Hlavní obsah

Obránce Špaček možná dostane trest kvůli novým pravidlům NHL

MONTREAL

Nechtěnou pozornost si v zámořské NHL vysloužil zkušený český obránce Jaroslav Špaček z Montrealu. Hned první hrací den poté, co vedení soutěže zavedlo přísnější posuzování zákroků vedených na hlavu nic netušících hokejistů, trefil olympijský vítěz z Nagana přesně takovým způsobem útočníka Floridy Davida Bootha.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Hokejový obránce Jaroslav Špaček (čelem) se raduje se spoluhráčem z Montrealu.

Článek

Šestatřicetiletý Špaček zastavil puk vedoucího Bootha tvrdým zákrokem, při němž se evidentně snažil nezasáhnout soupeře loktem. Přesto Booth inkasoval úder i do hlavy a otřesený zůstal ležet na ledě. Český bek tak nyní čelí hrozbě případného postihu od disciplinární komise, přestože od rozhodčích nedostal ani dvouminutový trest.

Podle zámořského deníku Montreal Gazette bude nyní Špačkův případ velkou zatěžkávací zkouškou pro funkčnost a využití nového pravidla, které má především ochránit zdraví hráčů s ohledem na nárůst nucených absencí po podobných zákrocích.

"Podle mého mu však chtěl pouze vzít puk. Nebyl to nijak ošklivý zákrok," našel Špaček zastánce dokonce i v řadách Floridy v podobě útočníka Nathana Hortona.

Booth přitom byl značně otřesený a musel na vyšetření do nemocnice. Podle zpráv zámořských médií byl však při vědomí a ve stabilizovaném stavu, ačkoli ještě nebylo možné určit, zda opět neutrpěl otřes mozku.

Smolař Booth byl totiž již v této sezoně obětí ataku kapitána Philadelphie Mika Richardse, po němž musel kvůli otřesu mozku vynechat 45 zápasů. "Poslední testy byly negativní. Booth by s námi dokonce mohl cestovat již k pátečnímu zápasu do Ottawy," řekl generální manažer floridského klubu Randy Sexton.

Reklama