Hlavní obsah

Série s Philadelphií nás bude hodně bolet, ví Eliáš

Marek BurkertSport.czPrávo

Čtyřmi duely startuje ve středu play-off zámořské NHL a na cestu za vysněným Stanley Cupem vykročí v barvách New Jersey také český útočník Patrik Eliáš, jehož Devils v prvním kole narazí na řízky z Philadelphie. „Mají hodně nepříjemný styl, ale taky vidíme, že se jim nevyhnuly problémy s gólmany,“ říká Eliáš v rozhovoru pro Právo.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Útočník New Jersey Patrik pŕekonává gólmana Philadelphie Briana Bouchera. Devils nicméně v základní části Flyers pětkrát podlehli.

Článek

Jak jste strávil olympijský neúspěch? Muselo to být těžké, když se vám Brodeur chlubil v kabině New Jersey zlatou medailí a Parise s Langenbrunnerem získali stříbro...

Já to klukům přál, ale trošku i záviděl. Člověk si zpětně přehraje ty zlomové momenty turnaje. Po Vancouveru jsem se okamžitě vrátil trénovat a to mě psychicky zase dost zvedlo.

Také vás mohlo povzbudit, že jste už přeskočil Holíka na 2. místě nejproduktivnějších Čechů historie NHL. Teď máte bilanci 314 gólů a 440 asistencí.

Kdyby mi to ale nepřipomněla moje kamarádka Pavla, tak bych o tom ani nevěděl. Nesoustředil jsem se na tenhle cíl.

Jakou teď máte metu? Třeba 900 bodů?

Nejdřív bych to měl dotáhnout na těch 800, ne? (směje se). Nebylo by taky špatné, kdybych odehrál tisíc zápasů za Devils. To by mi udělalo radost.

Nejlepší play-off Patrika Eliáše
2000 – V útoku s Arnottem a Sýkorou vedl Devils až ke Stanley Cupu. S 20 body byl i nejproduktivnějším v týmu.
2001 – Byl opět nejvíc bodujícím hráčem mužstva, Ďáblové ale nevyužili dva mečboly na obhajobu. Slavilo Colorado.
2003 – Druhý Stanley Cup pro rodáka z Třebíče. Mezi poraženými finalisty z Anaheimu stál i bývalý spoluhráč Sýkora.

Letos byste se mohl také stát držitelem Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji. Překvapila vás nominace?

Překvapila i potěšila. Uvidíme, jak dopadne hlasování.

V 1. kole play-off vás od středy čeká Philadelphia. Je to pro vás lepší soupeř než třeba Boston?

To uvidíme. V základní části jsme s nimi pětkrát prohráli... Mají hodně nepříjemný styl, ale taky vidíme, že se jim nevyhnuly problémy s gólmany. Jejich nejlepší hráč Carter ještě není úplně fit, zatímco náš tým je kompletní. Musím to zaklepat.

Čekáte, že ta série bude bolet?

Určitě. A hodně. Ale my musíme být těmi, kteří si udrží disciplínu. Flyers už kolikrát vyhořeli, když to začali hodně mlátit.

Za tu dobu, co působíte v New Jersey, jste hrál play-off dvanáctkrát po sobě. Co je na vyřazovací části nejtěžší?

Nemusíme se bavit o tom, že fyzicky je šíleně náročná. Ale hodně se zvýší i stres. Člověk po zápase nemůže spát, zdají se mu hokejové sny (usmívá se). Celou dobu jsme pohromadě na hotelu, rodiny nás nevidí. To jsou věci, které fanoušci třeba ani nevědí.

Na papíře vypadá vaše sestava hodně dobře. V brance Brodeur, obraně šéfuje Martin, spousta šikovných útočníků a teď i střelec Kovalčuk. Věříte si na Stanley Cup?

Proti předchozím sezónám mám z mužstva dobrý pocit. Je u nás plno kvalitních kluků a věříme, že sílu opravdu máme. Teď jde o to, abychom vítězství dokázali uhrát třeba i za cenu toho, že to v obraně prostě zavřeme.

Kdo je podle vás největším favoritem na zisk trofeje?

U nás ve Východní konferenci určitě Washington s tou obrovskou ofenzivní silou a samozřejmě Pittsburgh, který nabral hodně zkušeností. A na Západě je mým černým koněm Vancouver.

Váš kouč Jacques Lemaire si těsně před koncem základní části posteskl, že se mu moc nelíbí, jak funguje útok s Kovalčukem. Jaký z toho máte pocit vy?

Kovalčuk je hráč, kterému se ostatní musejí trochu přizpůsobit. Individuálně je skvělý, ve hře jeden na jednoho perfektní. Na druhou stranu se s ním tolik nedostanete k puku a z Atlanty moc nebyl zvyklý na defenzivní úkoly. V celé pětce se trochu musí proměnit myšlení.

Je Kovalčuk takový individualista i v kabině?

Ne, to ne. Já ho musím pochválit. Hrozně se snaží. Je to dříč.

Reklama

Související témata: