Hlavní obsah

Pavelec: Trenérům jsem řekl, že na šampionát přijedu v jakékoli roli

Z olympiády se vrátil nadšený, i když ve Vancouveru neodchytal ani minutu a český tým neprošel přes čtvrtfinále. Gólman Ondřej Pavelec dal jasně najevo, že rád přiletí i na hokejové mistrovství světa do Německa. Pokud se tedy s Atlantou neprobije do play off. Z posledních dvou startů vychytal dvaadvacetiletý Čech pro tým Thrashers tři body.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Český brankář v dresu Atlanty Ondřej Pavelec zasahuje v utkání proti Montrealu.

Článek

Vypadá to, že na Východě se o postupu rozhodne mezi Atlantou, Bostonem a Rangers.

S Bostonem jsme bohužel prohráli hodně důležitý zápas, takže si myslím, že už si to Bruins pohlídají. Spíš si říkám, že bychom mohli dohnat Philadelphii, která je čtyři body před námi.

Je pro vás těžší nahánět play off bez ruského kanonýra Kovalčuka?

S Iljou odešlo do New Jersey padesát gólů. Teď hrajeme víc defenzivně, ale pořád máme hráče, kteří ty góly dát umějí. Třeba Bergfors, co přišel za Kovalčuka, se hned chytil. Důkazem je, že jsme měli nedávno sérii čtyř výher.

V obraně máte i osmačtyřicetiletého vítěze tří Stanley Cupů Chrise Cheliose. Nedělá vám problém na něj při zápase zařvat? Vždyť by to mohl být věkem váš otec.

Je neuvěřitelný, jakou má chuť do hokeje. Když přišel, tak měl obrovský respekt. Je na něm ale vidět, že má rád blbinky v kabině. Nehraje si na superstar, dá se s ním bavit úplně v klidu.

Už jste probírali i Dominika Haška? V Detroitu to přece bývali velcí kamarádi.

To ne, ale vím, že si občas zavolají. Až Pardubice udělají titul, tak budou mít o důvod víc.

Z olympiády jste byl hodně nadšený, pomohla vám v něčem zkušenost z Vancouveru?

Po olympiádě jsem chytal jen ve čtyřech zápasech, ještě je asi brzo na to říkat, v čem mi Vancouver prospěl.

Dovedete si ale představit, že za čtyři roky v Soči už byste mohl být třeba českou jedničkou? Pokud tedy hráči z NHL na olympiádu pojedou.

Já myslím, že pojedou určitě! Plánovat si něco na tak dlouhou dobu dopředu ale moc nejde. Až za čtyři troky dostanu pozvánku, tak to bude něco jiného.

Vy jste v Kanadě oznámil trenérům národního týmu, že s vámi můžou počítat na mistrovství světa. V případě postupu Atlanty do play off to ale bude složitější. Navíc účast v Německu předběžně přislíbil i Tomáš Vokoun z Floridy. Nepřehodnotil jste plány?

Já jsem trenérům řekl, že na olympiádu i šampionát rád přijedu v jakékoli roli. Pokud dorazí Voky, tak to je jasná jednička. Ale opakuji, že jakmile by nám skončila sezóna v NHL, sednu na letadlo a okamžitě přiletím.

Nehrozí, že vás klub pošle na farmu do Chicaga?

Tam už je daná soupiska pro play off, a na ní nejsem.

Sice jste odchytal dva ze tří posledních zápasů Atlanty, z pozice jedničky vás však vytlačil šestatřicetiletý Švéd Hedberg. Kde byl ten zlom?

Já bych neřekl, že jsem šel do sezóny jako jednička. Chytá vždycky brankář, který má lepší formu a vyhrává se s ním. Takhle to je pořád.

Hedbergovi končí smlouva, vy byste měl jako chráněný hráč obdržet od klubu kvalifikační nabídku. Už váš agent jedná?

Já tyhle věci nezkoumám. Od agenta vím, že Thrashers mají zájem, ale netuším, do kdy mi tu nabídku musí předložit. Jak znám svého agenta, tak to bude ještě dlouhá cesta. (směje se)

V Atlantě se spekuluje, že z peněz ušetřených za Kovalčuka by Thrashers měli přivést gólmanskou jedničku typu Rusa Nabokova nebo Fina Niittymäkiho. Jste s tím smířený?

Těch spekulací je pořád hrozně moc. Teď hrajeme o play off, tak nad tím nemám čas hloubat. A i kdyby, já s tím stejně nic neudělám.

Do jiného klubu by se vám nechtělo?

Mně se v Atlantě líbí., ale nikdy nevíte, co se stane. Když tak bych si zabalil pár báglů a zase šel o dům dál...

Reklama

Související témata: