Hlavní obsah

V letošním draftu si bude vybírat jako první Edmonton

TORONTO

Nejhorší tým základní části NHL Edmonton Oilers získal právo prvního výběru v letošním draftu NHL, který se uskuteční v pátek 25. června a o den později ve Staples Center v Los Angeles. Rozhodlo o tom úterní losování, v kterém jsou nasazovány týmy od nejhoršího umístění v základní části a Oilers měli podle pravidel téměř padesátiprocentní šanci.

Foto: Todd Korol, Reuters

Hokejisté Edmontonu skončili poslední. V draftu si proto vybírají jako první.

Článek

Stejně jako loni los okopíroval nasazení podle výsledků v sezóně. Následovat ale bude po Edmontonu místo Toronta, druhého nejhoršího celku soutěže, Boston, který získal tuto pozici loni v září, když vyměnil do týmu Maple Leafs útočníka Phila Kessela. Následovat budou Florida, Columbus a New York Islanders, kteří měli první pozici loni a sáhli po Johnu Tavaresovi.

Pětinásobný vítěz Stanleyova poháru Edmonton si bude vybírat na draftu jako první vůbec poprvé v historii. V této sezóně Oilers nasbírali jen 62 bodů, o 12 méně než Toronto. "Je to velká příležitost pro naši organizace se posunout dopředu. Perfektně to pasuje do situace, v které se tým a celý klub nachází. Jsme ve fázi přestavby kádru a toto bude velký krok," řekl zámořským médiím generální manažer Oilers Steve Tambellini.

Je prý nepravděpodobné, že by Edmonton svou první pozici na draftu obětoval v nějakém trejdu výměně. Favority draftu jsou podle prognóz dva útočníci působící v zámořské juniorské OHL - Taylor Hall z Windsoru a Tyler Seguin z Plymouthu, kteří shodně se 106 body vládli produktivitě soutěže. Oilers zatím nemají svého vyvoleného. "Tato otázka ještě nebyla zodpovězena," řekl Tambellini.

Boston se díky Kesselově výměně dostal na nejvyšší pozici na draftu od roku 1997, kdy si vybral jako jedničku Joea Thorntona, současnou oporu San Jose. Loni září ale generálního manažera Petera Chiarelliho nenapadlo, že z toho bude druhá pozice a možná volba Halla nebo Seguina.

"Měli jsme v mysli nějakou pozici, když jsme si vybírali mezi Leafs a jiným nabídkami, ale na tak vysokou jsme nemysleli," mnul si Chiarelli ruce, co jim nakonec Kesselova výměna vynesla. Boston získal od Toronta také právo výběru v druhém kole letošního draftu a ještě v prvním kole i v roce 2011.

Pořadí výběru v draftu NHL týmů, které nehrají play off:
1. Edmonton Oilers, 2. Boston Bruins (získali práva od Toronta), 3. Florida Panthers, 4. Columbus Blue Jackets, 5. New York Islanders, 6. Tampa Bay Lightning, 7. Carolina Hurricanes, 8. Atlanta Thrashers, 9. Minnesota Wild, 10. New York Rangers, 11. Dallas Stars, 12. Anaheim Ducks, 13. Phoenix Coyotes (od Calgary), 14. St. Louis Blues

Reklama

Související témata: