Hlavní obsah

Vokoun je v NHL druhý v procentuální úspěšnosti zákroků

NEW YORK

Tomáš Vokoun je dva týdny před koncem základní části NHL druhý v hodnocení brankářů podle procenta úspěšnosti zákroků. Jako jediný český zástupce tak zůstává ve hře o některou z individuálních cen v prestižní zámořské soutěži.

Foto: Blair Gable , Reuters

Brankář Floridy Tomáš Vokoun

Článek

K Roger Crozier Saving Grace Award má však nejblíže Američan Ryan Miller z Buffala, který má úspěšnost 92,9 procenta. Vokoun stejně jako Fin Tuuka Rask z Bostonu drží úspěšnost 92,7 procenta. O druhé místo se český gólman dělí se sedmi nulami i v pořadí podle počtu čistých kont, za Iljou Bryzgalovem z Phoenixu zaostává o jedno.

Dramatický boj bude i o další trofeje. O držiteli Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče by se mělo rozhodnout mezi Švédem Henrikem Sedinem z Vancouveru a Rusem Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu. Sedin nasbíral v 75 zápasech 101 bodů za 28 gólů a 73 asistencí, Ovečkin má na kontě z 65 duelů rovných 100 bodů za 46 tref a 54 nahrávek. Vancouveru i Washingtonu zbývá odehrát ještě po sedmi zápasech.

Třetí Sidney Crosby z Pittsburghu ztrácí na Henrika Sedina sedm bodů. Nejlepším z českých hokejistů je až na 24. místě Tomáš Plekanec z Montrealu, který nasbíral v 76 zápasech 68 bodů za 23 gólů a 45 asistencí.

Kanadský fenomén Crosby je na tom nejlépe v boji o Maurice Richard Trophy pro nejlepšího kanonýra. Svůj osobní rekord už vylepšil na 47 gólů, takže má náskok jedné branky před Ovečkinem a dvou před Stevenem Stamkosem z Tampy Bay. Pittsburghu ještě zbývá odehrát šest zápasů, Tampě sedm. Ovečkin má na dosah poprvé v kariéře Plus/Minus Award, kterou loni získal český útočník David Krejčí z Bostonu. Na kontě má lídr Capitals 43 kladných bodů, o šest více než jeho klubový spoluhráč Jeff Schultz.

Nejlepším nahrávačem je se 73 asistencemi Henrik Sedin, který má na kontě o sedm přihrávek více než Joe Thornton ze San Jose. Nejproduktivnějším obráncem je Mike Green z Washingtonu se 71 body za 17 gólů a 54 přihrávek ze 70 zápasů, o pět bodů méně má na kontě Duncan Keith z Chicaga. Český bek Tomáš Kaberle z Toronta je šestý se 49 body. Kanadskému bodování nováčků vládne Matt Duchene z Colorada, jenž dal 23 gólů a na 29 přihrál.

Reklama