Hlavní obsah

Obhájce Stanley Cupu zahájil v NHL play-off prohrou s Ottawou

NEW YORK

Hokejisté Pittsburghu na své cestě za obhajobou Stanleyova poháru klopýtli v úvodním utkání play-off NHL na vlastním ledě 4:5 s Ottawou. Největší zásluhu na prvním bodu Senators měla útočná řada veteránů ve složení Chris Neil, Chris Kelly a Jarkko Ruutu, z nichž každý z nich vstřelil po jedné brance. V domácím dresu se naopak prosadily největší opory: Jevgenij Malkin skóroval dvakrát a Sidney Crosby zaznamenal tři asistence.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Brankáři Ottawy Brianu Elliottovi blahopřejí jeho spoluhráči Matt Cullen (vlevo) a Chris Neil.

Článek

Podle Crosbyho doplatil Pittsburgh na neproměňování šancí, ale trenér Dan Bylsma viděl rozdíl mezi oběma týmy i ve výkonech gólmanů. "Myslím si, že tam bylo několik branek, o kterých bude přemýšlet. Určitě ví, že musí být příště mnohem lepší," řekl kouč Pittsburghu na adresu brankáře Marka-Andreho Fleuryho, který si vybral velkou porci smůly u třetího inkasovaného gólu.

Puk nahozený Chrisem Campolim ze středního pásma se od zadního mantinelu odrazil překvapivě před branku a Kelly ho uklidil do prázdné klece, neboť Fleury v té době čekal na kotouč u hrazení. "Další z klíčových okamžiků utkání," podotkl Crosby.

Přitom před začátkem série se hovořilo právě o tom, že post gólmana by měl být výhodou pro obhájce Stanleyova poháru. Zatímco Fleury totiž ve středu chytal padesáté utkání ve vyřazovací části, hostující Brian Elliott v této fázi soutěže nastoupil poprvé. "V některých momentech sice působil lehce nervózně, ale tým podržel několika klíčovými zásahy a dovedl zápas do vítězného konce. To je nejdůležitější. Věřím, že se v dalších utkáních bude cítit lépe a bude se ještě zlepšovat," komentoval Elliottův výkon trenér Cory Clouston.

Nováčci zářili 

Brankář Ottawy nebyl jediným nováčkem Senators, jenž v utkání zazářil. Úspěšně si počínali i Peter Regin a Erik Karlsson, kteří při debutu v play off dali rovněž po jedné brance. "Jeden druhého motivuje. Jakmile jeden dá gól, druhý ho musí napodobit. Když hrajeme venku, bydlí spolu na pokoji. Jsou opravdu nerozdělitelní, však jim taky říkáme dvojčata," smál se Chris Neil.

V prvním utkání série neuspěl ani loňský finalista Stanleyova poháru Detroit a ve Phoenixu prohrál 2:3. Coyotes, za něž nastoupila čtveřice českých hokejistů, dvakrát smazali soupeřův jednobrankový náskok a obrat dokonali v úvodu třetí části. Za prvním bodem Phoenixu stály zejména vydařené přesilové hry, v nichž dali domácí hokejisté všechny tři branky.

Efektivita početních výhod Phoenixu, který vyhrál zápas v play off poprvé od roku 2002, ostře kontrastovala s údaji ze základní části, kdy byli Coyotes v přesilovkách třetím nejhorším týmem. "Je to hezký obrat. Dělali jsme základní věci: rychle si měnili kotouč a často stříleli," popisoval Ed Jovanovski.

Detroit si stěžoval na rozhodčí 

Hokejisté Detroitu, kteří poprvé od roku 1991 začínali sérii play off venku, si po utkání stěžovali na výkon rozhodčích. "Třetí gól neměl platit, protože mu předcházel faul soupeře. Ale takový už je hokej. Hlavní příčina prohry byla v tom, že jejich speciální formace byly lepší," uznal trenér Mike Babcock.

Hráč Detroitu Pavel Datsjuk po prohraném zápase s Phoenixem. foto: ČTK/AP/Ross D. Franklin

Jeho svěřenci Nicklasu Lidströmovi se zase nelíbilo, že jim hlavní sudí v třetí třetině upřel přesilovku za vysokou hůl, po níž musel švédský obránce na šití a jeho tvář zdobí pět stehů. "Říkali mi, že to byla hokejka mého spoluhráče. Ale to je nesmysl," zlobil se Lidström, který odehrál 236. zápas v play off a v historických tabulkách se vyrovnal druhému Marku Messierovi. Před ním je už jen bývalý spoluhráč Chris Chelios, jenž má o 30 startů více.

Pouhých čtrnáct střel stačilo hokejistům Philadelphie k výhře 2:1 na ledě New Jersey. Flyers, kteří do poslední chvíle bojovali o účast v play off, rozhodli dvěma trefami v prostřední části, přičemž na druhé nesl díl viny i český obránce Martin Škoula. Devils překonali hostujícího brankáře Briana Bouchera, jenž si připsal první výhru ve vyřazovací části od roku 2000, až tři minuty před koncem základní hrací doby.

"Říkali jsme si, že chceme pro sebe získat první zápas, a povedlo se," uvedl Boucher, který při závěrečné power play soupeře kryl bekhendový pokus Patrika Eliáše, což byla poslední šance Devils na srovnání skóre. "Myslím si, že jsme odehráli slušný zápas. V obraně jsme odvedli skvělou práci, nedovolili jsme jim mnoho. Horší už to bylo s útokem. Nešlo nám to v přesilových hrách. To bylo pro konečný výsledek klíčové," prohlásil brankář Martin Brodeur, který s Devils v posledních dvou letech neprošel prvním kolem play off.

A útočník Philadelphie Ian Laperriere doufá, že se to Brodeurovi nepovede ani do třetice. "Před startem sezony se od nás hodně očekávalo, ale my jsme nenaplňovali své ambice. Doufám, že jsme si formu schovali na vrchol sezony a ještě spoustu lidí překvapíme. Tým máme dobrý. Věřím mu. Jsem zvědavý, co nás čeká v brzké budoucnosti."

Zkázu favoritů završili hokejisté San Jose, první tým Západní konference, který v úvodním utkání play off podlehl doma Coloradu 1:2. Rozhodující ránu zasadili Avalanche v čase 59:10, kdy domácí obránce Rob Blake nešťastně srazil nahozený puk Chrise Stewarta z rohu kluziště za záda Jevgenije Nabokova.

Paul Stastny se raduje ze vstřeleného gólu San Jose. foto: Reuters/Robert Galbraith

"Typický gól v play off. Viděl jsem, že je před brankou skrumáž, tak jsem se snažil do toho prostoru nahodit kotouč a doufal jsem v to nejlepší," přiznal autor vítězné trefy.

Podceňované Colorado, které loni skončilo v Západní konferenci poslední, se letos s obměněným a omlazeným kádrem překvapivě dostalo do play off. Byť v závěru základní části prohráli Avalanche deset z posledních 13 utkání, v úvodním duelu play off soupeře dokonale zaskočili.

"Víme, že nám spousta lidí nedává v této sérii šanci. Tlak je tedy na nich. Já jsem spokojený s tím, jak jsme utkání odehráli. Získali jsme důležité vítězství v prvním zápase, ale nesmíme se tím uchlácholit. Stále nás čeká dlouhá cesta," prohlásil trenér Avalanche Joe Sacco.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 1. zápasy:
Pittsburgh - Ottawa 4:5 (1:2, 1:2, 2:1)
Branky: 4. a 31. Malkin, 46. Adams, 58. Goligoski - 9. Regin, 15. Neil, 22. Kelly, 34. Karlsson, 50. J. Ruutu. Střely na branku: 21:26. Diváci: 17.132. Stav série: 0:1.
New Jersey - Philadelphia 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky: 58. Zajac - 30. Pronger, 37. M. Richards. Střely na branku: 24:14. Diváci: 17.625. Stav série: 0:1.
Západní konference - 1. zápasy:
Phoenix - Detroit 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)
Branky: 15. Yandle, 27. Wolski, 43. Morris - 13. Holmström, 17. Lidström. Střely na branku: 35:40. Diváci: 17.125. Stav série: 1:0.
San Jose - Colorado 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky: 48. Clowe - 33. Liles, 60. Stewart. Střely na branku: 26:30. Diváci: 17.562. Stav série: 0:1.

Reklama

Související témata: