Hlavní obsah

V NHL zakázali nárazy na hlavu

NEW YORK

V hokejové NHL vyhlásili válku nárazům na hlavu nic netušících hráčů. Vedení hráčské asociace NHLPA ve čtvrtek schválilo návrh ligových představitelů, aby byly takové neočekávané údery například ze strany či zezadu a směřované přímo na hlavu trestány. Nové pravidlo vstoupilo v platnost okamžitě.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Otřesený Brent Seabrook po faulu Jamese Wisniewského.

Článek

NHL úpravou regulí reagovalo na kritiku některých hokejistů a trenérů poté, co právě kvůli nárazům na hlavu došlo v této sezóně k několika zraněním.

Útočník Floridy David Booth například vynechal 45 zápasů po "hitu" od kapitána Philadelphie Mika Richardse, jenž by byl podle nových pravidel trestán. Velké kontroverze vyvolal obdobný náraz pittsburského Matta Cookea na Marka Savarda z Bostonu, který si po otřesu mozku nezahraje minimálně do konce základní části.

Jedním z důvodů, proč šéf ligové disciplinární komise Colin Campbell Cookea nepotrestal, byl fakt, že v pravidlech nebylo specificky popsáno, zda postihovat údery ramenem na hlavu.

"Věříme, že jsme udělali správnou věc pro hokej a zdraví našich hráčů. Eliminací těchto zákroků by se měl zredukovat počet zranění, především otřesů mozku, aniž by přitom byla hra méně fyzická," uvedl v prohlášení komisionář NHL Gary Bettman.

Reklama

Související témata: