Hlavní obsah

Plekanec: Říká se, že nás Washington spláchne ve čtyřech zápasech

Nejlepším českým hokejistou v NHL současnosti je útočník Montreal Canadiens Tomáš Plekanec. V základní části soutěže nasbíral 70 kanadských bodů (25+45) aniž by chyběl v jediném utkání a pomohl týmu do play-off. Na jeho úvod čeká Montreal suverénně nejlepší tým základní části Washington Capitals.

Foto: Christinne Muschi , Reuters

Hokejový útočník Montrealu Tomáš Plekanec

Článek

V základní části jste o bod překonal svůj rekord v produktivitě z předminulé sezóny. Jak se vám poslouchá, že jste nejlepším českým hokejistou v NHL?

Nezní to špatně, ale já to takhle neberu.

Proč? Štve vás, že těch bodů není víc? Sezónu jste měl rozjetou na devadesát...

Po olympiádě už to nebylo tak dobré. Není lehké udržet tempo, jaké jsem měl po Vánocích. Asi sehrála roli i únava.

Nakonec jste proklouzli do play off posledním utkáním. Nezahrávali jste si?

Trochu jo. Jenže se nám vůbec nepovedly zápasy s Islanders a s Carolinou, tak jsme to museli žehlit až proti Torontu. Naštěstí se to povedlo. Po všech těch změnách, které v týmu proběhly, je postup velký úspěch.

Vy jste už před třemi roky zažil situaci, kdy jste v posledním utkání základní části ztratili právě s Torontem dvougólový náskok i postup. Vzpomněl jste si na to?

V týmu už to pamatujeme jen já, Markov a Kosticyn. Však jsem spoluhráčům říkal, že bych to nerad zakusil podruhý. Byli jsme dost nervózní, ale dopadlo to výborně.

Vážně? Vždyť v play off narazíte na nejlepší tým NHL Washington. To bylo v plánu?

Tady už se říká, že nás Capitals spláchnou 4:0 na zápasy. Ale já myslím, že je to otevřený. Musíme to vzadu zavřít a na Ovečkina hrát disciplinovaně, pak je šance.

Z klíčových hráčů Canadiens jste byl jediným, který odehrál všechny zápasy. Nelitujete, že třeba Markov vynechal kvůli zranění 37 zápasů a Gionta 21? Mohli jste mít v play off přijatelnějšího soupeře...

Možná by se nám povedlo play off udělat dřív, ale my paradoxně v době, kdy nám opory chyběly, hráli mnohem líp. Nikdo se nespoléhal na to, že nám to Gionta s Cammallerim vystřílejí.

Vy jste před startem Stanley Cupu v pohodě? Psalo se něco o zranění kyčle..

Kyčel mě sice netrápí, od olympiády to ale se mnou fakt není moc ideální...

Znamená to, že případný start na mistrovství světa v Německu spíš vylučujete?

Jsme domluveni s Vláďou Růžičkou, že to budeme řešit, až to bude aktuální.

Také byste měl podepsat nový kontrakt. Proč Canadiens před pár týdny pozastavili jednání s vaším agentem? Souviselo to nějak s odchodem manažera Gaineyho?

To ne. Ani z mé strany to nevzešlo. Vedení se pořád rozhoduje, jaký bude kádr na další rok, a nechtěli podepisovat dlouhodobý kontrakt, když nemají úplně jasno, kdo se jim vejde do platového stropu. Kdyby teď ale přišli, já bych se jednání nebránil.

Reklama

Související témata: