíbila vyrovnávací branka, podle nich stál R. J. Umberger v brankovišti.

Columbus i přes výhru do play-off neprojde

"Je to zřetelně vidět na záznamu. Josh (brankář Harding) kvůli tomu nemohl proti střele zasáhnout. Říkali nám, že Umberger se do toho prostoru dostal po kontaktu s Nickem Schultzem, ale na opakovaném záběru je vidět, že si tam nabruslil sám," zlobil se trenér hostů Todd Richards.

"Asi si potřebuji znovu přečíst knihu pravidel a budu si muset prostudovat, co je považováno za nedovolené bránění gólmanovi. Nemohl jsem se pohnout a zakročit proti střele," dodal rozladěný brankář Harding.

Columbus i přes výhru zůstává na předposledním místě v Západní konferenci a je bez šance navázat na loňskou premiérovou účast ve vyřazovacích bojích. V obtížné situaci je i Minnesota, která ztrácí na poslední postupovou příčku už sedm bodů.

Detroit vybojoval s Calgary alespoň bod

Hokejisté Detroitu se neustále na dálku přetahují o osmé místo v Západní konferenci s Calgary, s jehož hráči jsou aktuálně bodově srovnaní. Zatímco jejich protivník v pátek porazil San Jose 4:3, Red Wings získali alespoň bod na ledě posledního Edmontonu až v samém závěru, když v čase 59:59 srovnal obránce Brian Rafalski. Druhý bod ale Detroit nevybojoval, prohrál 2:3 po samostatných nájezdech.

Detroit už v páté minutě prohrával 0:2, v dalším průběhu utkání ale postupně přebíral iniciativu a v poslední třetině přestřílel soupeře 17:3. Vyrovnání se pak dočkali pouhé dvě desetiny sekundy před závěrečným klaksonem.

V poslední minutě vyrovnali v zápase proti New Yorku Islanders i hokejisté Anaheimu, kteří si psychickou vzpruhu přenesli i do prodloužení a už po jeho 14 sekundách zařídil Saku Koivu výhru Ducks 5:4. Anaheim si tak stále uchovává naději na postup do bojů o Stanleyův pohár, když na osmý Detroit ztrácí sedm bodů.

"Byl to šílený zápas. Puk mi skákal na hokejce, nechtěl mě poslechnout," prohlásil Lubomír Višňovský, autor vyrovnávací branky na 4:4. Pro slovenského obránce to byla druhá trefa v utkání a celkově s 15 zásahy je v této sezóně druhým nejlépe střílejícím zadákem.

Columbus - Minnesota 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)
Branky: 52. a 60. Nash (na první Voráček), 34. Huselius, 52. Russell - 11. M. Koivu, 23. Kobasew. Střely na branku: 32:20. Diváci: 16 419.
Calgary - San Jose 4:3 (2:0, 2:1, 0:2)
Branky: 4. Iginla, 9. Langkow, 30. Dawes, 32. Nyström - 23. Heatley, 53. Malhotra, 59. D. Boyle. Střely na branku: 24:28. Diváci: 19 289.
Edmonton - Detroit 3:2 po sam. nájezdech (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0)
Branky: 1. Cogliano, 5. Ryan Whitney, rozh. nájezd Brule - 32. Eaves, 60. Rafalski. Střely na branku: 24:33. Diváci: 16 839.
Anaheim - NY Islanders 5:4 v prodl. (2:2, 0:2, 2:0 - 1:0)
Branky: 19. a 60. Višňovský, 11. Beleskey, 50. J. Blake, 61. S. Koivu - 20. a 23. Okposo, 10. Park, 35. Tavares. Střely na branku: 39:31. Diváci: 14 665.

Reklama