Hlavní obsah

Kotalík v NHL vítězným gólem posílil naději Calgary na play-off

Český hokejista Aleš Kotalík si připsal ve středečním utkání NHL vítěznou branku Calgary, které v domácím prostředí porazilo Phoenix 2:1. Jindřichohradecký rodák, jenž v minulém zápase protrhl sedmnáct utkání trvající gólový půst, se prosadil v úvodu závěrečné třetiny, kdy zvyšoval střelou z mezikruží na 2:0. Flames se vítězstvím přiblížili v Západní konferenci osmému Coloradu na rozdíl dvou bodů.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Hokejisté Calgary Aleš Kotalík, Daymond Langkow a Christopher Higgins (zleva) se radují z gólu Calgary.

Článek

Přitom ještě před pěti dny se zdálo, že Calgary ztrácí dech. Porážky s New Yorkem Islanders a Bostonem prohloubily jeho ztrátu na šest bodů. Následná vítězství s Washingtonem a nyní Phoenixem, tedy dvěma týmy ze špičky NHL, je ale vrátila zpět do boje. Cennými skalpy získali hráči Flames i patřičné sebevědomí, které budou chtít zužitkovat v pátek, kdy se představí na ledě svého přímého konkurenta v boji o play off.

"Dokud existuje naděje, nic není ztraceno. Vylepšili jsme svou pozici. Je to pro nás vzpruha, ostatní týmy nám dost pomohly. Doufám, že v Coloradu předvedeme svůj nejlepší výkon," uvedl Kotalík. "Bude to pro nás zápas roku. Jim se teď nedaří, určitě se na nás pečlivě připraví, aby nám zase odskočili. Ale my v této fázi sezony hrajeme velmi dobře," dodal jeho spoluhráč Rene Bourque.

Ani pravidelné gólové příspěvky Milana Hejduka neuchránily Colorado od propadu tabulkou. Český útočník skóroval v souboji s Anaheimem v pátém z posledních osmi utkání, jeho trefa však pouze mírnila porážku 2:5. Hokejisté Avalanche měli ještě před dvěma týdny relativně pevnou pozici v elitní osmičce Západní konference, od té doby ale vyhráli jen jedno ze sedmi utkání a spadli na poslední postupové místo.

"Stále ještě máme náskok a ve zbývajících šesti utkáních máme osud ve svých rukách," podotkl brankář Craig Anderson. "Pokud vyhrajeme s Calgary, budou naše šance vypadat dobře. Musíme se zaměřit na toto utkání a poslední neúspěchy chodit za hlavu," dodal gólman Colorada.

V zápase s Anaheimem nedokázalo Colorado zastavit Jasona Blakea, který se podílel na všech brankách týmu, když zaznamenal gól a čtyři asistence. Zdatně mu sekundoval spoluhráč z útoku Saku Koivu, jenž vsítil jeden gól a na další tři přihrál. Oba připravili 601. trefu Teemu Selännemu, který se v historické tabulce vyrovnal svému dětskému vzoru Jarimu Kurrimu. Nyní se dělí o post nejlepšího finského střelce NHL všech dob. "Kdyby mi někdo řekl, že jednou v této soutěži vstřelím stejně gólů jako Jari, myslel bych si, že blouzní. Je to pro mě obrovská pocta," řekl Selänne.

Ve Východní konferenci si situaci komplikují hokejisté Montrealu. Prohráli pět z posledních šesti utkání, přičemž ve středu podlehli doma Carolině 1:2. V tabulce se rázem ocitli na osmém místě a mají už pouhé dva body náskoku před devátou Atlantou.

Přitom vstup do zápasu měl Montreal skvělý. Ujal se brzy vedení a v první třetině povolil hostům pouhé dvě střely. "Měli jsme spoustu vyložených šancí, které jsme neproměnili. Klidně to mohlo být 2:0 nebo 3:0 a zápas by se vyvíjel úplně jinak," litoval český útočník Tomáš Plekanec. K obratu hostů pomohl nechtěně Roman Hamrlík. Český obránce se snažil vypíchnout puk unikajícímu Brandonu Sutterovi, jenže hostující útočník i přes jeho zákrok stihl zakončit a Hamrlík v pádu nešťastně dorazil puk do branky. "Hammer dělal, co bylo potřeba. Chtěl mi pomoci. Střelu jsem chytil, ale...to se stává," konstatoval brankář Montrealu Carey Price. V poslední části pak strhl výhru na stranu Hurricanes Eric Staal.

Naděje Floridy na účast ve vyřazovacích bojích už je pouze v hodně teoretické rovině. Po prohře v Buffalu 2:6 ztrácejí Panthers šest utkání před koncem deset bodů. Všech šest gólů inkasoval Tomáš Vokoun, jenž v zápase čelil 41 střelám. Předpokládaná česká jednička na mistrovství světa si s týmem mnoho radosti neužívá, neboť v žádném ze svých posledních šesti startů nedovedla Floridu k vítězství. Jedním gólem korigoval prohru Michael Frolík, Rostislav Olesz kvůli zranění ruky nenastoupil.

V konfrontaci bývalých jedniček draftu zastínil dvacetiletý Steven Stamkos slavnějšího Sidneyho Crosbyho. Stamkos se gólem a asistencí podílel na výhře Tampy Bay v Pittsburghu 2:0 a v tabulce střelců je se 46 zásahy jen o jednu branku zpět za vedoucím Crosbym. Překvapivou výhru na ledě obhájce Stanleyova poháru podpořil gólman Mike Smith, jenž zlikvidoval všech 27 střel soupeře.

Prvním hattrickem v NHL se blýskl útočník Dallasu Steve Ott, který se výrazně zasloužil o výhru 5:1 nad San Jose. Sedmadvacetiletý hokejista se prosadil v různých herních situacích: oslabení, přesilovce i při hře pěti proti pěti.

Buffalo - Florida 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)
Branky: 10. Pominville, 19. Kennedy, 30. Gerbe, 33. Mair, 48. Ennis, 49. Tallinder - 2. Taffe, 42. Frolík. Střely na branku: 41:15. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celé utkání, inkasoval 6 branek ze 41 střel a úspěšnost zásahů měl 85,37. Diváci:18.690.
Montreal - Carolina 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky: 9. M. Bergeron - 24. Sutter, 43. E. Staal. Střely na branku: 35:27. Diváci: 21.273.
Pittsburgh - Tampa Bay 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky: 17. Stamkos, 21. Downie. Střely na branku: 27:17. Diváci: 17.132.
Minnesota - Chicago 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Branky: 19. a 46. Kopecký, 30. Eager, 55. Toews. Střely na branku: 21:35. Diváci: 18.933.
Dallas - San Jose 5:1 (2:1, 3:0, 0:0)
Branky: 2., 39. a 40. Ott, 11. Eriksson, 33. Sutherby - 3. Couture. Střely na branku: 29:30. Diváci: 17.263.
Colorado - Anaheim 2:5 (0:2, 1:1, 1:2)
Branky: 34. Hejduk, 54. Tucker - 16. Eminger, 20. S. Koivu, 40. S. Niedermayer, 43. Selänne, 54. J. Blake. Střely na branku: 13.862.
Calgary - Phoenix 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky: 35. Bourque, 44. Kotalík - 54. Stempniak. Střely na branku: 31:30. Diváci: 19.289.

Reklama